"Ben jij in staat om vanuit jezelf zo’n brandend vuurtje te zijn? Misschien door die zelfgemaakte slingers maar weer uit de kast te trekken? Ik geef het weinig kans. Want die zelfgemaakte slingers in jouw leven, gaan vaak kapot..."

“Ik heb jullie gemaakt om LICHT te zijn.”
( Handelingen 13:47)

“Het klinkt zo vaag. Jezus vraagt mij Licht te zijn! Maar hoe moet dat eigenlijk? Nu gedraag ik mezelf wel vaak als een licht, maar dat schaart men eerder onder de noemer ‘een niet al te helder licht’! En ik geloof niet dat Jezus dat licht nou bedoelde toen Hij zei; “ Ik heb jullie gemaakt om Licht te zijn”! Maar hoe bedoelt Hij het dan wel? Ik bezit nog steeds geen ingebouwde gloeilamp met een aan en uit knop! Ik zou natuurlijk tijdens deze zonnige zomer de hele dag met een zonnepaneel op mijn hoofd kunnen rondlopen, maar ja, of ik daar nou zoveel licht van ga zijn?!  Een Led lampje dan misschien.

Van binnenuit

Licht zijn! Het werkt dus blijkbaar niet wanneer ik het van buitenaf op mezelf ga plakken. Het moet dus  ergens anders vandaan komen! Van binnenuit dan misschien? Maar kan ik het dan wel leren?

Oneliners

Volgens de honderden positiviteitsgoeroes in ons land, schijnt het te kunnen! Het kost wat, maar dan ben je ook wat; namelijk een echt licht. Na wat online sessies, want we zien elkaar uiteraard alleen nog via een schermpje, en het lezen van diverse wijze goeroeboeken, moet je in staat zijn om je leven als één groot feest te vieren. Je huppelt door het leven. Zo nu en dan trek je wat aangeleerde oneliners uit de kast en iedereen ziet in jou het Lichtende voorbeeld van een positief leven! Leuk, grappig, blij en vooral heel erg positief. Maar dat lukt alleen, zo zegt de goeroe, zo lang je zelf de slingers maar blijft ophangen!

Aangeleerd

Maar is dat wat LUME (licht) is? Dat aangeleerde positieve gedrag? Waar vooral jijzelf heel blij van moet worden en als het meezit ook je partner, kinderen en vrienden?!

Op zoek

Een stralend licht leven, ieder mens kent het en ieder mens verlangt ernaar. Helaas kent de praktijk van het leven vaak vele grijze en donkere tinten. Logisch dat zoveel mensen in die donkerte op zoek gaan naar dat licht. Je kruipt bij elkaar rondom een vuurtje en in het vurige licht vindt je elkaar; je voelt warmte, ervaart troost en geborgenheid. Eindeloos kijk je in dat  licht van dat mooie warme vuur en ineens worden zaken helder en bedenk je wat er werkelijk toe doet in het leven…

Woman, Lume, Mission, Campfire

"Eindeloos kijk je in dat  licht van dat mooie warme vuur.."

Weinig kans

Maar dat warme stralende vurige licht… kun jij dat in jezelf creëren? Ben jij in staat om vanuit jezelf zo’n brandend vuurtje te zijn? Misschien door die inmiddels halfvergane zelfgemaakte slingers maar weer uit de kast te trekken? En ze voor de duizendste keer op te hangen? Ik geef het weinig kans. Want die zelfgemaakte slingers in jouw leven, gaan vaak kapot. Ze scheuren door jouw intensieve gebruik. Jouw slingers zijn kwetsbaar, van papier en een beetje lijm. Het lijm laat los en het papier scheurt. Ondanks dat, blijf je ze consequent ophangen en de mensen om je heen vinden het best nog gezellig. Maar veel verder dan dat komt het niet. En dus kan het lichtje van jouw zelfgemaakte feestje langzaam uitgaan en de mensen blijven op den duur weg.

In elke omstandigheid

LUME zijn, moet dus anders kunnen. LUME moet er zijn in elke omstandigheid van je leven, in elke situatie, in elke pijn en elke vreugde! Want LUME woont in je hart, het woont in je ziel en wil van daaruit LUME zijn.

Geen multimiljonair

Onlangs mocht ik LUME ontvangen vanuit het hart van een ernstig zieke vriendin. Zij kreeg op het haar hart om mij een boek te geven waar ik rust en troost uit kon halen voor deze periode in mijn leven. Nee, het boek was niet van een multimiljonair positiviteitsgoeroe met zelfgemaakte slingers, maar van Stilte-vrouw Mirjam van de Vegte, die met haar boeken zoveel vrouwen helpt om dichtbij Jezus te leven!

Iets van Jezus

Mijn vriendin ontving vanuit de stilte het verlangen om mij iets van Jezus te geven. Ondanks haar ziekte, ondanks de chemokuren, de misselijkheid en haar eigen angst gaf Jezus haar het verlangen om mij te bemoedigen. En zij hoorde en besloot die Stem uit haar hart te volgen! Haar hart stond totaal open voor God. En door haar hart heen, kon Hij Zijn troost en Liefde naar mij tonen, ZIJN LUME! En weet je wat dan zo mooi is? God werkt altijd naar twee kanten.  Zij hoefde niet alleen te geven, zij mocht ook ontvangen. Ik mocht haar LUME geven. Vertellen over hoe God mij had getroost door haar. Waardoor zij bemoedigd werd om nog meer te luisteren en te vertrouwen op Hem. Dat is wat LUME zijn echt is!

Heb jij ooit zo’n LUME-moment ervaren? Wat gebeurde er toen?