"Een goed rolmodel zijn… Wie wil dat nou niet?"

“Mensen met impact leven vijf gewoontes uit. Door wie zij zijn en door wat zij uitleven kunnen zijn een krachtige verandering teweegbrengen in het leven van jongeren. Iedereen kan deze vijf gewoontes uitleven, ongeacht persoonlijkheid, leeftijd, talenten of aangeboren vaardigheden. Als jij je inzet om je deze gewoontes eigen te maken, zal de positieve invloed op de jongeren in jouw leven onvermijdelijk zijn.” 

Veelbelovend

“De tekst op de achterflap klinkt veelbelovend. Verandering teweegbrengen in het leven van jongeren. Een goed rolmodel zijn… Wie wil dat nou niet? Als er een boek is wat je stimuleert een praktische lichtbron te zijn voor jongeren om je heen, is het dit boek wel. Een krachtig coachend boek, zo omschrijf ik het boek De 5 gewoontes. Alsof een coach je aan de hand neemt, zo leidt dit boek jouw in het groeien en werken aan jezelf. Zodat je in staat bent je licht te laten stralen! Van betekenis te zijn!

Gewoon mezelf

Aan de hand van bijzondere getuigenissen, praktische oefeningen, inspirerende quotes, vragen die aanzetten tot nadenken en ideeën om jezelf te ontwikkelen, leerde ik hoe ik impact kan hebben op de levens van de jongeren in mijn omgeving. En dat door gewoon mezelf te zijn!

Voorbeelden

Want wat hebben de jongeren in Nederland ons nodig zeg! Door het boek werd ik er weer even bij stilgezet hoe belangrijk wij zijn voor de jongeren om ons heen. Zonder goede voorbeelden missen ze een enorme bron van inspiratie en betekenis. Wanneer wij het voorbeeld niet geven, zoeken ze dat ergens anders. In de wereld, op tv. Daar vind je niet altijd de beste rolmodellen. Maar hoe kun je nu zelf een rolmodel zijn? In deze blog schrijf ik een aantal waardevolle lessen die ik leerde uit het boek De 5 Gewoontes en tevens overeenkomen met de vijf gewoontes.

Woman, Lume, Habbits, Youth

" Maar hoe kun je nu zelf een rolmodel zijn? '' 

  1. Wees ongeremd authentiek. Daarmee ben jij de grootste inspiratiebron die je maar kunt zijn, onderschat dat niet! Jongeren prikken er snel doorheen of je echt jezelf bent. En dat is nu juist wat ze nodig hebben.
  2. Jongeren willen graag relatie! In het boek las ik een getuigenis van een jonge vrouw die dansles geeft. In haar groep zag ze een meisje wat onzeker was en extra aandacht nodig had. En wat deed ze? Ze bracht tijd met haar door, sprak regelmatig met haar af en bouwde een relatie op. Daardoor zag het meisje in dat zij de moeite waard was!
  3. Zorg dat je een visie hebt. Welk verlangen heb jij voor de jongeren in je omgeving? Denk daarover bewust over na. Om een metafoor uit het boek te gebruiken over het beklimmen van een berg: ”Wat moet er in jouw rugzak zitten en wat moet je onderweg naar boven op de juiste momenten in de rugzak van jouw jongere stoppen?” Weet waar je naartoe gaat en zet elke keer kleine stapjes, dan ga je vanzelf vooruit.
  4. Jij kunt jongeren uitdagen tot groei en verandering, binnen de relaties die je hebt opgebouwd met jongeren om je heen! Wauw! Ook jij mag jongeren bevestigen in hun identiteit met God en uitdagen om uit hun comfortzone te komen. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen. Gaaf toch?!
  5. Ook al lijkt jouw impact maar klein, voor die ene jongere maak je een wezenlijk verschil in zijn/haar leven.  En juist zij zullen weer anderen inspireren door jouw voorbeeld. Share it forward!

Mooie kans

Wil je meer leren over hoe jij ongeremd authentiek kunt zijn? Of hoe je relaties kunt aangaan en impact kunt hebben op jongeren in jouw omgeving? Dan is dit boek een mooie kans om die gewoontes aan te leren. Bij dit boek krijg je ook een link naar een praktisch werkboek, een assessment om je voortgang te meten en een online training. Je vindt het boek o.a. in de webshop van stichting Agapè.