"Ik was in divers gezelschap. Om me heen mensen strak in pak die tijdens hun lunchpauze het middaggebed bezochten, maar ook mensen zoals ik..."

“Elke maandag tot en met zaterdag organiseert de Domkerk in Utrecht een middaggebed. De eerste keer dat ik het middaggebed bezocht, tijdens een dagje shoppen, was ik verwonderd. Dat juist in een kerk als de Domkerk, waar constant bezoekers rondlopen, een plek van gebed was. Misschien klinkt dat een beetje gek want een kerkgebouw is bij uitstek een plek van gebed maar toch.

Gevulde tassen

En daar zat ik. Op zoek naar een moment van rust, bezinning en warmte tijdens het shoppen, belandde ik in de Domkerk, in de zijkant, in een nis van de kerk; de Dagkapel. Ik was in divers gezelschap. Om me heen mensen strak in pak die tijdens hun lunchpauze het middaggebed bezochten, maar ook mensen zoals ik die met gevulde tassen van het shoppen in de kerk belandde.

Gefluister van bezoekers

Toen ik in de kerk zat, was ik vooral nieuwsgierig. Wat moet ik mij er bij voorstellen? Is zo’n middaggebed echt een moment van rust, van bezinning en warmte als toeristen langs je heen lopen, je gefluister van de bezoekers hoort? Een voorganger leiden ons door het gebed. We zongen met elkaar een lied en zij bad bekende en onbekende gebeden. Ook werden er gebedspunten gedeeld, eerder door bezoekers in een boek geschreven, en deze werden bij God gebracht. Ik merkte, dankzij een bepaald ritme in het gebed, dat ik me oprecht rustig en verbonden voelde met de mensen in de kapel en bovenal met onze God. Van een afstandje zag ik toeristen nieuwsgierig kijken… Misschien waren zij, net als ik,  zo verwonderd dat er gelukkig zo’n plek is.

Een plek voor God

Zo bijzonder! Middenin een mooie, maar ook zo drukke, stad is er een plek is waar je samen met wildvreemden God mag zoeken, licht mag vinden en tot Hem mag bidden. De Hanna is mij werd aangesproken; haar taal om geloof te delen is het gebed.”

Verlang jij ook wel eens na een moment van rust en bezinning tijdens een dagje weg? Hoe geef je dit dan vorm?

PS. Wil je zelf ook eens een middaggebed in de Domkerk in Utrecht meemaken? Het gebed start om 12.30 uur in de Dagkapel en duurt ongeveer 20 minuten. Kijk voor meer informatie op www.domkerk.nl.