Lume zette 15 toffe initiatieven voor je op een rijtje! Groot en klein, dichtbij en ver weg, alles door elkaar!

 • 1) nietalleen.nl: Dit platform verbindt lokale hulpinitiatieven – en acties aan lokale hulpvragen. Een initiatief van diverse kerkgenootschappen en christelijke organisaties.
 • 2) nlvoorelkaar.nl: Nog zo’n mooi platform voor mensen die hulp zoeken of aanbieden. Dit platform is een initiatief van maatschappelijke organisaties en particulieren.
 • 3) Gebedswandeling: Power to the Mama’s organiseert samen met Joline Zuidema a.s. maandag een live gebedswandeling.. Doe ook mee in jouw buurt en bid mee voor bescherming, genezing en rust en vrede!
 • 4) #helpdehoreca: Oef… zware tijden voor de horeca. Via dit initiatief kun je een waardebon aanschaffen, die je straks kunt verzilveren. Zo help je jouw favo-koffietentje / restaurantje of … een beetje de crisis door!
 • 5) Gratis poster: Heb je hulp nodig? Of heb je hulp te bieden? Met de rode of groene poster voor je raam laat jij jouw buurt weten hoe en wat. Bestel ’em gratis hier. Een initiatief van diverse drukkers en mediabedrijven.
 • 6) Bezinning: Zoë van @herdelight organiseert elke avond op Insta om 20.00 uur een live-sessie met online christelijke meditatie (ademhalingsoefeningen icm bijbel en gebed).
 • 7) Instant positiviteit nodig? Check @upworthy Dagelijks hartverwarmende filmpjes over hoe mensen wereldwijd omgaan met de crisis.
 • 8) OpaApp Challenge: @youngimpactnl lanceert de #OpaApp Challenge: maak samen met vrienden een groepsapp aan en deel daarin de telefoonnummers van opa’s en oma’s. Bel iedere dag een andere opa of oma op en deel je ervaringen in de groepsapp.
 • 9) Kaartenactie: Lume-lady Elze bakt regelmatig in de gevangenis. In haar kerk worden nu kaarten naar gedetineerden verstuurd. Het idee? Stuur twee kaarten in een envelop; schrijf op één een bemoedigende boodschap en laat de ander leeg; die kan hij/zij dan zelf naar iemand sturen (zorg voor voldoende postzegels en let op: geen adres van jezelf vermelden). Iets voor jou?
 • 10) Liefs voor jou: Een prachtige online actie voor mensen met een handicap. Hun wereld is vaak al heel klein, en nu helemaal; familie en vrienden kunnen minder vaak of niet langskomen en dagbesteding of werk gaat niet door. Via #liefsvoorjou kun jij hen een bemoediging sturen!

Meer initiatieven onder de foto!

"Leuk idee om met kinderen te doen: Stuur een kleurplaat naar minister Bruins!" (tip 15)

 • 11) Kletslijn: @samenouderen in Zwolle opende een speciale kletslijn: Ouderen kunnen hier heen bellen wanneer ze hun verhaal kwijt willen of omdat ze behoefte hebben in een gezellig praatje. Even de stem horen van een ander geeft ouderen vaak alweer voldoende plezier om de dag door te komen.
 • 12) Verjaardagskaartenactie: We zagen veel oproepjes voorbij komen: ‘Mijn dochter / oma / opa / … kan haar verjaardag nu niet vieren en daardoor voelt ze zich verdrietig / eenzaam / … Ken je iemand die binnenkort jarig is en juist wel een kaartje kan gebruiken? Organiseer een verjaardagskaartenactie in jouw netwerk!
 • 13) Prostituees: Stichting De Haven maakte dit filmpje; met een bemoediging en een oproep om juist in deze tijd ook een licht te zijn voor prostituees: veel vrouwen staan door de coronacrisis letterlijk op straat en kunnen geen kant op. Sommigen overwegen juist nu om uit te stappen.
 • 14) Zeg het met bloemen: Lume-lady Christien deelde samen met haar buurvrouw en buurtkinderen gerbera’s uit bij de verzorgingsflat bij haar in de buurt. Zo wilden zij hen een lichtpuntje bezorgen én laten weten dat er hulp beschikbaar is, voor een boodschap bijvoorbeeld!
 • 15) Kleurplaat: @beleidendekerk bedacht om een kleurplaat te sturen naar minister Bruins met achterop een bemoedigende tekst ‘We bidden voor u’. Kleurplaten kun je hier naartoe versturen.

Nog een mooi initiatief dat niet op deze lijst mag ontbreken? Deel ’em hieronder!