"We evangeliseerde vooral op beurzen, maar door corona werden die afgezegd.' 

Kun je wat over jezelf vertellen?
“Ik ben kind van Vader God. Ik ben de vrouw van Richard en ik ben moeder van drie prachtige tieners. Dat is voor mij een belangrijke volgorde, want mijn identiteit ligt erin dat ik een kind van God ben. Mijn ervaring is dat vaak als je vertelt wie je bent, je vertelt wat je doet. Maar dat is niet wie je bent. Vandaar deze volgorde.”

Als we overgaan naar wat je doet; je evangeliseert. Kun je daar meer over vertellen?
“Met stichting Bijbelstand evangeliseer ik voornamelijk op consumentenbeurzen. Maar door corona  werden alle beurzen afgezegd. Ik had toen al wel eens gehoord over mensen die evangeliseerden met een bakfiets. Dat idee ging in mijn hoofd zitten. Maar wanneer ga je zoiets dan doen? Toen de beurzen in het voorjaar werden afgezegd en kort erna ook die voor het najaar wist ik ‘dit is het moment’. En zo is die bakfiets er gekomen!”

Hoe begin je een geloofsgesprek?
“Op beurzen hebben we altijd een thema in onze stand. Daar kun je dan over praten. Maar ik ga altijd eerst op zoek naar: wie staat er eigenlijk tegenover mij? Als je daar een beetje een beeld van hebt, dan ben ik vooral benieuwd naar waarom denkt iemand wat hij denkt. Met iemand die keihard zegt: God bestaat niet, daar heb je een heel ander gesprek mee dan met iemand die elke week in de kerk zit. Dus het is altijd zoeken naar: welk stukje boodschap heeft deze persoon nodig?”

Het lijkt mij lastig om het bruggetje te maken van een simpel praatje naar een geloofsgesprek?
“Ik vind dat zelf niet lastig. Ik kan zelfs via een tafelpoot bij het evangelie uitkomen. Maar zodra je in de bijbelstand staat zal niemand van je verwachten dat je over tandpasta begint. Op enig moment gaat het dan toch over het geloof.”

Heb je tips voor vrouwen die graag hun geloof willen delen?
“Je bent altijd een getuige als je bij de Heere Jezus hoort. Dus de vraag is: ben je een goede getuige of een slechte getuige? En dat begint al bij je gedrag, waarin je kunt laten zien wie Jezus voor je is. Op het moment dat je beseft dat die ander verloren gaat, dan kan het niet anders dan dat je daar bewogen over bent. Dat begint al met bidden voor iemand. En tegen God zeggen dat je beschikbaar bent en dat je graag een kans wilt.

Wij hebben vaak de neiging om vooraf te denken: wat kan een bezwaar zijn en daar dan begrip voor op brengen. In plaats van bang zijn voor bezwaren, kan je je ook afvragen: Oké, iemand heeft een bezwaar, hoe komt dat? En hoe kan ik dat wegnemen? Want je weet, als je in Jezus gelooft dat Hij de waarheid is. Dat Hij het Leven is en dat Hij de Weg is. Wat wij vaak doen is het bezwaar zien staan en daar bang voor zijn en dan al niet proberen.”

Hoe voorkom je een geloofsgesprek krampachtig wordt?
“Laat het beeld dat je het hele evangelie moet vertellen los. Sommige mensen geven je daar namelijk helemaal niet de ruimte voor. Het gevaar is dat je te veel gefocust bent op wat jij wilt zeggen. Laat de boodschap los en ontmoet de ander. Dat geeft veel ontspanning. Ik ben namelijk niet degene die verantwoordelijk is voor het hele traject. “

Hoe ga je om met vragen waar je geen antwoord op weet?

“Op het moment dat iemand iets vraagt waar ik geen antwoord op weet, dan is het beste om dat gewoon te zeggen. Dat is geloofwaardiger. Op sommige vragen heb je gewoon geen antwoord, bijvoorbeeld wanneer mensen vragen waarom God bepaalde dingen heeft toegelaten in hun leven, of waarom Hij niet ingegrepen heeft. Vaak probeer ik er achter het verhaal te komen van wat iemand zegt. Op het moment dat ik merk dat er een verhaal achter zit, dan laat ik alles los. Ook mijn boodschap. Dan laat ik die ander praten. Dat geeft vaak ruimte. Iemand merkt dat je niet makkelijk over een verhaal heenstapt, maar dat je luistert. En op enig moment grijp ik dan wel terug en vraag ik bijvoorbeeld: zou God nou willen dat mensen sterven?

geloofsgesprek, tips, ingesprek, evangeliseren

"Op het moment dat ik merk dat er een verhaal achter zit, dan laat ik alles los."

