"Door de jaren heen ben ik leugens over mijzelf gaan omarmen... De spiegel van Gods genade en liefde is daardoor wazig geworden. Dat proces moet dus omgekeerd worden..."

“Deze zomer las ik No Compromise, een biografie over Keith Green. Ik had nog nooit van die man gehoord, maar hij was muzikant en schreef een aantal bekende aanbiddingsliederen. In zijn korte leven als christen (hij kwam als adolescent tot geloof en verongelukte op 28 jarige leeftijd) was hij radicaal en weigerde om mee te gaan in de compromissen van de wereld. Daarin zette hij grote stappen. Hij heeft velen tot Jezus geleid terwijl hijzelf dagelijks zoekende was naar hoe het christen-zijn nou echt in elkaar zat. Hij stelde zijn hart, geest en verstand open voor God en God werkte krachtig door hem heen.

Het proces omkeren

Ik merkte tijdens het lezen dat ik een beetje jaloers op hem werd. Hoe kan een pas bekeerde christen zoveel ‘bereiken’, terwijl ik, als ‘ervaren’ christen vast lijk te zitten en zo weinig concreets van God ervaar? Het antwoord zit ‘m denk ik in de leugens die ik door de jaren heen over mijzelf ben gaan omarmen. Het ‘wat doe jij er nou toe’ stemmetje heeft vrij stevig wortel geschoten in mijn denken en handelen. Door telkens te focussen op de mogelijke reacties van anderen, heb ik me afgesloten voor de reactie van God. De spiegel van Gods genade en liefde is daardoor wazig geworden. Dat proces moet dus omgekeerd worden.

Tijd voor actie

Gelukkig is God trouw en rechtvaardig (lees maar in 1 Joh. 1: 9-10) en gaf Hij mij een mooie preek te luisteren, waarin de route voor dat omkeerproces wordt uitgestippeld. Die route voert langs verschillende plekken:

  1. De kracht van bekering of hernieuwde toewijding
  2. Vrijkomen van de leugen
  3. Opnieuw laten vullen door Gods Geest

Hoor ik dit nu echt voor het eerst? Nee dus, maar het raakt me nu dieper dan anders. Ik besef: Het is tijd voor actie. Iedereen gaat hierin zijn eigen weg, maar ik deel graag de stappen met die mij helpen om in actie te komen.

Leven in alle volheid

  1. Stap 1: Ik realiseer me dat ik zelf aan de bak moet en ik schuif het niet langer af op ‘te druk’, ‘omstandigheden’ of ‘afgeleid door social media’. Die telefoon gaat dus UIT. Hierin maak ik nieuwe keuzes. Waarmee wil ik mijn hoofd en hart vullen?
  2. Stap 2: Ik committeer me opnieuw aan Bijbellezen en Bijbelstudie.
  3. Stap 3: Als ik me schuldig voel en tekort voel schieten, breng ik dit meteen bij Jezus. Hij is ervoor gestorven en dat betekent dus ook dat ik er niet telkens opnieuw mee aan de slag hoef.
  4. Stap 4: Ik hernoem de leugens over mijzelf. Ik ben Gods geliefde kind en Hij houdt van me. Mijn leven heeft betekenis en waarde. Jezus is gekomen om mij leven in alle volheid te geven.
  5. Stap 5: Ik vraag Gods Geest om de gaten te vullen die ontstaan wanneer de leugens uit mijn systeem verdwijnen.
  6. Stap 6: Ik herhaal stap 1 t/m 5

Laat je inspireren

Ik kijk uit naar wat God de komende tijd gaat doen. Vooralsnog ben ik dankbaar voor de lessen die ik in de afgelopen maanden heb mogen leren. Wil jij je ook laten inspireren? No Compromise (geschreven door Melody Green) is online en tweedehands verkrijgbaar.”