"Voor sommige mensen is mijn rotsvaste geloof te midden van deze ellende meer tot een inspiratie dan veel van de spreekbeurten die ik gaf in de happy time..."

Op 27 mei was ik met mijn moeder bij de Light has a name-tour van Lume met Eline Bakker. Mijn voorlopig laatste uitje, zo zou even later blijken, want opnieuw kwam er een terugslag in mijn herstelproces waar ik al mee bezig ben sinds een auto-ongeluk eind 2020. Maar wat heb ik genoten!

‘Heb je haar weer..’

Het was heerlijk om tijdens deze avond samen te zingen en elkaar aan te moedigen om Jezus’ licht te weerspiegelen. Tijdens de avond vroeg Hagar aan het publiek wie zich er recent nog bewust van was geweest dat hij of zij God weerspiegelt; Denk je er wel eens aan dat je Zijn evenbeeld bent als je in de spiegel kijkt? Blijkbaar durfde niemand dat hardop te zeggen, en dus hield ik mijn hand ook maar naar beneden. Ze zullen wel denken: ‘zij wel natuurlijk, heb je haar ook weer’. Maar Hagar zag het. En ik bedacht me, met wat we recent besproken hadden over mijn herstel, dat het ook eigenlijk wel gek is misschien. Hoe kun je nu Jezus weerspiegelen als je zelf in de lappenmand zit?

Aantrekkelijk

Om eerlijk te zijn, ben ik er dus echt veel mee bezig, Jezus weerspiegelen. Dat komt misschien doordat ik veel mensen spreek die niet geloven. En stuk voor stuk vinden ze Jezus een inspirerend figuur. Daarom ben ik er echt van overtuigd dat, als we als christenen Jezus weerspiegelen, we het meest aantrekkelijke in een mensenleven laten zien. Iets dat iedereen wil hebben: een innerlijke vreugde en vrede die niemand je kan afnemen. En, om maar alvast een tipje van de sluier op te lichten, die dus ook niemand kan roven. Je omstandigheden kunnen daar niets aan veranderen. Sterker nog, de afgelopen anderhalf jaar heb ik misschien wel meer van God ervaren dan in al die jaren daarvoor. Hoe zeer ik het ook mis om met andere mensen te zijn, wonderen mee te maken, Zijn impact in mensenlevens te ervaren, zoals toen.

Wat heeft God nu nog aan mij?

En als je dan, zoals ik nu, (weer) stilgezet wordt, kan de gedachte er zomaar insluipen: hoe kan God mij nu gebruiken? Wat heeft God nu aan mij als ik er zo bij zit? Voor je het weet, ben je je situatie aan het ontkennen en speel je alleen maar de happy clappy christen. Iets waar ik me overigens in het verleden ook wel eens schuldig aan maakte. En het maakte dat ik mijn oorspronkelijke plan om dit blog te schrijven maar even opschortte. Want ik wil niet dat het niet echt is. Ik wil geen preacher zijn die alleen maar goed nieuws predikt in alle omstandigheden. Ik wil echt zijn. En inmiddels denk ik ook dat ik Jezus alleen goed kan weerspiegelen als ik echt ben. Anders is het alsof de spiegel beslagen is. Mensen zullen het zien en denken: ja ja, je predikt licht en helderheid, maar ik zie toch echt de mist in jouw leven.

weerspiegelen, christien, spiegel

"Ik kan Jezus alleen weerspiegelen als ik echt ben..."

We denken dat het van ons afhangt

Maar weet je wat ten diepste de reden is dat we denken dat we op zo’n donker moment nutteloos zijn in Gods ogen? Omdat we onszelf te belangrijk vinden, omdat we denken dat het van ons afhangt. Maar weerspiegelen is, net als getuigen, niet meer en niet minder dan iets laten zien van wat God op een gegeven moment doet in je leven. En ik kan je zeggen: voor sommige mensen is mijn rotsvaste geloof te midden van deze ellende meer tot een inspiratie dan veel van de spreekbeurten die ik gaf in de happy time.

Oprecht benieuwd

De directe trigger voor mij om nu toch te gaan schrijven op deze Eerste Pinksterdag is Opwekking. Een paar jaar geleden had ik met Daniëlle Braun, één van de meest bekende en invloedrijke sprekers in mijn vakgebied en ook regelmatig in de media om het nieuws te duiden, afgesproken om naar Opwekking te gaan. Ze was oprecht benieuwd naar wat christenen beweegt, ‘voer voor antropologen’ om het maar eens even plat te zeggen.

Een zaadje planten… God doet de rest!

Nu was het dan eindelijk zover dat Daniëlle en ik samen konden gaan, en ik kon niet mee vanwege opnieuw fikse whiplashklachten. Dan voel je je toch wel even knap beroerd. Maar weet je wat er gebeurde? Daniëlle zei: ik ga zelf, met mijn partner en dochter. En ze connecte met iemand anders die ze al kende. En als je haar social media deze dagen hebt gecheckt, weet je dat ze het nodige heeft gedeeld hierover (zoals dit bericht met meer dan 7.000 reacties). En ik bedacht me: ‘Wow, God heeft mij echt niet nodig om Zijn werk te doen. Als Hij haar wil gebruiken voor Zijn werk, dan doet Hij dat echt wel. Ook al ben ik niet meer dan een zetje, iemand die je op het idee brengt. Ook dat is weerspiegelen! En de impact op de publieke opinie, die toch niet altijd zo genadig is jegens christenen en geloof, kon wel eens groot zijn. Maar veel belangrijker vind ik nog dat ze zich thuis heeft gevoeld bij ‘mijn tribe’.

Weerspiegelen kan altijd!

Dus of je nu boven op de toppen van je geloof zit, of beneden in het dal, je kunt altijd iets van Jezus weerspiegelen. Wat het van je vraagt?

  1. Dat je in alle omstandigheden op Hem focust, Zijn rust, vrede en vreugde zoekt. En je realiseert dat werkelijk niets in onze aardse omstandigheden ons van Hem kan scheiden!
  2. Dat je echt bent. Dat je ook durft te delen van je twijfels en dat je daardoor anderen ook toestemming geeft om hetzelfde te doen. Dat je je niet beter hoeft voor te doen dan je bent en dan je je voelt. Je bent al gemaakt als Zijn evenbeeld, je hoeft niet meer te zijn en te doen dan in dat bewustzijn leven!
  3. Dat je je realiseert dat het niet om jou of jouw inspanning gaat. God zou het ook prima zonder jou kunnen, dat weet je vast. Beschouw het als een eer, als je die kleine weerspiegeling, dat kleine zetje mag geven of gewoon door iets te delen van wie God is in jouw moeilijkheden mensen mag inspireren. Plant een zaadje of begiet het, maar realiseer je dat het God is die de groei geeft!

Met vreugde sterven

Met een bijbels woord heet dat ook wel: sterven aan jezelf. En oh, wat heb ik dat ervaren in de afgelopen periode. Wat heb ik veel op moeten geven. Maar er rust een belofte op dit Bijbelgedeelte, en dat is dat wanneer de graankorrel in de grond valt en sterft, hij veel vrucht voortbrengt!

Als je je ervan bewust blijft dat God altijd goed is, altijd het beste met je voorheeft en elke gebeurtenis ten goede kan en zal keren. Dan kun je zelfs met vreugde sterven aan jezelf. En dan kun je Jezus weerspiegelen, zelfs op je donkerste moment.