Toch vraag ik me, op de moeilijke momenten af: ‘Hoe kan ik dan stralen? Hoe kan ik licht zijn?’

“Hoe kan ik mijn kinderen leren om licht te zijn, als mijn eigen leven soms zo donker voelt? Die vraag houdt mij soms flink bezig. En op dat soort moeilijke momenten denk ik vaak terug aan mijn moeder. Ze had een rotsvast vertrouwen in haar God en liet dat in de alledaagse momenten van de dag zien. Dat wil ik ook: zo mijn geloof voorleven. Ik hoop vurig dat ook mijn kinderen later, als zij groot zijn,  zich het rotsvaste geloof van mij herinneren.

Maar hoe dan…?

Toch vraag ik me, op de moeilijke momenten af: ‘Hoe kan ik dan stralen? Hoe kan ik licht zijn?’ Onlangs las ik weer het evangelie van Mattheus. In Matt 5:14 las ik: Jullie zijn het licht in de wereld. Een stad die boven op een berg ligt, kan niet verborgen blijven. Weet je wat ik hierin zo mooi vind? We zijn al licht. Dat hoeven we dus niet uit onszelf te worden. Jezus is in ons en wij zijn in Hem. Het licht kan gewoon niet meer uit gaan!

Nog lichter

Ik betrap mijzelf soms erop dat ik zelf zo hard bezig ben om mijn Licht nog ‘licht-er’ te maken. Daar gaat heel veel energie inzitten. Zoveel dat ik er soms uitgeput van raak. Ik doe zo mijn best om liefde, geduld en al die andere vruchten te laten groeien en om er nog meer van te maken. Maar een boom kan niet uit eigen wil zijn appels laten groeien. Daar zorgt de zon voor en de grond waarin de boom staat geworteld.

In Hem

Zo is het ook voor mij. Ik hoef me alleen maar te laten ‘aansteken’ door de bron van het licht zelf: Jezus. Ik mag mijn wortels in Hem laten groeien. Hij in mij, ik in Hem. Hij is licht, ik schijn mee. Dus ook naar mijn kinderen toe, in mijn gezin. De – soms moeilijke – omstandigheden veranderen daar niets aan. Ik ben licht in mijn wereld, dat door niets of niemand gedoofd kan worden.

Lekker lang

Hoe ziet dat licht zijn er dan uit in ons gezin? Dagelijks bidden we voor en met de kinderen. Elke dag spreken we een zegen over hen uit. We zien dat hoe ouder ze worden, des te meer ze hun eigen gesprek met Jezus gaan ontwikkelen. Hoe mooi is dat? Daarnaast lezen we zondags lekker lang uit de jongerenbijbel. Dat levert sinds corona steeds mooiere gesprekken op. We luisteren samen naar aanbiddingsmuziek. Er gaat een wereld voor ze open!

Ruzie op school

Het meest waardevol van alles vind ik om de dagelijkse situaties te koppelen aan ‘Wat zou Jezus nu doen?’ Een ruzie op school, spanning voor een toets of moeilijk nieuws over de lockdown. We bespreken dan die dingen met elkaar en zoeken naar Gods Koninkrijk. Die vinden we misschien niet altijd, maar het proces is super waardevol.  Zo is Zijn Licht in mij en ik hoef alleen maar beschikbaar te zijn.

Hoe kun jij licht zijn in jouw familie of gezin?