“Het optreden van AbigaΓ―l inspireert mij… Wat gaat zij wijs met een lastige situatie om! Daar kan ik wat van leren!”

Is het jou wel eens overkomen? Dat je in een moeilijke situatie terecht kwam door andermans toedoen? Doordat anderen zich bijvoorbeeld lieten leiden door hun eigen verlangens… zich niets aantrokken van wat God van hen wilde? De Bijbelse AbigaΓ―l belandde ook in zo’n situatie. En de manier waarop zij met die situatie omgaat, inspireert mij enorm. Je leest haar verhaal in 1 Samuel 25.

Helder verstand

AbigaΓ―l was, voordat zij de tweede vrouw van David werd, de vrouw van de schatrijke man Nabal. Over hen wordt gezegd (in vers 3) β€œZe had een helder verstand en was mooi om te zien; hij was hard en gewetenloos.” David kwam in contact met Nabal toen hij op de vlucht was voor koning Saul en in de omgeving van Maon belandde, waar de kuddes van Nabal werden geweid. David nam de taak op zich om de kuddes van Nabal te beschermen tegen vijanden. Maar toen David via zijn mannen vervolgens om voedsel vroeg aan Nabal, weigerde Nabal dit aan David en zijn mannen te geven. David was beledigd en maakte een plan om met 400 mannen Nabal en zijn knechten aan te vallen en te doden.

Ze kwam hem tegemoet

En dan komt AbigaΓ―l in beeld. Zodra ze hoort wat er is voorgevallen, verzamelt ze een grote hoeveelheid voedsel voor David en zijn mannen en komt ze hen tegemoet. Met haar krachtige optreden weet zij David ervan te overtuigen om geen wraak te nemen. AbigaΓ―l keert daarna weer terug naar huis en vertelt aan Nabal wat ze deed. En dan gebeurt er iets opmerkelijks; Nabal krijgt een hartstilstand en tien dagen later overlijdt hij. Toen David dit nieuws hoorde, keerde hij terug naar Maon en trouwde hij met AbigaΓ―l.

Gevaarlijk

Het optreden van AbigaΓ―l inspireert mij: wat gaat zij wijs met de situatie om! Doordat haar man weigert David en zijn mannen voedsel te geven, belandt het hele huishouden in een gevaarlijke situatie. Toch kon AbigaΓ―l een grote ramp voorkomen. Dit zijn een paar van AbigaΓ―ls eigenschappen die mij inspireren:

1) AbigaΓ―l geloofde dat ze het verschil kon maken

In de samenleving van toen hadden vrouwen weinig invloed en namen vrouwen zelden het initiatief om verandering te brengen. Een makkelijke, en logische reactie, voor AbigaΓ―l was geweest om zich te verschuilen achter de fouten van haar man en te zeggen dat er niks aan te doen was. Maar AbigaΓ―l was anders. Ze kon de consequenties van Nabals reactie inzien en een manier bedenken om de gevolgen daarvan te veranderen. Dit kon ze omdat ze geloofde dat God haar wijsheid en intelligentie had gegeven. Ze wist dat zij een verandering kon zijn.

2) AbigΓ€il was in staat helder na te denken

Onze natuurlijke reactie in een moeilijke situatie is paniek. En de eerste gedachte van veel mensen is om te vluchten. AbigaΓ―l kon daarentegen helder nadenken voor een briljant idee. Waarschijnlijk komt deze kalmte door haar vertrouwen in God en haar afhankelijkheid van Hem.

3) AbigaΓ―l stond met beide benen op de grond

AbigaΓ―l beschikte over een wijsheid waardoor ze in staat was om de situatie van verschillende kanten te bekijken. Hierdoor kon ze een goed besluit nemen. AbigaΓ―l stond daarbij met beide benen op de grond toen ze zocht naar wat zij kon doen in haar situatie. Ze bedacht een realistisch plan.

4) AbigaΓ―l was in staat om anderen positief te beΓ―nvloeden

AbigaΓ―l kon David kalmeren met haar woorden en hem ervan weerhouden om mensen te doden. Ze hield hem een spiegel voor en verplaatste zijn focus op God. Ze liet hem de consequenties zien van zijn ongecontroleerde woede. Door AbigaΓ―ls invloed veranderde David van gedachten en werden er veel levens gespaard.

Lees vandaag 1 SamuΓ«l 25 eens rustig door en laat het verhaal op je inwerken. En laat je net als Savita inspireren door het moedige optreden van AbigaΓ―l!

Welke eigenschap van AbigaΓ―l kan jou dit jaar helpen om vaker licht te zijn in lastige situaties?