"Maar hoe zat het met al die mensen, die van alles en nog wat met  kerstlampjes hadden getooid? Kennen ze de ware betekenis van kerst?"

Zodra ieder jaar de laatste dagen van november van de scheurkalender verdwijnen en de kerstdagen in zicht komen, is het net alsof ik opeens van de Veluwe naar Noord-Brabant ben verkast. Naar Eindhoven om precies te zijn, ergens vlak bij de Philips-fabriek aan de Emmasingel bijvoorbeeld. Want van de ene op de andere dag doet mijn doorgaans best wel schemerachtige habitat dan niet meer onder voor de stad die al bijna honderdvijftig jaar de titel ‘Lichtstad’ draagt. Omdat er dan overal als uit het niets tientallen tevoorschijn komen. Lichtjes.

Shiny arrensleeën

En dan heb ik het even niet over alle lampen die aangaan omdat het nu eenmaal weer de donkere tijd van het jaar is en je anders niets kunt zien. Nee, ik bedoel de kerstlampjes die in haast elke winkeletalage verschijnen. En in de winkel daarachter. (En alsof sommige winkeliers bang zijn dat ze daarmee nog niet genoeg opvallen, behangen ze hun personeel er ook maar mee.) Maar ook menig boom geeft hier plots licht. Er prijken shiny arrensleeën aan huizen. En er zijn zelfs lichtgevende blingbling edelherten te spotten. Echt waar, je kunt het je zo gek niet voorstellen of het is plotseling verlicht.

Kriebelen

Zelf word ik er altijd blij van, want ik ben dol op kerstlichtjes. Maar toen ik vorig jaar op een decemberdag in mijn auto zat te genieten alle lichtjes om me heen, begon er vanbinnen iets te kriebelen. Want de reden waarom ik vooral zo van kerstlichtjes houd, is omdat ze me herinneren aan Jezus, Die als Licht van de wereld naar deze aarde kwam om Zijn licht te verspreiden en duidelijk te maken dat het belangrijk is om in het Licht te geloven. Maar hoe zat dat met deze mensen, die van alles en nog wat met kerstlampjes hadden getooid? Kenden ze de ware betekenis van kerst?

danielle, kerstlichtjes

"Met al die lichtjes om me heen, begon er wat bij me te kriebelen..."

Feest van het Licht

Ergens had ik zo’n vermoeden van niet. Want zelfs in dit kerkelijke dorp wordt de ware reden van kerst steeds minder populair. Wordt het steeds meer een feest van gezelligheid, samenzijn, cadeautjes, lekker eten en kerstlichtjes, en niets meer. En toen dacht ik: hoe mooi zou het zijn als kerst weer echt een feest van het Lícht wordt? Heel mooi, natuurlijk. Maar dat zou niet vanzelf gebeuren. En dat betekende dat er werk aan de winkel was. Er moest iets worden gedaan om hier verandering in aan te brengen. De vraag was wát.

Schijn je licht

Na hier een poosje over nagedacht te hebben, kwam ik tot de conclusie dat ik dan in de eerste plaats zelf aan de bak moest. Ik moest licht gaan verspreiden in de adventsperiode, zodat de mensen in mijn omgeving door mijn lichtje iets zouden gaan zien van hét Licht. Zoals Jezus Zelf ook zegt in de Bijbel: ‘Jij bent het licht in de wereld. Schijn je licht voor de mensen, opdat ze je goede daden zien en eer bewijzen aan je Vader in de hemel.’ (Mat. 5:14, 16) Hij heeft mij en elke andere christen tenslotte bestemd als een licht voor de volken (Hand. 13:47).

Dagboek voor Advent

Alleen zou ik in mijn eentje niet zo veel mensen gaan bereiken; dat besefte ik ook. Eigenlijk zouden er veel meer mensen mee moeten doen. Ieder in zijn eigen omgeving. Dat is de reden waarom ik besloot een adventsdagboek te schrijven: In het licht.* De overdenkingen hierin gaan allemaal over ‘licht’; zowel over Jezus, het Licht van de wereld, als het licht van God en het licht dat je mag zijn en verspreiden. Met opdrachten om licht te ontvangen (want om iets te kunnen geven, moet je het eerst krijgen, toch?), én om het vervolgens weer door te geven op jouw plekje.

Aangestoken

Zo ontdek je, als je het leest, hopelijk hoe je in het licht leeft – hoe je zelf een lichtje kunt zijn en iets van het Licht kunt verspreiden. Want als je dat doet, kan het niet anders dan dat anderen door jouw licht worden aangestoken en vervuld raken met het Licht, om vervolgens op hun beurt ook licht te gaan geven. En als dat gebeurt, wordt deze kerst lichter dan ooit. Dan wordt het werkelijk een feest van het Licht!

Verspreid ook jouw licht!

Help je mee door jouw licht te verspreiden? Leuk als je daarover deelt op Instagram met de hashtag #sharethelight. Zo kun je anderen bemoedigen en inspireren!

* In het licht bevat zesentwintig overdenkingen over ‘licht’ – zowel over Jezus, het Licht van de wereld, als het licht van God, het licht dat jij mag zijn en het licht van de eeuwigheid. Bij elke overdenking vind je een uitgelichte quote en een opdracht om licht te geven of te ontvangen. Die quotes vind je ook achter in dit dagboek op kaarten, die je kunt uitknippen en vervolgens ophangen als adventskalender. Zo maak je het licht in jouw leven zichtbaar! Het boek is te koop via de christelijke boekhandel of klik hier om ‘em online te bestellen.