"Dekens kunnen daklozen warm houden, maar het neemt de pijn niet weg..."

“Ik vertel jullie graag over mijn ervaringen met ‘licht zijn voor de buitenbeentjes’. Voor mij zijn die buitenbeentjes de daklozen in Zuid-Afrika. Ik werk voor een organisatie die zich inzet voor deze groep mensen. En nu ik erover nadenk; misschien heb ik door dit werk wel iets van Christus mogen laten zien…

Mandela Day

Er zijn hier in Zuid-Afrika veel organisaties die zorgdragen voor daklozen. Maar ook individuen doen dit, door eten, kleren of geld te geven. We hebben daar ook een speciale dag voor; Mandela Day. Op die dag doneren veel Zuid-Afrikanen hun tijd of geld. Zoals de Bijbel ons ook leert in Spreuken 19:17: “Wie barmhartig is voor een arme leent aan de Heer, die zal hem zijn weldaad vergoeden.”

Goed gevoel

Christenen worden opgedragen om het licht en het zout der aarde te zijn. Meestal geven we dan eten, kleren of zelfs onderdak aan de daklozen; maar dit is niet persé wat zij nodig hebben… Vaak geven we dit zodat we niet teveel hoeven investeren in anderen, maar we ons wél goed voelen over het feit dat we iets gaven. Maar diep van binnen weten we dat we meer moeten doen dan eten en kleding bieden… Want als we echt durven kijken, dan zien we het gebrek aan hoop en liefde, dan zien we de trauma’s. Dan ontdekken we dat sommige mensen dakloos zijn vanwege verslavingen, criminaliteit, prostitutie, gebroken families of mishandeling. En komen we erachter dat ze niet altijd op zoek zijn naar onderdak omdat zij niet volgens de regels van anderen willen leven.

Dekens 

Sommige daklozen zijn mentaal ziek en hebben medische aandacht nodig. Anderen hebben simpelweg een thuis nodig. Dekens kunnen hen warmhouden, maar deze nemen niet de pijn weg. Het geeft hen ook niet de hoop die ze nodig hebben. Sommige daklozen geloven dat geld het enige is wat hen kan helpen en hebben daarom de kunst van het manipuleren eigen gemaakt.

Als christenen trappen we ook vaak in de valkuil van het materialisme; wij zijn daarin niet anders dan de rest van de wereld. Maar door daarin mee te gaan, door te focussen op materiële hulp, ontnemen we de daklozen de waarheid; de waarheid die hen kan vrijmaken! Die waarheid kan ervoor zorgen dat ze weer wakker willen worden en opnieuw beginnen.

Stoppen met negeren

Dus om een licht te zijn moeten we stoppen met het negeren van daklozen. We moeten tijd met hen doorbrengen, zodat ze leren vertrouwen en open durven zijn. Ze moeten ervaren dat er voor hen gezorgd wordt, en bovenal nog steeds kinderen van God zijn! Dit vraagt geduld, wijsheid, gebed en toewijding van ons. Laten we bidden dat God een weg voor ons maakt, zodat wij het licht in de wereld mogen zijn!”

Meer zien van Portia? Bekijk haar verhaal hier.