"Vacare betekent leeg zijn, loslaten, alles achter laten. Het betekent ook: open staan, je helemaal overgeven aan wat je hoort en ziet."

Op een zonnige dag voer ‘ie voorbij; een prachtige boot met op de romp sierlijke letters die samen het woord ‘Vacare’ vormden. Vacare? Dat is toch een protestante organisatie die een meditatief leven promoot? Ik had beter kunnen weten. Wat bleek? Vacare is Latijn voor vakantie en betekent letterlijk …. leeg zijn, alles achterlatend.

Loslaten

En dat is wat we massaal doen wanneer we op vakantie gaan. Alles de boel de boel laten en lekker even weg gaan; op vakantie naar een bestemming dichtbij of ver weg. En je laat los, je laat alles achter. De drukte van alle dag, verplichtingen van het werk. Maar ook je huis, en daarin al je aardse bezittingen. Tenminste heel veel van onze aardse bezittingen. En dat is toch precies wat God van ons vraagt.

Leg je netten neer

In de Bijbel wordt het aan verschillende personen gevraagd, om God te volgen moet je alles achterlaten. In Marcus 1:16-18 (BasisBijbel) staat het ook zo mooi: “Op een keer liep Jezus langs het meer van Galilea. Daar zag Hij de broers Simon en Andreas. Ze gooiden een visnet uit in het water, want ze waren vissers. Jezus zei tegen hen: ‘Volg Mij. Dan maak Ik van jullie vissers van mensen.’ Ze lieten onmiddellijk hun netten liggen en gingen met Hem mee.”

Allemaal rotzooi

Deze leerlingen lieten ook alles achter en volgden hem. Ze lieten ook hun netten achter. En dat vind ik zo’n mooie symboliek. Vroegen visten ze met sleepnetten. Gewoon langs de kant van het water. Van die netten die verzwaard waren en over de bodem heen schuurden. In die netten kwamen natuurlijk niet alleen vissen maar allerlei andere rotzooi bleef er in achter. En zorgde ervoor dat het vissen erg zwaar was. Wij doen dat eigenlijk ook. Wij slepen allemaal met ons net achter ons aan. Waar al onze emotionele last in zit maar ook ons huis en al onze “rotzooi”. God vraagt ons dat achter te laten en met hem mee te komen.

"Ze lieten ook hun netten achter... "

Waarom vinden we dat zo moeilijk?

Waarom lukt het ons wel wanneer we op vakantie gaan? Maar vinden we het in ons gewone leven zo moeilijk om los te komen van alles? Van onze aardse beslommeringen? Vacare betekent leeg zijn, loslaten, alles achter laten. Het betekent ook: open staan, je helemaal overgeven aan wat je hoort en ziet. Tijdens de vakantie is dat het uitgelezen moment dat ook te doen en God te zoeken. Want als wij God naderen komt hij ook tot ons!

Vakantie met God

Tijdens de vakantie kunnen we proberen  los te laten. Zo kunnen we oefenen en kunnen we een Vacare Deo hebben; een vakantie met God, vrij zijn in God. In de vakantie mag je leeg zijn zodat je open kunt staan voor al het moois om je heen, God zien in de mensen, maar ook in de natuur. Laat je verwonderen!

Laat je netten achter

Ik zou zeggen zoek eens een kerkje op, brand een kaarsje en neem even de tijd voor God. Laat je netten achter en laat los, zodat je verwachtingsvol open kan staan voor een God die jou wil aanraken en jou wil gebruiken in Zijn plan voor de wereld!

Deze blog verscheen eerder in 2019, maar de boodschap van Tirza is nog steeds actueel. Voor als je ’em toen gemist hebt!