"Het was midden op de dag in de hete Afrikaanse zon en ik werkte samen met een paar vrouwen op het land.Wat leerde ik veel van hen!"

Eén voor één stopten we de zaadjes in de grond. We praten, lachten en zongen liederen voor God. Het was midden op de dag in de hete Afrikaanse zon en ik werkte samen met een paar vrouwen op het land. Een onderdeel van mijn verbredingsjaar in Zuid-Afrika.

Swingen voor God

Ik was onder de indruk van deze vrouwen. Hardwerkende, sterke vrouwen die God in hun dagelijkse werkzaamheden betrokken door Hem te aanbidden in hun liederen. En als je een beetje bekend bent met de Afrikaanse cultuur dan weet je dat zingen vaak ook samen gaat met veel swingende bewegingen. Ik voelde me in dat moment verbonden met deze vrouwen. Ondanks onze grote verschillen in leeftijd, cultuur, achtergrond of huidskleur. We hadden iets gemeen en dat was God.

Niet vanzelfsprekend

Dat die zaadjes gingen groeien en vrucht zouden dragen was voor deze vrouwen trouwens niet vanzelfsprekend. Het had al een paar maanden niet voldoende geregend. Dat zorgde voor veel onzekerheid in het levensonderhoud. Maar deze vrouwen vestigden hun hoop op God, de schepper van hemel en aarde. Door het zingen van deze vrouwen kreeg God de eer die hem toekomt en ze straalden hiermee ook een belangrijke boodschap uit naar hun community. Op dat moment deelden deze vrouwen hun geloof. En ook nog eens op een hele swingende manier 🙂

Wat ik leerde

Wat kunnen wij leren van deze mooie vrouwen? Ik ontdekte na deze ervaring bij mezelf het verlangen om ook in mijn eigen leven God te willen loven en daarmee mijn geloof te delen.

Psalm 9 beschrijft dit verlangen:

Ik wil u loven, HEER, met heel mijn hart,
vertellen van uw wonderdaden.
Ik wil vrolijk zijn, u toejuichen,
uw naam bezingen, Allerhoogste!

praise, woman, licht, God, loven

"Ik ontdekte bij mezelf een verlangen..."

Nu denk je misschien dat je een geweldig zangtalent moet hebben om dit te kunnen doen. Gelukkig niet! Sommige mensen kregen van God het talent om op straathoeken of voor grote zalen te getuigen van God. Met hun stem geven ze God de eer. Heb jij dat talent ontvangen? Zet het in! Liggen jouw talenten ergens anders? Dan zijn er genoeg andere manieren om jouw dankbaarheid, je lof voor God en je geloof in Hem te delen.

Op het bankje

Ik zie veel mooie voorbeelden in mijn omgeving voorbij komen. Zo maakt een aantal vrouwen uit mijn kerk elke zondag een mooi bloemstuk. Met hun creativiteit en passie voor de natuur willen ze God prijzen. Een goede vriendin van mij heeft de mooie eigenschap erg betrokken te zijn op anderen. Ze stuurt kaartjes met bemoedigende Bijbelteksten. Met zo’n kaartje deelt zij Gods liefde en trouw uit. En mijn moeder zit graag op het bankje in de tuin te genieten van de zon met een lekkere kop koffie. Naast haar op het bankje is dan altijd een plekje vrij. Om samen te genieten, te kletsen over het leven wat God ons geeft en Hem daarvoor te danken.

In de kleine dingen

Wat ik zo inspirerend vind aan alle vrouwen uit mijn verhaal, is dat zij God grootmaken in hun dagelijks leven. Soms vergeten we namelijk dat we ons geloof kunnen delen via de ‘kleine’ dingen in ons leven. En daarbij mag je dicht bij jezelf blijven. Waar geniet jij van? Wat vind jij leuk om te doen? Waar wil jij God voor danken? Of waarin kun jij God eer geven?

Leuk, maar niet noodzakelijk

Zelf houd ik van lekker eten, koken en een gastvrij huis voor anderen. Door mijn periode in Zuid-Afrika ben ik meer bewust geworden van de luxe hier in Nederland. De mini-moestuin op mijn balkon is leuk, maar niet noodzakelijk. Ik heb voldoende keuze in de supermarkt en ik heb niet elke dag de angst of er wel te eten is. Ik ben mijn eten meer gaan waarderen. Maak daarin nu ook bewustere keuzes. En sinds ik op mijn knieën de zaadjes in de Afrikaanse grond stopte, dank ik God voor het voedsel wat ik van Hem mag ontvangen. En dit voedsel deel ik graag met anderen zodat we hier samen van kunnen genieten.

Hoe prijzen en danken jullie God in je dagelijks leven? En hoe kun je dit doen op een manier die bij je past? Jullie ideeën en verhalen hoor ik graag!