"Ook ik moet het dal betreden en daar tevoorschijn komen. Al mijn denken, mijn gedrag, alles moest in het licht worden gebracht..."

“Dit verhaal begint ongeveer twee jaar geleden. Op dat moment zat ik al een paar maanden ziek thuis en kon ik niet werken. Ik had veel pijn in mijn lijf en bewoog moeizaam door mijn huis.

Altijd maar presteren

Tijdens gesprekken met de fysiotherapeut en de Cesar-therapeut werd ik geconfronteerd met het feit dat de pijn niet alleen veroorzaak werd door fysieke problemen. Medisch gezien speelde er van alles, maar dat kon niet verklaren waarom de pijn zo hevig en intens was. Ik besefte dat ik een zwaar leven leidde in mijn gedachten. Ik ervaarde veel druk en spanning en ik had het gevoel dat ik altijd moest presteren. Ik probeerde alles onder controle te houden, mijn perfectionisme en hoge standaarden waren onhaalbaar en maakten het leven zwaar. Zowel mijn geest als mijn lichaam gaven duidelijk aan dat dit niet langer vol te houden was.

Verandering was nodig

Daarom was verandering noodzakelijk. Ik besefte dat ik ermee aan de slag moest gaan. Er moest iets veranderen, maar hoe? Moest ik therapie gaan volgen? Eigenlijk wel, maar ik realiseerde me dat het beginnen van dit proces alles nog veel zwaarder zou maken. Het riep veel vragen en gedachten op: “Wat zal er allemaal naar boven komen? Wat zal er aan het licht komen? Wat moet ik allemaal verwerken en hoe ga ik hiermee om? Ik heb het al zo zwaar! Dit kan ik er echt niet bij hebben!

Ik riep wel, maar vocht niet

Op een bepaald moment las ik het verhaal van David en Goliath (1 Samuël 17). In gedachten zag ik mezelf tussen de lange rijen soldaten op de heuvel tegenover de Filistijnen, met een dal tussen de twee vijandige legers. Ik voelde strijd, elke dag opnieuw. Aan de ene kant voelde ik diep van binnen: ‘Wees sterk en moedig, want de Heer, de God van Israël is met mij’. Met de Israëlieten riep ik: “Halleluja” en ik wist dat God mij kon helpen. Ik riep wel, maar vocht niet. Ik bleef staan en ging het gevecht niet aan, waardoor de situatie hetzelfde bleef. Elke dag kwam Goliath naar voren, veertig dagen lang. Hij intimideerde me, vernederde me, liet me angstig om me heen kijken. De zorgen, angsten en problemen namen steeds weer de overhand.

Door het dal gaan

Er kwam pas een einde aan de strijd toen David het dal betrad. David was een herdersjongen, ongepantserd en zonder militaire training, maar hij vertrouwde op God. Hij kwam tevoorschijn terwijl niemand het aandurfde. Hij beëindigde de strijd en bracht licht in de duisternis. David benadrukte dat hij niet alleen handelde, maar ‘uit de naam van de Heer’ kwam. Hij won niet door die steen, maar door zijn vertrouwen op God. David richtte zich niet op Goliath, het probleem, maar op God. Ook ik zou dus het dal moeten betreden. Ook ik zou dus tevoorschijn moeten komen. Al mijn denken, mijn gedrag, alles moest in het licht worden gebracht. Ik mocht dit doen in vertrouwen op God. Hij zou mij door dit dal heen helpen. God zou mijn ‘Goliath’ verslaan.

In het licht bij het licht

In dat vertrouwen heb ik het dal betreden en ben ik therapie gaan volgen. Het was confronterend en zwaar. Er kwam veel naar boven en alles werd belicht. Omdat het geen christelijke instelling was, bracht ik thuis alles opnieuw in het licht bij Het Licht, namelijk bij God. Ik heb alles opgeschreven en overgegeven aan God. Ik heb gebeden om hulp en vergeving gevraagd. Ik smeekte God om Zijn bescherming en om te voelen dat ik geliefd en waardevol ben, en dat heeft Hij gedaan. De strijd werd niet in één klap, met één steentje, beslecht, maar stapje voor stapje werd mijn leven lichter. Ik mocht dingen loslaten, anders gaan zien en liefde gaan voelen.

Overwinnen

Lieve vrouwen, met mijn verhaal wil ik jullie bemoedigen. Het betreden van het dal is niet fijn en zelfs zwaar. Maar soms is het noodzakelijk en Hij gaat met ons mee. Wanneer we zelf tevoorschijn komen, een stap zetten en dingen in het licht brengen, kunnen we de juiste strijd voeren. En met Hem zijn wij meer dan overwinnaars! ‘Zelfs al ga ik door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, want Gij zijt bij mij…’ (Psalm 23:4)”

Boekentip: ‘Winnen voor de Koning’ – Martin Koornstra