"Ik hoef mijn zorgen niet te verpakken in dure en mooie woorden, ik mag ze gewoon naar Hem toe werpen, op mijn manier..."

Vraag jij je dat wel eens af? Bidden, #hoedan? Ik wel, geregeld zelfs. Vroeger bad mijn moeder vaak met mij, gewoon in eigen woorden. Daarnaast waren er nog de standaard gebedjes voor het eten en de chique gebeden die de dominee uitsprak. Na een tijdje wilde ik graag mijn eigen gebedsleven, maar ik kwam er achter dat dat best een ding is. Ineens komt het aan op mijn eigen woorden, geen moeder of dominee meer om mij te helpen. En soms vraag ik me dan af #hoedan? En toch… lukt het mij steeds meer om van bidden iets heel gewoons te maken.  

Zingen is twee keer bidden

Misschien ben je wel bekend met de uitspraak die kerkvader Augustinus ooit deed: “Zingen is twee keer bidden.” Toen ik deze uitspraak voor het eerst hoorde dacht ik ‘HA, dat is super. Want van zingen houd ik wel en dan hoef ik me ook niet schuldig te voelen over het feit dat ik soms niet weet wat ik moet bidden of de concentratie niet heb om te bidden.’ 

Hetzelfde?

Maar hoe mooi deze uitspraak ook is, ik denk niet dat Augustinus bedoelde dat zingen twee keer hetzelfde is als bidden. Hij bedoelde misschien dat het twee keer dezelfde werking zou kúnnen hebben. Het zijn in mijn ogen namelijk twee verschillende dingen geworden die hand in hand mogen gaan

Al je zorgen

Onlangs was ik bij een oudere mevrouw en we kennen elkaar al bijna heel mijn leven. Ik vertelde haar dat het leven niet altijd over rozen gaat. Zij kon dit beamen, want met haar 97-jarige leeftijd maakte ze veel mee. Ik vroeg haar hoe zij daar mee omging en ze zeiMarieke, je weet toch dat je met al je zorgen bij de Heere kunt komen? In haar antwoord proefde ik dat dat de manier is waarop zij met het leven om gaat. Zij gaat met al haar zorgen, ook biddend, naar de Heere toe. Wat een inspiratie! 

Reminder

Het herinnerde mij aan 1 Petrus 5 vers 7 (HSV) waar staat: ‘Werp al uw zorgen op Hem, want Hij zorgt voor u.’  Dit was precies de reminder, die ik op dat moment nodig had. Ik mag met alles naar God komen, want Hij belooft dat Hij voor mij zal zorgen. En ik hoef mijn zorgen niet te verpakken in dure en mooie woorden, ik mag ze gewoon naar Hem toe werpen, op mijn manier

Verzorging

Ondertussen is bidden iets geworden wat bij mijn leven hoort. Het is hetzelfde als mijn jas dicht doen om mezelf te beschermen tegen de kou, het ritueel van tandenpoetsen in de ochtend of mijn make-up er ’s avonds afhalen. Deze activiteiten doe ik omdat ik anders ziek wordt, of mijn lichaam niet goed verzorg. Bidden is voor mij de verzorging & bescherming van mijn zielgeesen lichaamDit is iets wat ik mezelf heb aangeleerd. Een kind leer je immers ook hoe het moet tandenpoetsen. Inmiddels heb ik ontdekt hoe bidden er voor mij uit kan zien. Niet meer uit schuldgevoel, maar omdat ik omgang met God wil.

woman, jacket, pray, Lume

"Ondertussen is bidden iets geworden wat bij mijn leven hoort..."

Ik haak en praat met God

En hoe ziet dat er dan uit? Ik heb mezelf aangeleerd om te wandelen en te praten met God. Ik haak en ik praat met God. Ik zit in de trein en ik praat met God. Hiermee probeer ik om het gebed bij de alle daagse dingen te betrekken. Soms hardop, soms in gedachten. Altijd? Nee, niet altijd. 

Balans

Ik vergelijk mijn gebedsleven wel eens met mijn relatie met Maarten. Soms vinden we het heerlijk om uren te lopen en te kletsen. Soms hebben we er genoeg aan om gewoon tegen elkaar aan op de bank te zitten. Ik denk dat de balans erg belangrijk is. Er zijn dagen dat ik veel met God praat, er zijn dagen dat ik mezelf gewoon alleen bewust ben van Zijn aanwezigheid en er zijn dagen dat ik vooral degene ben die praat.  

Monoloog

Want nee, mijn gebedsleven is niet altijd de dialoog waar ik op hoop. Soms voelt het alsof ik weken een monoloog aan het houden ben. Op den duur zijn mijn woorden over een bepaalde situatie gewoon op. Dan komt zingen voor mij zo mooi aan bod. Het zijn woorden die je alleen maar mee hoeft te zingen, om zo je hartsverlangen toch naar God te vertalen. Een tekst uit de Bijbel die mij ook erg gerust kan stellen op dagen waarop ik geen woorden kan geven aan mijn hartsverlangen is: ‘De Geest helpt ons in onze zwakheid; wij weten immers niet wat we in ons gebed tegen God moeten zeggen, maar de Geest zelf pleit voor ons met woordeloze zuchten.’ – Romeinen 8:26 (NBV)  

Ik werp af, zucht en zing

Dus om antwoord te geven op de vraag bidden #hoedan? zou ik zeggen dat ik heel wat afwerp, zucht en zing. Weet je waarom? Omdat omgang met God voor mij het belangrijkste is wat er is. Ik wil dat Hij weet hoe het met mij gaat, ik wil weten hoe Hij over bepaalde situaties denkt en soms wil ik gewoon van Zijn aanwezigheid genieten. Door de tijd heen vond ik manieren om gebed vorm te geven. En het lijkt me gaaf om jou uit te dagen om hetzelfde te doen. Begin klein, bijvoorbeeld door bij het inschenken van een kop thee God te danken voor wie Hij is! En weet je, tegenwoordig voor het slapen, adem ik drie keer diep in en uit, vertrouwende op de woorden uit Romeinen 8:26.  

Op welke manier probeer jij je gebedsleven vorm te geven? Lukt het jou om je zorgen op God te werpen in gebed?