"Geven en ontvangen is als een soort cirkel. Wanneer jij niks meer ontvangt, raak je leeg..."

“Geven en ontvangen. Hoe zie jij deze twee woorden? Onlangs hoorde ik iemand zeggen: ‘Je kunt niet alleen maar geven en je kunt ook niet alleen maar ontvangen.’ Dat zette me aan het denken en ik kwam tot de conclusie dat dit eigenlijk wel klopt; geven en ontvangen is als een soort cirkel. Wanneer jij niks meer ontvangt, raak je leeg. Wanneer je alleen maar ontvangt, zie je eigenlijk niet waar en aan wie je mag geven. Maar hoe zorg je ervoor dat geven en ontvangen in de juiste balans blijft? Vooral als geven ook echt jouw taal van (geloof) delen is?

En jij dan?

Zelf vind ik geven één van de mooiste dingen om te doen; geven is echt mijn deeltaal. Iemand blij maken; iemand precies op het juiste moment raken… de dankbaarheid. Zo mooi! Maar geven kan ook een te grote rol in je leven gaan spelen; dat je alleen nog maar gefocust bent op die ander. Met als gevaar dat je jezelf aan de kant schuift, dat je teveel geeft, totdat je zelf op bent. Bovendien, als jij alleen maar geeft, wanneer heb je dan tijd om te ontvangen?

Overspoeld

Het is ook verleidelijk om alleen maar te willen ontvangen. Al die mooie dingen waarmee je wordt overspoeld… die houd je het liefste voor jezelf! En wie vindt het nou niet fijn om een complimentje te krijgen, over je nieuwe kapsel bijvoorbeeld. Of een schouderklopje omdat je toch bent gaan hardlopen. I get it! En hoewel ik een groot voorstander ben van jezelf liefhebben, wil ik je uitdagen om ook eens om je heen te kijken naar wat de ander nodig heeft.

Balans

Maar hoe je dan voor balans tussen geven en ontvangen? Eerlijk gezegd ben ik dat ook nog aan het uitvogelen. Een tekst uit de Bijbel die me hierbij richting geeft, is die uit Marcus 12: 30-31: “Heb de Here, uw God lief met heel uw hart, met heel uw ziel, met heel uw verstand en met heel uw kracht.” En dan komt ie… “Heb uw naaste net zo lief als uzelf. Belangrijker geboden dan deze twee zijn er niet.”

Cliché

Misschien vind je dit wel een hele cliché tekst om erbij te pakken, maar kom op, het past precies. De aandacht die we steken in anderen, mag je ook aan jezelf geven. Laad jezelf op tijd op als je graag veel geeft. En wanneer je graag ontvangt; zet dan ook regelmatig de bril van God op en vraag Hem om je te laten zien wie jou nodig heeft. Want jij hebt zoveel om te geven!

Wie ben jij? Een gever of een ontvanger? Hoe vind jij je de balans tussen deze twee?