'Je bent mijn geliefde kind! Ik heb een hoopvolle toekomst voor jou'

In het eerste deel van deze serie beschreef ik waarom delen van je geloof gaaf is. Ik hoop dat het iets van een verlangen in je gewekt heeft. Maar dan komen ze, de lastige vragen. Hoe dan? Kan ik dat wel? Wat als ik het fout doe? Wat zullen ze wel niet van me denken? Daarover gaat deze tweede blog: wat als geloof delen lastig is?

Je kunt het!

Deze blog is bedoeld om je te helpen te winnen aan vertrouwen om de stap te gaan zetten: delen van je geloof met mensen in je omgeving. Want geloof me, ik weet hoe lastig het kan lijken. Maar ook hoe verbazend eenvoudig (en gaaf) het kan zijn als je gewoon maar doet. Ga maar gewoon, je kunt het! Met de tools in deze blogs hoop ik je op weg te helpen.

De strijd in onze gedachten 

Hoe realistisch de zorgen en belemmeringen voor jou ook mogen lijken, in werkelijkheid vindt de strijd plaats in je gedachten.  De duivel doet er alles aan om jou te laten geloven dat je het niet kunt, zodat je niet de vrijmoedigheid zult krijgen om te gaan. Dit hoef je niet te accepteren! Vecht ertegen! Realiseer je dat elke gedachte die zegt dat jij niet goed genoeg bent, niet slim genoeg, dat je het toch niet kunt enz. niet van God is. Hij heeft jou immers uniek gemaakt en bedoeld precies zoals jij bent! Hoezo niet goed genoeg?

Het zijn leugens

Maak gedachten krijgsgevangen, zegt de bijbel. Bind ze en breng ze bij Gods troon, lezen we in 2 Korinthe 10:5. Hoe je dat doet? Door die gedachten te belijden als een leugen. Want ze zijn simpelweg niet waar, het zijn leugens die de boze in je gedachten plant. En vul je hart en leven met Gods waarheid over jou!

Ik ben bij je

Weet je wat God over jou zegt? Je bent mijn geliefde kind! Ik heb een hoopvolle toekomst voor jou! Al voordat je geboren werd, heb Ik je al uitgekozen!  Ik geef je alles wat je nodig hebt. Je hoeft het nooit alleen te doen. Ik ben altijd bij je! Dat is de waarheid die we bij ons moeten dragen in ons hart, en dan ook zullen we moed vatten, moed om te gaan wetende dat God altijd bij ons is.

Het hart van een leeuw

Onlangs sprak ik over het thema Leven met lef! Het woord LEV betekent in het Hebreeuws hart en in het Russisch leeuw. Als we Gods volmaakte liefde in ons dragen, krijgen we het hart van een leeuw. Als Zijn liefde ons vult, stroomt het over en worden we ook met liefde voor anderen vervuld. Die liefde drijft de angst uit! (1 Joh. 4:18)

3 concrete worstelingen

Een aantal gedachten en worstelingen wil ik in het bijzonder eens met je doornemen, omdat ik weet dat veel van jullie daarmee worstelen.

  1. Ik weet helemaal niet zo goed wat God voor mij betekent

Het is moeilijk om te getuigen als je zelf door een periode van twijfel gaat, als je het even niet meer zo goed weet allemaal.  Als je aan iemand wil vertellen wat God voor jou betekent, moet je dat natuurlijk voor jezelf wel weten. Wat er dan wel eens wil gebeuren is dat je je schuldig voelt omdat je Gods wil (nu) niet kunt doen. Of dat je gaat lopen ‘zenden’ , dat wil zeggen verkondigen zonder dat je het hart raakt; misschien loop je wel bijbelteksten te citeren of mensen te vertellen hoe het moet. Ken je dat? Allebei helpt het niets. Dus laat het gewoon los. Realiseer je 1 ding: mensen worden primair geraakt door wat God doet in mensenlevens. In het jouwe of in dat van hen. En dat betekent dat er twee belangrijke ingangen zijn om te spreken over je geloof:

Wat betekent God voor jou?

De eerste is: Vertel wat God voor jou betekent en in jouw leven heeft gedaan. Ervaar je dat even wat minder? Richt je daar dan op! Zoek Gods nabijheid. Richt je gedachten op wat God eerder in je leven deed en wat Hij voor jou betekent. Schrijf het op en dank Hem ervoor. Aanbid Hem en je zult merken dat je Zijn aanwezigheid weer zult ervaren. Wij laten het te vaak afhangen van omstandigheden, maar God is er altijd. Hij is trouw! (psalm 33:18, psalm 138:8, Deut. 31, 1 Korinthe 10:13). Als je dat weer ervaren hebt, kun je er ook van delen. De tweede ingang om je spreken over je geloof: Vertel wat God voor de ander wil doen. Jij kent de ander en je hebt het verlangen op je hart gekregen om je geloof met hem/haar te delen. Waarom is dat?

light, sun, lume, licht, geloof

"Aanbid Hem en merk dat je Zijn aanwezigheid weer mag ervaren..."

Oprecht en liefdevol

Wat denk je dat een relatie met de Heere Jezus gaat veranderen in het leven van de ander? Denk erover na, lees erover in Gods Woord, bid ervoor! Dit kun je voorbereiden en je hoeft daarvoor niet altijd exact te weten hoe het op dit moment in jouw leven staat. Als je maar met een oprecht en liefdevol hart de ander tegemoet treedt. Het mooie zal ook zijn dat door dit te doen jij zelf ook weer meer van Zijn aanwezigheid zult ervaren. Ga in geloof, vertrouw niet op je gevoel, maar laat de Heilige Geest je leiden.

