"Ik ben ervan overtuigd dat de kennis en vaardigheden die we leren in ons leven, zijn bedoeld om anderen mee op te bouwen..."

“Hoe komt het toch dat de mensen met de meeste behoeftes, ook vaak de minste zorgen hebben? Het raakt me diep als ik zie hoe ongelijk alles in de wereld is verdeeld. Ik denk dan niet alleen aan welvaart, maar ook alle voorzieningen. Waarom is goed onderwijs zo duur en vaak buiten het bereik van allerarmsten? En waarom zijn de kosten voor gezondheidszorg zo hoog, waardoor de allerarmsten dit nooit kunnen betalen?! Terwijl zij juist, door armoedige levensomstandigheden, vaker ziek zijn of stress hebben.

Onrustig

Ik ervaar deze situatie als groot onrecht en het maakt me onrustig. Ik vind het daarbij ook zo verdrietig om te zien dan de motivatie om anderen te helpen vaak geld is… En dat iemands waarde in de samenleving wordt afgemeten aan hoeveel hij of zij verdient…. Mijn manier om dit onrecht te bestrijden, is door mijn leven lang te laten zien dat de motivatie om anderen te helpen ook een andere kan zijn dan geld verdienen. Mijn inspiratie is Jezus die ons liet zien wat het betekent om anderen uit liefde te dienen.

Trots

De Bijbel leert ons dat alles wat we hebben een geschenk van God is. In dit verband spreekt het vers uit 1 Korintiërs 8 mij zo ontzettend aan. Daarin staat: “Kennis maakte jullie trots. En daardoor zijn jullie het belangrijkste vergeten: je moet anderen steunen door hen lief te hebben.” Of zoals het Engels dat zo mooi verwoordt: “Knowledge puffs of, but love builds op” Als we de mogelijkheden hebben om te studeren en kennis op te doen, moet dat niet zijn voor ons gevoel van trots of eigenwaarde. Of om er rijk mee te worden. Ik geloof niet dat het zo bedoeld is; Ik ben ervan overtuigd dat de kennis en vaardigheden die we leren in ons leven, zijn bedoeld om anderen mee op te bouwen. En hoe meer we hebben, hoe groter onze verantwoordelijkheid om degenen te dienen die dat niet hebben.

Hebben we dat echt nodig?

Hebben we echt een hoog inkomen nodig om een goed leven te leiden? Ik leerde dat het mogelijk is om tevreden en gelukkig te zijn met een eenvoudige levensstijl. Dat geeft me de mogelijkheid en de vrijheid om mijn talenten in te zetten in het missionaire ziekenhuis waar we de allerarmsten dienen. De vreugde die ik daarin ervaar, daar kan geen som geld tegenop. En dat ik zo, op mijn manier iets kan doen tegen het onrecht in de wereld, geeft mij veel voldoening.

Uitdagen

Ik wil jullie graag uitdagen, vrouwen. Misschien volg je wel een opleiding of heb je al een aardige professionele carrière opgebouwd. Wat een mogelijkheden gaf God jou daarmee om jouw kennis en vaardigheden te vergroten. Mag God ook aan jou laten zien hoe je deze kennis en vaardigheden het beste kunt inzetten voor de mensen die dat zo hard nodig hebben?

Wat gaf God jou dat jij kunt inzetten voor mensen die dat zo hard nodig hebben?