Welkom bij de Lume Sprekers Academy!

Spreek jij graag voor groepen? Of verlang jij ernaar (vaker) te spreken voor groepen? Wil jij graag vrouwen inspireren en bemoedigen in het leven en delen van hun geloof? En wil je samen met ons de boodschap van Licht verspreiden?  Solliciteer komende zomer op één van de tien laatste plekken in onze Lume Sprekers Academy najaar 2024 (voorjaarseditie is gesloten) en krijg toegang tot ons trainingsprogramma voor sprekers i.s.m. Paulien Vervoorn van Geloofwaardig Spreken! Deelname aan dit trainingsprogramma kost jou bijna niets (mits je voldoet aan de voorwaarden); je betaalt alleen je eigen studiemateriaal a € 75,00.

Lume, Sprekers Academy, spreken, vrouwen

Lume  is een beweging voor en door vrouwen wereldwijd die elkaar inspireren, motiveren en helpen om het geloof te delen. Klein en praktisch, maar tegelijkertijd; met lef en vol verwachting. Geloof delen wereldwijd, dat is onze missie. Wij geloven dat God ons wil gebruiken om Zijn liefde en redding bekend te maken, op de plek waar Hij ons plaatst. Dáár willen we licht zijn. Dat hoeven we niet alleen te doen; God geeft ons als christenen wereldwijd aan elkaar. Zo vormen we samen een beweging van bevlogen christenen die elkaar inspireren en praktisch helpen in het delen van het geloof. In woorden én daden, vrijuit én zelfverzekerd!

Waarom de Lume Sprekers Academy?

Wij willen met Lume meer vrouwen bereiken en meenemen in onze missie: geloof delen wereldwijd. Waar vrouwen samenkomen, gebeurt iets. We hebben gemerkt dat de boodschap van Lume het beste tot zijn recht komt als we onze online activiteiten combineren met real life bijeenkomsten. Daarom willen we de komende drie jaar graag inzetten op groei van het aantal bijeenkomsten waar Lume een inhoudelijke bijdrage verzorgt en vrouwen opleiden voor de Lume-sprekers poule.  Zo willen we ons bereik en de impact van onze beweging vergroten, maar ook de financiële support voor de projecten van Lume-vrouwen in binnen- en buitenland (via collecte-opbrengsten en ons membership). Om zo samen nóg meer licht te brengen!

“Wij verlangen er ook naar dat er meer christelijke vrouwen opstaan die durven te spreken over het leven en delen van hun geloof en andere vrouwen aanmoedigen om datzelfde te doen.”

Ook verlangen wij ernaar dat er meer christelijke vrouwen opstaan die durven te spreken over het leven en delen van hun geloof en andere vrouwen aanmoedigen om datzelfde te doen. Nu is de groep vrouwen die hierover spreekt of gevraagd wordt relatief klein, terwijl wij veel vrouwen ontmoeten met potentie en een verhaal! Zij missen soms de ervaring, het netwerk, zelfvertrouwen of dat zetje om (vaker) te gaan spreken. Met de Lume Sprekers Academy willen wij deze vrouwen daarbij helpen! De komende drie jaar willen we 60 vrouwen opleiden via onze Lume Sprekers Academy. Ben jij één van hen?

Wat is de Lume Sprekers Academy?

In 2023 startte de Lume Speakers Academy, financieel mogelijk gemaakt dankzij de genereuze bijdrage van stichting Pharus. Stichting Pharus wil, gedreven door Jezus’ voorbeeld, licht brengen in de wereld en hierin samen optrekken met Lume. De Lume Sprekers Academy bestaat uit een intensief trainingsprogramma (HBO denkniveau) dat we ontwikkelden in samenwerking met Paulien Vervoorn van Geloofwaardig Spreken. Met haar kennis, ervaring, theologische achtergrond en missionaire hart is Paulien hiervoor de aangewezen persoon. Paulien geeft sinds tien jaar preektrainingen aan sprekers, predikanten en voorgangers in breed kerkelijk Nederland. Ook gaf ze presentatietrainingen bij organisaties als GZB, TEAR, Open Doors, SDOK en Compassion en verzorgt ze nascholing bij de Theologische Universiteit Kampen I Utrecht. Zelf (s)preekt Paulien ook: in kerken, op vrouwendagen en tijdens conferenties. Paulien wordt tijdens de training bijgestaan door co-trainer en theoloog Martina Fraanje.

Wat leer ik op de Lume Sprekers Academy?

Tijdens het trainingsprogramma van de Lume Sprekers Academy leer je als deelnemer hoe jij een goed Bijbels onderbouwd verhaal (talk) opbouwt én overbrengt. Met als eindresultaat dat je na de training één kant en klare talk hebt die jij kunt gebruiken als je voor Lume gaat spreken: een overdenking / preek / bijdrage vanuit een Bijbeltekst, rond het Lume-gedachtegoed. En die vaardigheden? Die kun je natuurlijk ook voor andere talks en je persoonlijke ontwikkeling gebruiken!

