"Misschien vind je het raar mama, maar wat nou als het allemaal een sprookje is? Ik weet niet of ik wel in God geloof.” Er zakt iets in mijn buik en de bezorgde moeder in mij wil direct allerlei argumenten op hem afvuren..."

“De hele week regent het al pijpenstelen. Zeker in de westen van het land, waar ik woon, is het bar en boos. Hoewel de vooruitzichten voor de vrijdagavond goed zijn, bid ik voor een extra portie geloof voor een droge avond. Vrijdagochtend komt het nog met bakken uit de hemel. Toch blijven vooruitzichten goed, dus ik besluit gewoon mijn comfortabele wandelkleding aan te doen en stap in de auto.

Vriendinnendag

Gelukkig ben ik op tijd vertrokken want halverwege de middag loopt het al aardig vast op de snelweg naar richting Zwolle. Ik ben niet alleen, want ik heb een vriendin onderweg opgepikt. We maken er een gezellige vriendinnendag van. Bij aankomst verkennen we Kampen alvast een beetje: de grote kerk, het centrum en de kade. Wat een gezellig stadje. Na een heerlijke maaltijd in een restaurant aan de IJsselkade is het dan eindelijk zover. We gaan naar de start- en finishlocatie De Leuke Hanzestad.

Het is droog! 

Daar aangekomen is het al superdruk. En niet onbelangrijk, het is gestopt met regenen. Het is droog! Overal staan de vrouwen zich te versieren met lampjes en glow-in-the-dark sticks. De hardlopers krijgen allemaal een mooi t-shirt met het logo en de wandelaars een lekker warme muts. Het aftellen begint. De zaal is inmiddels propvol en de deelnemers staan zelfs buiten te wachten op het aftelmoment. Elze (van Lume) opent de avond. Wat een feest, het gaat eindelijk beginnen. De warming up wordt begeleid door Petra en Jody van Sportboutique Wolf. Daarna zingen we met elkaar het toepasselijke lied Love Shine a Light.

We brengen licht in Kampen

En dan, dan mogen we eindelijke vertrekken. Als eerste krijgen de hardlopers van de 10 en 5 kilometer hun startschot. Daarna vertrekken de wandelaars. Ik loop redelijk achteraan in de stoet dus ik heb mooi uitzicht. Het is zo gaaf om die enorme sliert van licht door de straten te zien trekken. De lichtjes die de hardlopers en wandelaars bij zich hebben vallen echt op. Zo indrukwekkend. De route zelf is gemarkeerd met lampjes, lichtsnoeren en glow-in-the-dark sticks.

Echt ene lichtavond

We lopen in een lange sliert door de Grote Kerk heen. Later onderweg komen we een luchtacrobaat tegen en staat een prachtig koor voor ons te zingen. Overal is licht op de route, ook de inwoners van Kampen hebben hun best gedaan om de route te verlichten. Kampen beleeft echt een lichtavond. We worden aangemoedigd, er staan mensen langs de route te klappen en te juichen. We komen niet alleen licht brengen, maar mogen ook licht ontvangen.

Belofte

Bijna aan het einde van de route lopen we langs lichtbakletters met de tekst: I am with you always. Een prachtige belofte uit Matheus 28:20 om mee te nemen. Wat een fantastische avond. Terug bij de finishlocatie worden we onthaald met een hapje en een drankje. We lopen nog even langs de stands en genieten van de gezelligheid. Maar uiteindelijk draait deze avond niet om mijzelf. Hoe mooi en indrukwekkend het ook is, het doel van de avond is om geld op te halen voor het project van Lume vrouw Diordre in Sri Lanka. Er is een mega bedrag van ruim 46000 euro opgehaald. WAUW. Daar ben ik echt een beetje stil van. Wat is God goed. Hij ziet ons en zegent ons.

Shout out

In deze blog wil ik tot slot een shout out geven aan de organisatie en sponsoren van deze supergave avond. Dames van VIDA Kampen, super bedankt voor jullie strakke organisatie, tijd en energie. Dank aan de hoofdsponsors Van Dijk Bikes en Resilienza Uitvaartbegeleiding. Ook dank aan Lichtletterverhuur Groningen die de lichtbakletters sponsorde.

Ik kijk alweer uit naar een nieuwe editie volgend jaar. Ben jij er dan ook bij?