"Misschien is het wel een van de engste dingen die ik in het leven moet doen; het loslaten van dingen..."

“Terwijl ik door het bos loop, bedenk ik bij mezelf dat er geen twijfel over bestaat; de herfst is mijn favoriete seizoen’! Ik houd van de dikke truien, de regen en de kou. Avonden waarop je de kaarsjes aansteekt en gewoon lekker op de bank kruipt met een kop thee. Heerlijk vind ik het. Maar ik houd ook van de herfst om een andere reden; ik deel ‘em graag met je zodat jij, wanneer jij weer eens door de bossen loopt, je over hetzelfde mag verwonderen.

Eng

Terwijl de blaadjes andere kleuren aannemen, lijkt het wel alsof de herfst zachtjes “laat het los” tegen mij fluistert. ‘Laat het los?!’ denk ik bij mezelf, wat, waarom en hoe? Misschien is het wel een van de engste dingen die ik in het leven moet doen; het loslaten van dingen. Het loslaten van controle, emoties, situaties en die lijst kan nog wel even doorgaan. Loslaten staat voor mij gelijk aan het verliezen van controle. Datgene wat zo vertrouwd is, laten gaan. Dus, mijn eerste reactie op die subtiele hint van loslaten is ‘nee’.

En ineens valt het kwartje

Ondertussen loop ik verder en verwonder me over hoe mooi ik de natuur in deze tijd van het jaar vind. Het is voor mij zo bijzonder dat de bladeren veranderen in geel, rood en oranje. In mij bloeit een enorme dankbaarheid op naar God, om Zijn bizarre creatie. En ineens valt er een kwartje. Dit is hoe loslaten eruit kan zien!

Identiteit

De bomen zien er zo mooi uit, simpelweg omdat ze hun blaadjes loslaten. Die blaadjes die de bomen, het hele jaar, hun identiteit en uitstraling geven. En toch, laten ze die los. Misschien denk je nu ‘dat is toch hoe de natuur werkt?!’ Klopt, helemaal waar. Maar wat als God ons de natuur als voorbeeld geeft van hoe wij ons mogen gedragen?

"De bomen zien er zo mooi uit, simpelweg omdat ze hun blaadjes loslaten."

Nieuwe groei

Want het blijft niet bij het loslaten van de blaadjes. De seizoenen laten ons zien dat er een tijd komt voor nieuwe groei. In de lente zal de boom weer een nieuwe “huid” krijgen, eentje die minstens net zo of misschien wel mooier is dan degene van vorig jaar. Het lijkt wel of God ons hiermee wil laten zien dat Hij te vertrouwen is. Dat Hij het is die zorgt voor nieuwe groei. De bomen doen hier zelf niks voor. De regen valt en dat is genoeg om nieuwe blaadjes te laten groeien.

Mooi mens

Loslaten is dus iets wat er prachtig uit kan zien, hoe eng het misschien ook is. Misschien is deze herfst voor jou wel een seizoen waarin je iets mag loslaten. Een bepaalde gewoonte of een bepaalde situatie. En geloof me, je wordt er zo’n mooi mens van. Wie weet welke kleuren jij in jezelf gaat ontdekken als je datgene loslaat waar je jezelf al zo lang aan vasthoudt. Datgene wat jou al een lange tijd jou maakt, maar wat je ook weerhoudt van nieuwe groei.

Het proberen waard

De natuur laat ons de afgelopen dagen zien dat er ongetwijfeld wat regen zal vallen in de periode van loslaten. Het is absoluut niet makkelijk, maar blijkbaar vertrouwt de natuur zodanig op God en Zijn timing dat ze het toch het proberen waard vinden. Mijn vraag aan jou is, heb jij dat vertrouwen ook? Dat God iets nieuws in jou kan laten groeien op het moment dat je iets loslaat? Ruimte maken is belangrijk voor nieuwe ontwikkelingen in je leven.

Verwonder je!

Misschien is dit wat nadenkstof voor als je de volgende keer naar de bomen kijkt of door de bossen struint. En dan hoop ik dat je je net als ik, enorm mag verwonderen over hoe trouw en goed God is, in elk seizoen van het leven.

Moet je ook iets loslaten voordat je je geloof kunt delen? Vertrouw erop dat God er voor je is!