Het trainingsprogramma van de Lume Sprekers Academy bestaat uit:

 • Een training van vier dagen met steeds een aantal weken ertussen. Deze training is op locatie, in groepsverband (8-10 personen). Dit is inclusief een feestelijke afsluiting op dag 4 waarin deelnemers hun talk aan elkaar geven en daarop feedback krijgen.
 • Diverse huiswerkopdrachten (studiebelasting is ongeveer 6 uur per week)
 • Tussentijdse online coaching.
 • Nazorg vanuit Lume & buddy-begeleiding 2 op 2.
 • Deelname aan de jaarlijks terugkerende ontmoetingsdag voor sprekers

Alles fases van het spreken

In de training doorlopen we samen alle fases van het spreken: van de Bijbelse onderbouwing van jouw talk en het formuleren van de kernboodschap tot het ontwerpen van een glasheldere structuur voor jouw verhaal en het boeiend presenteren ervan (inclusief aandacht voor houding, mimiek en stemgebruik). Ook het ‘Wat is Lume-verhaal’ krijgt een plek binnen de training en hoe je jouw luisteraars in beweging kunt krijgen om bij te dragen aan de missie van Lume (door het promoten van acties, een collecte, ons membership, etc.).

Is deze training echt iets voor jou, solliciteer dan nu snel op jouw plek, want er is maar beperkt plaats!

academy, lume, speakers, hagar

Wat kost deelname?

Deze training kost normaal gesproken zo’n € 1.000 per persoon. Maar… dankzij de bijdrage van stichting Pharus is deelname voor jou is kosteloos (mits je voldoet aan de voorwaarden). Wel betaal je je eigen studiemateriaal (€ 75,00) en investeer je natuurlijk je tijd; tijdens het trainingsprogramma en erna.

Wie ben jij?

Voor een plek in onze Lume Sprekers Academy zoeken wij vrouwen die zich herkennen in onderstaande:

 • Je staat achter onze missie en doelstelling en wilt Lume graag vertegenwoordigen in jouw netwerk en daarbuiten.
 • Je hebt een levende relatie met God en kunt daar (gemakkelijk) over delen.
 • Je hebt een hart voor vrouwen en wilt hen graag bemoedigen in het leven en delen van hun geloof.
 • Je spreekt graag voor grote groepen of wilt dit graag doen (daarbij is veel ervaring geen vereiste, passie of talent wel).
 • Je bent in staat om een brede doelgroep aan te spreken; qua persoonlijkheid en ‘christelijke kleur’.
 • Je staat er open voor om kritisch naar jezelf (en jouw verhaal) te kijken.
 • Je bent communicatief sterk en praat makkelijk (met anderen). Je voelt mensen / een groep goed aan en je kunt je inleven in anderen.
 • Je kunt anderen enthousiasmeren / in beweging te krijgen of bent bereid dat te leren.
 • Je bent, bij voorkeur, ook online actief en/of staat hier open voor.

Wat verwachten wij van jou?

We willen met dit trainingsprogramma graag in jou investeren. In ruil daarvoor verwachten we van jou het volgende:

 • Jij neemt actief deel aan het volledige trainingsprogramma zoals hierboven beschreven.
 • Je bent beschikbaar op 4 momenten dit voorjaar: zaterdag 23 maart, zaterdag 20 april, zaterdag 25 mei en zaterdag 8 juni (van 10.00-16.30 uur). Locatie midden-Nederland of Zwolle (wordt bepaald op basis van de herkomst van de deelnemers). De voorjaarsronde is op zaterdagen, de najaarsronde op een doordeweekse dag, om iedereen de mogelijkheid te geven aan te haken. 
 • Jij bent, na jouw deelname, inzetbaar als spreekster, op vrijwillige basis (een reiskostenvergoeding is wel beschikbaar).*
 • Je spreekt op tenminste 5 plekken binnen 1,5 jaar na het afronden van jouw training. Deze 5 sprekersplekken worden door jou geworven via jouw eigen netwerk. Hierna word jij onderdeel van de Lume Sprekers Poule voor tenminste 2 jaar en ben je op afroep, uiteraard in onderling overleg, inzetbaar voor 1-3 spreekbeurten per jaar (mits aangevraagd). Na deze 2 jaar bekijken we in onderling overleg hoe we samen verder gaan.
 • En uiteraard vertegenwoordig jij Lume in jouw netwerk en daarbuiten en lobby je voor sprekersplekken en acties.

Wat bieden we jou?

We bieden jou niet alleen toegang tot ons unieke trainingsprogramma, maar ook:

 • Je wordt onderdeel van een wereldwijde beweging voor en door vrouwen en levert een substantiële bijdrage aan de groei hiervan.
 • Je bent onderdeel van een team en netwerk van inspirerende vrouwen in Nederland én wereldwijd.
 • Een podium en spreekplekken waar jij vrouwen kunt bemoedigen in het leven en delen van hun geloof.
 • Professionele ondersteuning vanuit Lume; zoals de Lume toolbox vol items en actiematerialen die jou helpen bij het doen van jouw verhaal en bijdragen aan de herkenbaarheid van Lume.
 • Een jaarlijkse ontmoetingsdag: voor binding, inspiratie en een opfristraining.
 • Doorgaande toerusting via ons buddy-systeem.

Interesse? Zo werkt het:

Wil jij solliciteren op een plek binnen de Lume Sprekers Academy? Solliciteer dan deze zomer op jouw plek in de najaarsronde (sollicitaties voor de voorjaarsronde zijn reeds gesloten). Zeker weten dat je als 1e wordt geïnformeerd hierover? Schrijf je in op onze wachtlijst!

We kijken uit naar je reactie!

* Kerken, groepen of organisaties kunnen bij Lume een spreker boeken / reserveren. Dat kan tegen een sprekersvergoeding of in ruil voor een collecte. De opbrengst van beide gaat naar projecten van Lume-vrouwen in binnen- en buitenland.

Ja, ik wil graag op de wachtlijst van de Lume Sprekers Academy!  Eventuele opmerkingen:

  Ik heb het Privacy beleid gelezen en ga hiermee akkoord.