Het verhaal van Priya

Met jouw bijdrage aan de Lume Ladies Light Trail sponsor je het project van Lume-vrouw Diordre op Sri Lanka. Met haar organisatie LEADS biedt ze hulp aan kinderen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik en uitbuiting. Kinderen zoals Priya… In het opvanghuis van Leads kreeg ze de hulp én liefde die ze zo hard nodig heeft, na een jeugd vol verwaarlozing en seksueel misbruik.

shanti, leads, lume, sri lanka

Het meisje op de foto is niet Priya; vanwege haar veiligheid mag ze niet herkenbaar in beeld worden gebracht.

De jonge Priya groeit op in een gezin met drie broers en zussen. Op 12-jarige leeftijd overlijdt de vader van Priya door een noodlottig ongeluk. Het gezin staat er alleen voor en de moeder van Priya werkt bijna 24/7 als schoonmaakster bij een lokale tempel. Daar verdient ze een inkomen voor het gezin. Maar ondertussen worden Priya en haar broers en zussen overdag en ’s avonds aan hun lot overgelaten…

Angst en eenzaamheid

Dag in dag uit zorgt en kookt er niemand voor de kinderen. Het verlies van hun vader in combinatie met de (emotionele) verwaarlozing heeft veel impact op de kinderen. Het lukt hen niet meer om naar school te gaan. Ook kampen de kinderen met gevoelens van angst, depressie en eenzaamheid. Een verre buurvrouw van Priya ziet de problemen en grijpt in. Ze nodigt Priya en haar broers en zussen regelmatig uit om met haar eigen kinderen te spelen en biedt hen troost, zorg en liefde.

Zelfmoord

Na een lange periode van afwezigheid (door werk) komt de man van de buurvrouw weer thuis. Op een dag, als Priya bij hen thuis speelt en de buurvrouw naar haar werk is, wordt ze benaderd door de buurman. Hij dwingt haar tot seks en bedreigt haar. Maar liefst zes maanden wordt Priya misbruikt door haar buurman… Tot op een dag de voogd van Priya toevallig wat appjes leest van de buurman aan Priya. Hij doet onmiddellijk aangifte bij de politie. Wanneer de buurman dit hoort, pleegt hij zelfmoord. Na deze gebeurtenissen wordt Priya naar het safehouse (opvanghuis) van LEADS gebracht.

Nare herinneringen vervagen

In het opvanghuis van LEADS wordt Priya liefdevol opgevangen en krijgt ze sociaalpsychologische begeleiding. Stapje voor stapje zien de medewerkers hoe Priya vooruit gaat. Zo worden haar angsten, driftbuien en slapeloosheid steeds minder. Ook vervagen de nare herinneringen aan haar trauma en maken deze plaats voor nieuwe, mooie herinneringen. Met de hulp van het team van LEADS werkt Priya aan haar zelfvertrouwen en wordt ze overgeplaatst naar een nieuwe plek om te wonen (terugkeren naar haar geboortedorp is helaas te gevaarlijk).

Nieuwe dromen

Alle hulp zorgt ervoor dat Priya weer zin in het leven krijgt! Priya besluit een studie op te pakken! Nu droomt ze er van om lerares te worden en ze is ervan overtuigd dat dit haar gaat lukken. Priya krijgt daarbij nog steeds goede begeleiding en opvang van Leads.

Help mee!

Wil jij er ook aan bijdragen dat kinderen zoals Priya goede hulp krijgen? Sponsor (een deelnemer van) de Lume Ladies Light Trail!