"Mijn tijd stelt niets voor vergeleken bij de oneindigheid van God Zelf. Door mijn tijd, letterlijk ieder moment, aan Hem te geven, geef ik ook de controle over..."

“In mijn praktijk als businesscoach spreek ik vaak met christelijke ondernemers over hun timemanagement. Volle agenda’s, tijd te kort, waan van de dag, weinig balans tussen werk en privé en o ja bijbel lezen, dat ook nog. Er lijken vaak te weinig uren in de dag te zitten. Dat geldt ook voor mijzelf. Want ik weet niet hoe het bij jou zit, maar bij mij loopt de agenda alweer snel vol nu er weer van alles mag. Verjaardagen, winkelen, eindelijk weer mensen ontmoeten. Hoe fijn! Maar hoe zorg ik ervoor dat ik niet terugval in mijn oude patronen?

De tijd staat stil?

De wereld draait rond, er is dag en nacht. De zon, maan en sterren, God heeft alles perfect bedacht en gemaakt. Daar kunnen wij als mensen niets aan veranderen. Dat besef moet ik af en toe even goed laten inzinken. Ken je het verhaal van de slag bij Gibeon in Jozua 10? God laat zich daar van zijn machtige kant zien in vers 13: En de zon stond stil.

Heftig

We kunnen, denk ik, wel veilig aannemen dat niet de zon maar de aarde stopte met draaien. Dat lijkt heel simpel, maar natuurkundig heeft dit echt heftige gevolgen. Niet alleen op de plek waar Jozua aan het vechten was, maar wereldwijd. Zwaartekracht, eb en vloed, klimaat, al dat soort mechanismes moest God meenemen in deze actie. Voor Hem een kleine moeite, voor ons bijna niet te bevatten.

Perfect

Als God zo groot is, waar maken wij ons dan nog zo druk om? Er zijn talloze teksten in de bijbel te vinden waarin Gods grootheid wordt beschreven. Jezus zelf is het voorbeeld van perfecte timemanagement. Wat maakt het uit dat hij te laat is bij de dochter van Jaïrus. Hij is in control en de situatie luistert naar Hem.

Stelt niks voor

Mijn les daaruit is dat ik mag loslaten. Mijn tijd stelt niets voor vergeleken bij de oneindigheid van God Zelf. Door mijn tijd, letterlijk ieder moment, aan Hem te geven, geef ik ook de controle over. Juist in de kleine dagelijkse dingen, ligt voor mij de uitdaging om continue mijn antennes op de Heilige Geest af te stemmen. Bij het opstaan, kinderen naar school, werkroutine, mag ik Hem toe laten leiding te nemen. En weet je wat het mooie is? Als het mij lukt het in het kleine, geeft God mij vanzelf meer in het grote.

Kadootjes van God

Een drukke dag is daarmee ook een geschenk. Want iedere keer als ik merk dat ik te druk ben, is dat eigenlijk Gods uitnodiging om mijn tijd en planning over te geven. Hieronder een paar voorbeelden.

  • Kids te laat voor school: ik ben dankbaar dat ik ze nog extra knuffels kan geven, in plaats van gestress en gehaast
  • Boodschapje vergeten: ik verzin een oplossing en dank God voor de creativiteit die Hij mij geeft, in plaats van chagrijnig terug te rennen naar de winkel
  • Te druk met mijn werk: op de plaats rust in aanbidding en gebed, in plaats van nog harder te gaan werken.

Lukt dit altijd? Nee. Mag ik groeien? Ja. Helpt een lijstje en een planning mij daarbij? Zeker weten! Maar het uitgangspunt blijft dat God in controle is en dat Hem mag volgen.

In welke dagelijkse dingen kun jij gaan oefenen met loslaten?