Waarom wil Jezus dat nou; waarom moet ik weer kind worden?

“Weet jij nog wat jij als kind het liefste deed? Waar je jezelf helemaal in kon verliezen? Waar je fantasie helemaal van op hol sloeg? Waar je helemaal blij van werd?

Winkeltje spelen

Bij mij was het winketje spelen. Werkelijk alles werd er in mijn kamertje verkocht. De schoenen van mijn moeder, de pot pindakaas uit de keuken. Het wc-papier, de borden en het bestek, ja zelfs de toiletborstel bleek niet veilig voor mijn verkoopdrang. Grof plastic geld werd er verdiend aan mijn plastic barbies, want zij waren uiteraard de big spenders in mijn winkeltje.

Flink los gaan

Ik werd ouder en het kind in mij verdween langzaam naar de achtergrond… Spelen? Dat was voor kinderen, die tijd had ik echt wel gehad.  Ook mijn winkelliefde veranderde in de loop der jaren. Oh ja, de liefde voor de winkel bleef, ik zou soms bijna zeggen: ‘helaas’, want naast mijn verkoopliefde kwam er een koopliefde bij. Voor velen van ons waarschijnlijk herkenbaar. Want wat is er nu heerlijker dan eens flink los gaan in een mooie boetiek vol leuke kleding/ gadgets/sieraden/schoenen en tassen?!

Mijn kerk in een prachtwijk

Toch is op deze manier shoppen voor veel vrouwen niet weggelegd. Ik denk aan de vrouwen in Prachtwijken zoals dat tegenwoordig heet. Vrouwen die wonen in wijken waar het al een feest is wanneer er een goed bord eten voor hun kinderen op tafel staat. Vrouwen die er niet aan denken om op een achternamiddag 100 euro voor een broek uit te geven, gewoon omdat ze het niet hebben.

Weer even kind

In zo’n wijk Prachtwijk staat mijn kerk. En in die kerk mag ik één keer per drie weken weer even kind zijn. Daar mag ik winkeltje spelen. In waarschijnlijk de enige kerkboetiek van het land mag ik prachtige dappere vrouwen uit een prachtwijk in een nieuw setje kleding helpen. Heerlijk struinen we door de rekken vol met kleding. We passen allerlei sjaals, hoeden, broeken, schoenen en truien. En na het passen is er uiteraard koffie aan de grote koffietafel midden in de winkel en luisteren we naar de levensverhalen van vrouwen.

Opnieuw kind

Licht zijn door weer kind te worden… Is dat niet wat Jezus voor iedereen bedoelde toen Hij antwoordde op de vraag van de discipelen: “Wie van ons zal de belangrijkste zijn in uw Koninkrijk?” Als u niet OPNIEUW (letterlijke vertaling) wordt als kinderen zult u beslist het koninkrijk niet binnen gaan. (Mattheus 18)

Moet dat echt?

Waarom wil Jezus dat nou; waarom moet ik weer kind worden? Waar is dat nou voor nodig? Ik heb nu eindelijk een verstand. Ik kan logisch nadenken en juiste keuzes maken; weloverwogen, kritisch en, okay, vaak chaotisch en warrig en vergeetachtig, maar toch! Ik BEN volwassen! Maar Jezus vraagt: waar is dat kind? Dat voluit leefde vanuit haar hart? Met passie, verlangen, enthousiasme en blijdschap? Dat zonder nadenken, vol vertrouwen Jezus achterna ging? Dat kind, dat niet bezig is met belangrijk worden en streven naar perfectie. Jezus zoekt jouw hart, naar datgene waar jij misschien een diep weg gestopte passie voor hebt. Want daar zit jouw ware ik en zo wil Jezus jou inzetten voor Zijn koninkrijk. Als Zijn kind mag je Zijn licht uitstralen in de wereld om je heen.

Diep gelukkig

Jezus gaf mij een winkeltje. En ik word er elke keer weer diep gelukkig van. Jezus heeft mijn kinderlijk verlangen ingezet om er te zijn voor vrouwen. Zijn Liefde uit te stralen door een setje kleding, een kop koffie en twee open oren die kunnen luisteren.”

Wat is jouw kinderlijk verlangen? En mag God het inzetten om jou tot licht te brengen?