"Mijn gedrag veranderen, kwam niet door mijzelf allemaal regeltjes op te leggen, maar door eerlijk naar mijzelf en de situatie te kijken..."

“Of we voor de Internationale Dag tegen Kinderarbeid iets konden schrijven over licht zijn? Ja! Dacht ik. Dit is iets wat mijn hart heeft. Want, we kopen zoveel producten, maar waar komen die eigenlijk vandaan? Zijn ze te traceren? Eerlijk gemaakt en niet door kinderhandjes?

Herkomst

Een aantal jaar geleden begon ik na te denken over de herkomst van producten. Door mijn vorige opleiding, waarbij ik leerbewerking deed, kwam ik op stage erachter waar leer vandaan kwam en hoe mensonvriendelijk dit productieproces is. Het balletje ging rollen. Ik keek documentaires (zoals The True Cost), zocht naar informatie en probeerde meer over dit soort onderwerpen te leren (zoals op de website van ijm.nl).

Oprecht

Ik denk dat ‘iets doen’ daarbij begint; je oprecht laten informeren, hoe zit het eigenlijk in elkaar? Als ik iets in de winkel koopt, wat voor reis legt het af? Is het reëel dat we zulke goedkope spullen als kleding kunnen kopen in Nederland? Nadat ik mij erin verdiepte, kon ik ook eerlijker naar mijzelf kijken. De meeste dingen die ik kocht, had ik niet per se nodig. En naar mate ik meer kennis op deed, had ik er ook minder behoefte aan om veel te blijven consumeren. God geeft meer dan we nodig hebben. Vooral hier in de Westerse wereld. En zoals Jezus in Mattheus zegt, we hoeven ons geen zorgen te maken.

Spiegel

Het onderwerp ‘fair trade’ is steeds belangrijker geworden voor mij. Waar ik mijn geld aan uitgeef, daar investeer ik in. En dat was best een spiegel die ik mijzelf moest voorhouden. Maar ik wilde ook niet mijn kop in het zand steken. Wanneer ik naar bepaalde winkels ga waarvan ik weet dat er een grote kans is dat kinderen meehielpen om die producten te maken, dan help ik eraan mee als ik daar iets koop. Die gedachte veranderde veel in mijn koopgedrag.

Niet allemaal regeltjes

Mijn gedrag veranderen, kwam niet door mijzelf allemaal regeltjes op te leggen, maar door eerlijk naar mijzelf en de situatie te kijken. Door het stap voor stap met God te doen. Onder Zijn leiding. God heeft zoveel liefde voor iedereen, uit elk land, ongeacht de omstandigheden. En júist de wezen, die onderaan de ketting van de supplychain zitten.

Als we naar het leven van Jezus kijken bezat hij eigenlijk weinig. Hij is hét voorbeeld dat we ons geen zorgen hoeven te maken over onze spullen. Hoe kan jíj iets doen tegen kinderarbeid?