"Ik ontmoet die dag ook Liesbeth. Liesbeth weet wat het mooiste is om te geven: liefde... Wat is háár reactie eigenlijk op Gods liefde?"

“Vlak na openingstijd loopt één van mijn collega’s met hete koffie tegen een dame aan. Haar trui zit eronder en de kaart die ze al niet hoefde, wil ze nu zéker niet. ‘Mooie boodschap’, schampert ze, terwijl ze met haar vriendin op pad gaat naar de EHBO-tent. Dat is een vervelend begin van hun dag! Ik pak geld en ga naar hen op zoek. Het is een eindje lopen naar de EHBO, maar daar zitten ze inderdaad, omgeven door personeel. Iemand probeert de spierwitte trui schoon te maken, een ander smeert zalf op de dame. De rest kijkt toe. Gelukkig heeft ze geen pijn. Ik stop haar het geld toe en zeg: ‘Koopt u maar iets moois in plaats van die trui, mevrouw’. Iemand van de EHBO zegt dat dit wel heel uitzonderlijk is, en ik maak me gauw uit de voeten.

Geld terug

Begin van de middag staat de vrouw opnieuw voor me. Ze laat blij haar nieuwe truitje zien en geeft me het geld dat ze over heeft terug! ‘Waarom gaf je dat geld’ vraagt ze mij, ‘dat had toch niet gehoeven?’. ‘Het kwam door ons dat uw trui vies was’ antwoord ik. ‘En u zei: mooie boodschap… Terwijl we juist graag aan u willen vertellen en laten zien dat God van u houdt’. De kaart die ze niet hoefde eerder die ochtend, pakt ze nu aan, net als haar vriendin. Hartelijk nemen ze afscheid. Ik bid dat ze, elke keer wanneer ze dit shirt uit haar kast pakt of het aan de waslijn hangt, eraan zal denken dat God haar liefheeft.

Indringend

Diezelfde morgen stapt ook Lieke* op mij af, de standhoudster die tegenover ons staat. Dat is dan weer het voordeel als het rustiger is; tijd voor praatjes met collega’s. Ze vertelt me hele persoonlijk dingen en stelt me vragen over wat ik geloof. Zo kan ik haar het evangelie vertellen. ‘Indringend en confronterend’ noemt ze het. ‘Veel om over na te denken.’ Ze wil ons boekje ‘Gods cadeau’ graag meenemen.

In de kist

Een dame koop het Bijbels Kwartetspel. ‘Veel plezier ermee!’ zeg ik na het afrekenen. ‘Oh nou, hij zal in een kist terechtkomen, mijn man spaart kwartetten.’ Oeps! Ik geef haar ons boekje ‘Gods cadeau’. ‘Als dit cadeau maar nooit in een kist terecht komt. Dit is iets om uit te pakken!’ Ze lacht, en neemt het mee.

bijbel, libelle, zomerweek

"Als dit cadeau maar nooit in een kist terecht komt..."

Dichtbij Mijn hart

Ik ontmoet die dag ook Liesbeth. Liesbeth weet wat het mooiste is om te geven: liefde. Liefde vraagt om een reactie. Heel kwetsbaar, want de ander kan reageren, maar kan ook afwijzen of negeren. Wat is háár reactie eigenlijk op Gods liefde? Ze denkt een tijd na en zegt dan: ‘Ik weet dat Hij er is. Maar waarom sterven er zoveel goede mensen en blijven slechte mensen leven?’

Waar wacht je nog op?

Het is een vraag die bij veel mensen leeft. Ik lees met Liesbeth ons boekje ‘Gods cadeau’ door. Ze is geraakt als ik bij het einde kom. ‘God zegt: Liesbeth, je mist je doel. Ik heb je namelijk niet gemaakt om langzaam te sterven aan de andere kant van de kloof, maar Ik heb je gemaakt om dicht bij Mijn hart te leven. Dan help Ik je door deze aarde heen en geef je eeuwig leven. Kom alsjeblieft, waar wacht je nog op?’ Liesbeth heeft thuis verschillende Bijbels en leest ook de kinderbijbel voor aan haar kleinkinderen. ‘Pak je Bijbel Liesbeth, gún het jezelf en vraag God wat je moet doen.’ Ze stopt ‘Gods cadeau’ zorgvuldig weg en zegt dan: ‘Ik moet gauw naar mijn zusje, die wacht al de hele tijd ergens’. Extra mooi dat ze zo uitgebreid de tijd nam voor dit gesprek!

Boos op God

Het gesprek met Hannie en Els dat ik later die dag heb, is moeilijk en mooi. De dochter van Hannie is terminaal, een moeder van 2 jonge kinderen. Hannie is erg boos op God. Els heeft überhaupt niks met God. Vader God geeft een opening om het hart van deze vrouwen te bereiken. Als ze een poos later weggaan, nemen ze beiden ons magazine LEVEN mee om te gaan lezen.

Bid je mee?

Bid je samen met Emke mee voor de mensen die zij mocht ontmoeten? Dat ze er klaar voor zijn om Jezus aan te nemen als hun redder. Bid dat ze de stap durven zetten. Er waren er verschillende op de Libelle Zomerweek!

* Vanwege de privcay zijn alle namen van bezoekers van de stand aangepast.