"Zo ontdekte ik dat ook gebed een leerproces is, waarin je steeds meer kunt groeien..."

In mijn geloof is gebed is altijd belangrijk geweest. Eerst bad ik samen met mijn ouders , later ontwikkelde ik een persoonlijk gebedsleven. Ik heb veel mooie mensen om mij heen die mij meer over gebed leerden en die mij inspireerden om te leren bidden. Zo ontdekte ik dat ook gebed een leerproces is, waarin je steeds meer kunt groeien. Soms gaat het met ups en downs. Dat is oké! Maar net als alle andere relaties in ons leven, kost gebed tijd en moet je er ruimte voor willen maken. 

Terug naar de Bron

Ik zie bidden als praten met God. Hij wil dat we in contact met Hem zijn en Hij wil graag naar ons luisteren. Door gebed leer je meer stil te staan bij Gods betrokkenheid op jouw leven en kun je Hem de eer geven die Hem toekomt. Gebed is ontzettend bemoedigend en krachtig. We denken vaak heel veel zelf te kunnen, maar samen met God bereiken we veel meer! Daarnaast geloof ik dat gebed je helpt om telkens weer bij de bron te komen. Door die bron kunnen wij overvloedig uitdelen en uitstralen. 

Elke ochtend 15 minuten met God

Wat voor mijn persoonlijk gebedsleven helpt, is dat ik de vormen afwissel. Een vorm die ik sinds kort wat meer gebruik en mij helpt om bewuster de dag samen met God te beginnen is ‘elke ochtend 15 minuten met God’. Hieronder leg ik uit hoe jij dit ook kan doen:  

  1. Kies een fijne en rustige plek uit waar jij 15 minuten ongestoord tijd met God kunt hebben.  
  2. Leg een pen en notieboekje voor je neer. Een kop koffie of thee er bij kan ook. Het is immers net ochtend 😉  
  3. Neem een prettige en ontspannen houding aan. Voor mij is dit in de kleermakerszit op de grond. Maar op een stoel of bank kan ook prima. Voordat ik begin maak ik mijn schouders een beetje los om goed te kunnen ontspannen.  
  4. Zet drie keer een timer van vijf minuten. Elke vijf minuten leg je de focus op iets anders. De eerste vijf minuten is dat stil worden, dan volgt het overdenken en daarna het gebed.  
  5. Als je het prettig vind kun je kiezen voor achtergrondmuziek. Op YouTube of Spotify vind je verschillende prayer music die je kan helpen om je hart en hoofd op God te richten.  
  6. Tijdens de eerste vijf minuten word je stil voor God. Een ademhalingsoefening of het telkens herhalen van een Bijbeltekst (Bijvoorbeeld Psalm 143:8) kunnen daarbij helpen.  
  7. Hierna volgen 5 minuten voor het overdenken van de dag die gaat komen. Schrijf in je notitieboekje dankbaarheidspunten, dingen die je deze dag lastig vind en iemand of iets waar je vandaag extra aandacht aan wilt geven.  
  8. De laatste 5 minuten besteed je aan gebed.  

Ik hoop dat deze praktische tip je kan inspireren om gebed onderdeel te laten zijn van jou dag. En misschien heb jij ook tips of ideeën? Ik hoor het graag!