"Ik wil niet meer toegeven aan de eindeloze stroom van negatieve gedachten, maar mijn focus verleggen naar wat goed is, zoals Paulus uitlegt."

“Onlangs was ik in Bunschoten-Spakenburg en mocht ik vrouwen bemoedigen met mijn favoriete Bijbelvers: Filippenzen 4:4-9, het bekende stuk dat begint met ‘Laat de Here uw vreugde blijven’. Ik werd door mijn eigen talk echt even stilgezet bij vers 8 en 9. Kort samengevat: bedenk alles wat goed is en doe alles wat ik (Paulus) je heb geleerd, en de vrede van God zal met je zijn. Terwijl ik sprak, realiseerde ik me hoezeer ik deze woorden zelf ook nodig heb. Want mijn weerstand om zelf tevoorschijn te komen kan ik alleen maar doorbreken door deze verzen in praktijk te brengen. Mijn verlangen naar meer God in mijn leven is precies die vrede van God waar Paulus het over heeft.

Kom tevoorschijn in het licht

Ik kom er nu eigenlijk niet langer meer onderuit; ik moet tevoorschijn komen. Telkens fluistert God dit toe, op conferenties, in preken en tijdens gesprekken. Ik wil me niet langer verstoppen achter excuses, emoties en smoesjes. Het gevoel van urgentie dringt zich aan mij op. Niet zozeer een ‘nu of nooit’ gevoel, maar een diep verlangen om nu echt eens schoon schip te maken en stappen te gaan zetten.

Verandering van perspectief

Dankbaar voor deze inzichten ga ik aan de slag. Ik maak een commitment aan mezelf. Niet meer toegeven aan de eindeloze stroom van negatieve gedachten, maar mijn focus verleggen naar wat goed is, zoals Paulus uitlegt. Het betekent gebruik maken van je hersenen en de goede dingen van God overdenken. Dus nadenken over wie Hij is, Hem in aanbidding groot, geweldig en mooi noemen. Voor mij betekent in het licht komen mijn focus verleggen naar het goede van God. Dit doe ik in aanbidding, gebed, het lezen van de bijbel en in gesprekken met anderen. En dan is het zo geweldig om te ontdekken dat die vrede ook echt komt. Ik sta er zelf een beetje van te kijken, dat het inderdaad zo simpel is.

In het licht staan

In het licht staan betekent voor mij dat de mensen om mij heen de vrede van God in mij gaan zien. Een laatste bemoediging hiervoor vind ik in Jesaja 61:1-3, waar Jezus later zijn missie hier op aarde op baseert. Met Jezus aan mijn zijde hoef ik niet eens heel veel moeite te doen om licht te brengen, want Hij brengt het al door mij heen. Hij brengt hoop op plaatsen van wanhoop, vreugde waar rouw is en feest aan wie verslagen zijn. Dankbaar en bemoedigd stap ik de week weer in, met focus en mijn gedachten gericht op Hem.”

Welke lessen van Paulus zijn voor jou toepasbaar wanneer je in het licht wilt stappen?