"Een geloofsgesprek gaat er niet om dat je een ander bekeert. Dat kun jij niet doen..."

Het seminar ‘Geloof jij dan nog?’ werd georganiseerd rond de verschijning van het boek met dezelfde naam (een blog over dit boek volgt later!), geschreven door Hetty Langeman, theologe en buurtwerker in Londen. Ze schreef het boek omdat ze ziet dat we als christenen middenin een uitdagende context zitten: Geloven is in onze westerse wereld niet meer vanzelfsprekend. Steeds meer mensen noemen zich niet-religieus of atheïst. Wat zeg je als mensen allerlei argumenten hebben tegen het christelijk geloof? Hoe leg je uit wat het christelijk geloof voor je betekent? Dit boek geeft christenen aanknopingspunten om met niet-gelovige vrienden, collega’s en familie te praten over het belang van het geloof in God.

Herkenbare vragen? Deze 5 dingen leerde Nienke van het seminar:

1. Een gesprek met een niet-gelovige is als trampolinespringen

Insteek van zo’n gesprek is dat je samen springt in het juiste ritme, om elkaar uiteindelijk hoger te helpen. Dit doe je door op de ander gericht te zijn. Dus niet op jezelf, wat jij vindt en wilt zeggen, maar kijk naar de ander. Wat wordt er gezegd en waarom? Zo’n gesprek gaat er niet om dat je een ander bekeert. Dat kun jij niet doen. Het gaat erom dat je bouwt aan een relatie. Door een relatie ontstaat er openheid en kwetsbaarheid en daarin ontstaat ruimte voor het delen van je geloof.

2. Stel een vraag terug als antwoord, in plaats van de ander te corrigeren, adviseren of zelf te antwoorden

In onze westerse maatschappij is het een maatstaf om zoveel mogelijk kennis op te doen. Als een kind van school terug komt vragen we vaak: “Heb je vandaag nog nieuwe dingen geleerd?”. In de Joods cultuur vragen ouders aan hun kind als deze uit school komt: “Heb je vandaag goede vragen gesteld?”. Door vragen (terug) te stellen in een gesprek bereik je diepte en leer je elkaar beter begrijpen. Uiteindelijk leer jij hier ook veel van!

3. Twijfels in je eigen geloofsleven horen erbij

Het geloof gaat diep, tot aan het niveau van je identiteit. Wanneer er hier twijfels zitten dan kan dat veel met je doen. Juist delen dat ook jij wel eens twijfels hebt, is een mooie manier om over het geloof te spreken. Twijfels mogen je niet tegenhouden om een gesprek aan te gaan met een ongelovige. Besef dat God altijd groter is dan jij. Het komt goed.

4. Stilte haalt heel veel naar boven en zorgt voor open en diepe gesprekken

Neem bijvoorbeeld iemand mee uit wandelen. Ga een uur in stilte wandelen en bedenk allebei voor jezelf wat er in je opkomt in die stilte. Na een uur kun je dit met elkaar delen. Stilte confronteert en zet je aan het denken. Daarom is stilte zo goed om te gebruiken in een gesprek.

5. Je wint als je durft te verliezen

Bereid zijn om te verliezen, is de sleutel tot een opening bij de ander. Hierin gaat het om verliezen van jouw kaders, jouw kerkelijke stroming, jouw regels die je hebt meegekregen, jouw vorm waarin je gelooft. Als je dit in een gesprek durft te verliezen en volledig jezelf durft te zijn zonder alle kaders, dan behaal je winst. Misschien niet een bekering (wat het doel ook niet moet zijn), maar wel een goed gesprek op hartsniveau wat waardevol voor het leven kan zijn.

Beste tip: toon oprechte interesse en be you!

Deze blog publiceerden we eerder al eens (juli 2020) Het boek zelf lezen? Je vindt ‘em in de christelijke boekhandel, online bij Royal Jongbloed of andere online boekhandels.