“Toen God ons maakte, had Hij de beste versie van jou en mij in gedachten!”

In mijn business coaching komt ‘wat heb jij al in je?’ vaak in verschillende varianten voorbij.  Deze vraag is precies de reden waarom ik een aantal jaar geleden ben begonnen met coaching. Wat is er mooier dan op zoek te gaan naar drijfkracht, motivatie en talenten om daarna mensen ‘aan’ te mogen zetten?

Gods beste versie 

Toen God ons maakte, had Hij de beste versie van jou en mij in gedachten. Ons wezen en handelen zijn bedoeld om in elkaar over te lopen. Ooit, toen de wereld nog zonder zonde was, leefden we precies zoals Gods ons had bedoeld.  Zie je het voor je?  Adam en Eva wandelend in de tuin, volledig met God, zichzelf en met elkaar in verbinding. Die verbinding was genoeg. Ze mochten heersen over de tuin, vanuit de diepe relatie met Degene die de wereld had gemaakt. Daarbij mochten ze leren, ontdekken en zich verwonderen. Alles wat ze nodig hadden, had God al aan ze gegeven.

Verbinding verbroken

Helaas is door de zondeval die ultieme verbinding verbroken. Dat betekent gelukkig niet dat God zijn beeld over ons heeft aangepast. Het is nog steeds Zijn verlangen dat wij, vanuit de intieme vriendschap met hem, de beste versie van onszelf worden. Dat ons handelen en zijn in elkaar overlopen. Het is Gods verlangen dat wij in balans leven met Hem, onszelf en de wereld om ons heen.

Ik wil het zelf fixen

Hoe anders is mijn dagelijkse realiteit. In plaats van vrede en rust, ervaar ik onbalans, energieverlies en onrust. Dat gebeurt vaak op de momenten waarop ik niet ben afgestemd op Gods Geest. Dan probeer ik zelf een quick fix te bedenken, in plaats van de luisteren naar wat Gods stem mij toefluistert. Of ik vergelijk mezelf met anderen en kom tot de conclusie dat ik niet voldoe, niet goed genoeg ben en niet het verschil kan maken. Ik handel dat niet vanuit de verbinding, maar vanuit mijn eigen kracht. En die schiet dus altijd te kort.

Stevig portie geduld

Terug naar bron dus! Gelukkig heeft God een stevig portie geduld en oneindige genade. Ieder moment mag ik weer opnieuw bij Hem komen om te laten voeden, tot rust te komen en weer opnieuw te verbinden. Dan kan ik weer gaan handelen vanuit wat God mij al gegeven heeft.

Ik daag je uit om deze maand de verbinding met God en jezelf verder te verstevigen. Hoe? Onderstaande tips kunnen je helpen:

  • Maak (weer of meer) tijd vrij voor gebed, lezen en reflectie. Dat is echt de basis van alles.
  • Stel jezelf eens de ‘waarom’ vraag. Waarom doe je wat je doet? Grote kans dat je voor het antwoord wat graafwerk moet verrichten. Het antwoord brengt je uiteindelijk dichter bij jezelf en bij God.
  • Plak een sticky note op je computer of spiegel met daarop een bemoedigende tekst, bijvoorbeeld: ‘Jij bent uniek’ of ‘Je bent goed/mooi/…..genoeg’ of iets anders dat God op je hart legt.
  • Stop met jezelf vergelijken met anderen. Jouw talenten weerspiegelen Zijn veelzijdigheid en gelukkig is iedereen anders. Jij past perfect in Gods plan.
  • Zoek bemoedigende teksten of muziek zoals deze: https://www.youtube.com/watch?v=We4Y3bvtTUU