Hoe ga je om met de vraag naar het lijden in de wereld?
“Dat is wel de meest gehoorde vraag. Als mensen God de schuld geven van al het lijden op aarde terwijl ze net hebben verteld dat ze niet in God geloven, dan zeg ik ook weleens: “Ik zou dat kunnen zeggen, maar jij niet. Want je hebt net gezegd dat God niet bestaat. Dan kan je hem nu natuurlijk niet de schuld geven.” Het hangt er een beetje vanaf hoe iets eruit komt. Ik probeer altijd de reden te vinden: waarom zegt iemand dat. Soms is het gewoon een makkelijk iets wat mensen roepen. En dan zou je kunnen vragen: wat heb je zelf aan het onrecht gedaan? En waarom zou God dat moeten doen?  Mensen zetten met hun tegenwerping eigenlijk een barrière neer voor je neus met de bedoeling: Houd je mond. Wat je wil is daaromheen lopen en vanuit het gezichtspunt van die ander naar de barrière kijken. En dat geldt eigenlijk voor elke tegenwerping die iemand doet. We hoeven niet bang te zijn voor wat iemand daar neerzet. Wat wij vaak doen is het bezwaar zien staan en daar bang voor zijn en dan al niet proberen. Maar voor veel mensen is het daarnaast al een verassing dat je zo’n uitspraak überhaupt serieus neemt. Als het dan gaat om de vraag over het lijden, zou je daar samen naar kunnen kijken door andere vragen te stellen: Hoe zou God daar naar kijken? Wat was eigenlijk Zijn plan toen Hij deze wereld maakte, en waar is het misgegaan? Hoe zou je willen dat God ingrijpt? Door over deze vragen na te denken, kom je uit bij het evangelie en Gods verlangen naar relatie.”

Hoe ga je om met mensen die een negatieve ervaring met het geloof hebben?
“Dat is ook vaak zo’n barrière die mensen neerzetten. Vaak worden die mensen boos en dan blijkt dat ze veel verdriet hebben. Ik luister naar hun verhaal, bevestig wat fout is gegaan en dan pak ik op enig moment mijn figuurlijke schaar. Dan knippen we de kerk er even af. Want daar gaan gewoon dingen niet goed. Vervolgens blijven er twee personen over. Dat is God en dat ben jij. Hoe zou God nou naar jou kijken? Zo krijg je een totaal ander gesprek.”

Hoe ga je om met mensen die niet willen luisteren?
“Dat maakt me altijd verdrietig. Ik weet dat dat niet persoonlijk naar mij is, maar ik denk dan vaak: hoe moet dat voor de Heere Jezus zijn? Op zulke momenten krijg je gevoel bij wat Jezus heeft meegemaakt. Maar mensen hoeven het niet te horen, dat is het kwetsbare van liefde. Als iemand niet wil, dan respecteert God die keuze. Aan de andere kant; God wil dat die ander behouden wordt. Dus God zal werken.”

Zou je het evangeliseren iedereen aanraden?
“Dat is een bijzondere vraag. Zou je iemand uit het vuur halen als je ziet dat die persoon levend verbrand? Het is wreed om niet te evangeliseren. Het is geen optionele activiteit. God vraagt het van je. Het hoeft alleen niet allemaal in dezelfde vorm.”

Hoe wil jij onze lezers bemoedigen om die geloofsgesprekken aan te gaan?
“Ik moet denken aan een jonge vrouw die ik sprak. Zij vertelt in haar omgeving over haar weekend, dat ze zondag in de kerk is geweest en daar bemoedigd is. Ze vraagt vervolgens of de mensen meewillen. Zo eenvoudig is het, dat is ook een geloofsgesprek. Het begint ook met bidden voor mensen in je omgeving. Misschien legt God wel iemand speciaal op je hart. Op het moment dat jij tegen de Heer zegt dat je beschikbaar bent en je gaat gericht bidden, dan komt altijd een kans. Sommige gebeden moet je een jaar lang op wachten, maar dit is een gebed die je alleen moet bidden als je het meent, want die kans ga je krijgen!

Je hoeft ook niet bang te zijn. Wat kan er gebeuren als jij tijdens een geloofsgesprek aan de ander vertelt wie God voor je is? Iemand kan het stom vinden. Dat valt nog mee, ze hebben de Heere Jezus aan het kruis gehangen. Dat zullen ze bij jou niet doen.”

Wat is een don’t bij evangeliseren?
“Als je het tijdens een geloofsgesprek over jezelf hebt, praat dan niet in termen als ik geloof. Dan blijf je heel erg in het ik geloof verhaal. Als ik met iemand spreek dan praat ik in de termen God is er. Je brengt een stukje autoriteit in je gesprek, waarmee je het buiten jezelf plaatst.Het gaat niet om mijn mening, of die van de ander. Het gaat om Gods plan en verlangen voor mensen.

Probeer daarnaast niet iemand anders te zijn, omdat je dat goed lijkt. Dat werkt niet bij evangelisatie, het is geen trucje. We zijn allemaal verschillend, er is geen goed of fout. Maar maak het ook jezelf niet te makkelijk door te zeggen, ik kan dit niet. Er zijn gewoon gesprekstechnieken die je kan leren en die je helpen.”

Wat zou je als laatste tip mee willen geven?
“Begin met zeggen tegen de Heer dat je beschikbaar bent en vraag om een kans. Voer een geloofsgesprek niet uit eigen kracht, maar doe het uit Gods kracht. Dan is het niet moeilijk. Zelfs als het onmogelijk lijkt!”

Interesse in zo’n training van Emke over het voeren van een geloofsgesprek? Klik dan hier