“Soms vind ik het lastig om me nog echt te laten raken door de kerstboodschap.”

Echt?! Ja, helemaal. Niet van die zoetsappige Mariah Carey All I want for Christmas is you… Nee, ik luister naar het betere werk. Kerstliederen verpakt in mooie worship songs, het liefst met een gigantisch koor erbij.  Met wat creatieve variaties op de bestaande thema’s….mooier kan het niet worden. Gelukkig zing ik zelf bij een koor. Elk najaar mag ik helemaal losgaan op de meest prachtige kerstnummers.

Kerstboodschap

De boodschap van kerst is zo krachtig. God die Zelf besluit in te grijpen in de duisternis en Zelf Licht komt brengen op aarde. Hoe groots is dat? Soms vind ik het lastig om me nog echt te laten raken door de kerstboodschap. Dan verplaats ik me naar die tijd.

Verdeeldheid en onderdrukking

De Romeinse overheersing was zwaar. De Joden werden onderdrukt. Er was verdeeldheid. Als je niet op tijd het juiste deed (geld betalen, wetten naleven), mocht je niet meer meedoen. Dan werd je buitengesloten. Je leven bestond uit armoede, regels, ongelijkheid, boosheid en ziekte. Er was onrecht, de Romeinse heersers hadden altijd het gelijk aan hun kant. Het Joodse volk snakte naar…ja, naar wat eigenlijk? Ik denk dat ze diep van binnen verlangden naar rechtvaardigheid, naar een beter leven, kunnen gaan en staan waar ze wilden en vrijheid.

Licht in de duisternis 

Klinkt het een beetje bekend in je oren? Ook nu is er zoveel onrecht, zoveel wat niet klopt. Mensen worden of voelen zich buitengesloten. Er zijn moeilijke regels, we zijn boos. Ook nu verlangen we zo naar vrijheid, naar een ‘normaal’ leven, naar rechtvaardigheid.

We verlangen naar Licht in de duisternis.

Vrijheid 

Wij weten hoe het verhaal afloopt. Jezus kwam om het Koningrijk van God naar de aarde te brengen. Hij deed dat door te sterven en weer op te staan. Jezus gaat opnieuw komen, hoe fantastisch gaat dan zijn? Hij zal komen als Koning op de wolken. Dan zullen we echt vrij zijn van alle last, van al het verdriet, van alle pijn. Littekens zullen verdwijnen en we staan oog in oog met het Licht zelf. Hij noemt om ons bij onze naam en wij zullen buigen.

Dealen met de regels

Dit jaar is kerst voor mij een nieuwe reminder aan de vrijheid die Jezus mij nu al geeft. Door mijn focus te verleggen naar Hem, zet ik mijzelf apart voor Hem. Hij kan mij vrijheid bieden die dieper reikt dan vaccinaties of testbewijzen. Ja, ik leef in het hier en nu. Ik zal moeten dealen met de regels en beperkingen. Maar niets op aarde of in de hemel kan mij scheiden van Zijn Liefde.

Uitdelen 

Die Liefde deel ik deze kerst uit waar ik kan en mag. Door kaartjes te sturen of een kleinigheidje bij de buren te brengen. Door met de daklozenkrant verkoper een praatje te maken en een extra krantje te kopen. Positieve woorden te spreken middenin de moeilijke discussies. Door mensen te zien in plaats van meningen te horen.

Wat ga jij deze kerst doen om licht te brengen? Ik wens je toe dat dicht bij de bron van het Licht zelf mag zijn. Dan straal je op je mooist!

Benieuwd naar Evies bron van inspiratie? Klik dan hier.