Belofte

Check even deze prachtige tekst: Gods volgelingen mogen in het licht leven, en Hij geeft vreugde in het hart van allen die Hem oprecht volgen (psalm 97:11). Wat een belofte! Als wij Hem oprecht volgen, geeft Hij vreugde, mogen wij in het licht leven!

2. Wat als ik het fout doe?

Je geloof delen voelt voor veel mensen als een grote verantwoordelijkheid. Het is ook heel iets heel kostbaars, het mooiste uit je leven te mogen delen met een ander. Maar op het moment dat we denken dat wij het fout kunnen doen, gaan er in mijn ogen twee dingen fundamenteel mis:

Het 1e is: We denken dat het van ons afhangt.

Dit was voor mij een hele belangrijke eyeopener. Ondanks dat God ons wil gebruiken als Zijn getuigen is het op geen enkele manier zo dat het van ons afhangt. Gods plan gaat altijd door!

Wij niet… Hij!

Niet wij kunnen mensen het geloof geven. Wij kunnen er alleen van delen zodat Gods liefde daar doorheen kan werken en de harten kan raken. Het is de Heilige Geest die overtuigt (Joh. 16). Dus (zeg ik ook vaak tegen mezelf) als ik er niet zou zijn of ik zou er een potje van maken, stuurt God wel iemand anders. Als het Zijn plan is dat iemand tot geloof komt, gebeurt dat (Efeze 1:4). En ja, Hij werkt graag door jou en mij, maar het hangt niet af van wat wij wel of niet goed doen. We mogen best wat meer bescheiden zijn, we zijn maar een instrument, niet de oplossing.

De 2e is: We denken dat er 1 goede manier is om te delen van ons geloof

Wij mensen zijn geneigd te denken in goed of fout. Als iemand tot geloof komt doen we het goed, en anders niet. We willen het liefst een kant en klaar stappenplan met hoe we ons geloof op de ‘juiste’ manier delen.

Er is maar één goede manier?!

Maar de waarheid is dat er niet één goede manier is. De manier waarop jij je geloof deelt zal anders zijn dan de manier waarop ik dat doe. Omdat we elk unieke mensen zijn met een unieke manier van communiceren, van delen, van geven. De een ontvangt een profetie, een tweede deelt zijn geloof door iets goeds te doen voor een ander, een derde laat een bemoedigend kaartje achter. Er is niet 1 goede manier, de enige ‘goede’ manier is dicht bij jezelf en dicht bij God blijven. Hij heeft jou gemaakt en werkt door jou heen met jouw eigen mogelijkheden. Waar God leidt, voorziet Hij (Jesaja 58:11)

Beste intenties

Erica Duenk verwoordde het mooi onlangs vond ik (vrije weergave): hoezo denken we dat we het fout kunnen doen? Als we met de beste intenties een woord delen met de ander, is het ergste wat ons kan gebeuren dat het niet van God is, maar van onszelf? En hoe erg is dat dan werkelijk, als onze intenties kloppen?

gesprek, Lume, tafel, vrouwen

'Wij kunnen er alleen van delen zodat Gods liefde daar doorheen kan werken en de harten kan raken. Het is de Heilige Geest die overtuigt (Joh. 16)'

  1. Wat zullen ze wel niet van me denken?

Ook zo’n gedachte die bij veel mensen oppopt. Mijn eerste reactie is altijd dat we hier wat strenger moeten zijn tegen onszelf: hoezo vinden we wat mensen denken belangrijker dan wat God van ons denkt en vraagt? (1 Samuel 6:7, Micha 6:8). Durf jezelf ook even in de spiegel aan te kijken. Heeft God echt de eerste plaats in je leven? Waarom is de mening van anderen zo belangrijk voor je? Reken ermee af!

Wees ontspannen

Ik heb ervaren dat wanneer je je primair richt op wat God over jou denkt en wat Hij van je vraagt, je veel meer ontspannen wordt in contacten met anderen. En dan gebeurt het wonderlijke: juist daardoor straal je vertrouwen uit en worden mensen nieuwsgierig naar je boodschap. Laat los wie je denkt te moeten zijn in de ogen van anderen en ga vol vertrouwen leven als een Koningskind van de Vader!

God kan alles gebruiken

Zijn er dan geen critici meer? Oh ja hoor, zeker wel. Ik heb er ook legio. Maar ik laat me er gewoon niet door leiden. En soms zie ik ook wel een kans om juist met die bezwaren te werken. Dan vraag ik de Heilige Geest me inzicht te geven in de aard van de weerstand en kan ik soms in een gesprek, een berichtje, blog of preek juist daarmee werken. God kan alles gebruiken, als we ons maar door Hem willen laten gebruiken als een instrument.

Ga in vertrouwen

Dus ga in vertrouwen, lieve koningsdochter. Vertrouw niet slechts op je gedachten. Vaar niet slechts op je gevoel.  Maar laat je leiden door de Heilige Geest. Hij geeft je alles wat je nodig hebt. Toch nog behoefte aan wat praktische tips. Die lees je in deel 3. Met disclaimer, want zoals ik al zei: there is not one size that fits all.

Zegen, Rianca

Vrouw, Spiegel, Lume, Licht

'Durf jezelf ook even in de spiegel aan te kijken. Heeft God echt de eerste plaats in je leven? Waarom is de mening van anderen zo belangrijk voor je? Reken ermee af!'