"Voor mij komt alle schoonheid samen in één land: Italië. La grande bellezza. Ik kan er intens van genieten..."

Regelmatig wordt mij gevraagd waarom ik de Italiaanse taal wil leren en wat mij zo aanspreekt in dit land. Eigenlijk zou je het kunnen samenvatten in één woord: schoonheid. Of het nu gaat om de uitbundige architectuur, de precieze bereiding van voedsel, de elegante manier van kleden, de adembenemende natuur, de expressieve taal of het kleine glaasje water dat je bij je cappuccino krijgt. Overal is aandacht aan besteed. En alle schoonheid komt samen in één land: Italië. La grande bellezza. Ik kan er intens van genieten.

Masker

Toch is het niet allemaal schoonheid wat de klok slaat. Achter die grote zonnebrillen schuilt ook veel eenzaamheid, angst en onzekerheid. Mijn Italiaanse leraar vertelde me dat de sociale status enorm belangrijk is voor de meeste Italianen. Draag je de duurste merken, heb je de mooiste auto en woon je in het grootste huis dan tel je mee en word je gezien. Het gaat zelfs nog verder. Er zijn veel Italianen die elk jaar een extra hypotheek afsluiten om hun zomervakantie te kunnen betalen zodat zij aan hun vrienden en familie kunnen vertellen dat zij naar een ver en duur oord gaan. Het Italiaanse begrip ‘la bella figura’, wat zoiets betekent als ‘goed voor de dag komen’ is essentieel voor hen.

Eenzaam

Vermoeiend en tegelijkertijd verdrietig. Een wereld die interessanter en mooier lijkt dan het werkelijk is. Voortdurend acteren om je sociale positie te behouden of te verbeteren. En je bent het vast met me eens, het is ook best lastig om 100% jezelf te zijn en je echte identiteit niet te verstoppen achter een masker. Zeker als het niet allemaal gaat zoals je zou willen. Maar het maakt je niet gelukkiger, sterker nog het maakt je ten diepste eenzaam. Ik weet dat ik mezelf soms ook kan verstoppen achter een masker van vrolijkheid. Goed voor de dag komen is voor mij ook een belangrijk ding. Waarom zou ik een ander laten zien dat het niet altijd la grande bellezza in mijn eigen leven is?

Toestemming

Weet je wat bijzonder is? Als jij jezelf bent, geef je onbewust toestemming aan een ander om ook zichzelf te zijn. Daar ligt pas echte schoonheid in. Open jij je hart en laat jij je kwetsbaarheid zien dan zal de ander zichzelf ook openstellen en hetzelfde doen. En weet je wat God belooft? Dat juist door jouw zwakheid Zijn kracht nog meer zichtbaar zal worden. Dat is altijd verrassend en bemoedigend omdat God dan nog meer kan doen dan dat jij het zelf ooit had kunnen bedenken.

Geef jij jezelf vandaag toestemming om jouw mooie kwetsbare zelf te zijn? Ik doe mee!

Un abbraccio,

Gabriëlle

In juni 2020 organiseert Gabriëlle in samenwerking met Christy Dokter van You are Brilliant een reis naar Italië rondom het thema van haar zojuist verschenen boek ‘Je bent het al!’. Deze reis is speciaal voor vrouwen die hun identiteit en hun dromen een extra boost willen geven. Wil jij ook genieten van rust, zon, lekker eten, prachtige uitzichten én wil je daarbij ook geestelijk uitgerust en uitgedaagd worden? Kijk dan snel op: www.stagecall.nl/italiereis