"En alhoewel ik thuis al veel speelgoed had, kreeg ik toch die knuffel van Beauty cadeau..."

“Zij was een mooie Congolese vrouw. Haar naam ‘Beauty’ vertelde wie ze was. Mooi van binnen en van buiten. Ik was een blond klein meisje en ik vond haar lief. Zij, een collega van mijn ouders, verwelkomde mij vaak in haar huis en ik speelde er graag. Op een dag lag er in haar huis een knuffel die ik helemaal geweldig vond. Waarschijnlijk van één van de familieleden. En alhoewel ik thuis al veel speelgoed had, kreeg ik toch die knuffel van Beauty cadeau.

Groots

De knuffel, een haai met al snel geen tanden meer omdat ik vond dat het op een dolfijn moest lijken, heb ik nog steeds. Ergens wist ik als klein meisje dat het iets groots was, wat ik had ontvangen. Ik had de knuffel niet nodig, maar mocht het in ontvangst nemen omdat Beauty het mij wilde geven.

Geven als je weinig hebt

Er is iets puurs aan geven als je weinig hebt. Het zorgt voor dankbaarheid, nederigheid en het laat zien dat jij je afhankelijkheid haalt uit iets anders dan wat je op dat moment bezit. Als je veel hebt om te geven, dan is dat makkelijker om te doen dan wanneer je weinig hebt. Maar geven met weinig is wel mogelijk. Ik mocht dat ervaren tijdens de vele maaltijden die ik aangeboden kreeg bij Afrikaanse gezinnen.

Een open huis

Zo ook bij een vrouw uit Eritrea die met haar twee kleine kinderen in een vrouwenopvang verbleef vanwege een onveilige woonsituatie. Voor mijn maatschappelijke stage mocht ik een paar keer bij haar op bezoek om Nederlands met haar te praten. Ik werd hartelijk ontvangen in haar kleine kamer. Aan haar keukentafel dronken we samen thee met te veel suiker en vertelde we aan elkaar verhalen. Na een tijdje kletsen, liep ze naar haar keukentje waar ze elke keer weer een lekkere maaltijd voor mij klaarmaakte. Deze vrouw heeft in onze ogen misschien weinig te geven en toch ontving ik elke keer zo veel als ik daar kwam. Een open huis, een maaltijd met liefde bereid en een open hart voor een onbekende Nederlandse tiener.

African, Lume, Give

"Deze vrouw heeft in onze ogen misschien weinig te geven en toch ontving ik elke keer zo veel als ik daar kwam..."

Met vreugde ontvangen

Bij geven hoort ook ontvangen. Misschien vind je dat wel lastig. We kunnen soms het idee hebben dat een ontvanger afhankelijker is dan een gever. En afhankelijk zijn willen we liever niet. Ik leerde dat het juist heel mooi is als je kan ontvangen en dat het je een vreugdevol persoon kan maken.

Tijdens een swingende kerkdienst in Zuid-Afrika bijvoorbeeld. Er werd tijdens de dienst verteld welke projecten in de buurt er uitgevoerd waren met het opgehaalde collectegeld. De gemeenschap had hier samen voor gezorgd en reageerde dankbaar voor het resultaat. Vol lof werden er een paar liederen gezongen om die dankbaarheid te uiten. Niet vanwege hun eigen inzet, maar omdat God hen hierin gezegend had. Hiermee lieten zij mij zien dat arm of rijk, Afrikaans of Nederlands, we ontvangen alles van God. Als je dat beseft en daarnaar gaat leven dan word je een vreugdevolle ontvanger.

Geven en loslaten

Vind jij het moeilijk om los te laten wat je geeft? En kun je geven zonder voorwaarden? Of moet de ander wat jij geeft wel zo gebruiken als jij wilt bijvoorbeeld? Of jouw geld besteden aan iets wat jíj denkt dat goed is. Van een Afrikaanse vriend heb ik het leren loslaten wat ik geef geleerd. Het was zo’n typische culturele miscommunicatie. Ik gaf hem geld en hij besteedde dit aan iets totaal anders dan hij met mij deelde.. Ik raakte wat geïrriteerd want dat was toch niet de bedoeling?

We raakten erover in gesprek. Hij begreep mijn probleem niet. Ik had hem toch het geld gegeven? Als hij dat niet op zijn manier mocht uitgeven dan had ik het niet moeten geven. Het was confronterend, maar hij had wel gelijk. Ik moest leren om wat ik aan de ander gaf los te laten. Zonder voorwaarden. Dan pas geef je namelijk echt aan de ander.

In verschillende fases van mijn leven leerde ik van anderen wat geven inhoud. Deze ‘lessen’ inspireerden mij. Wie of wat inspireerde jou in het geven of ontvangen?