"Je kunt kiezen om woorden als falen en imperfectie niet meer te gebruiken. Betekent het dat je dan niets meer fout doet? Nee, het betekent dat je ervoor kiest om weg te blijven van schuldgevoel."

‘Ik voel mij als mama falen. Ik wil het goed doen, maar ik ben niet perfect …’ Een tijdje geleden las ik deze woorden op Facebook. Een bericht dat mij raakte. Want ook in mijn leven heb ik vaak het gevoel gehad dat ik faalde. Als moeder, als echtgenote maar ook als christen. En blijkbaar ben ik niet de enige. Iemand schreef op Instagram: ‘Helaas faal ik vaak in het uitdragen van mijn geloof.’

Vrijer

Ik vraag me af hoe het zou zijn als we in een wereld zouden leven waar woorden als falen en imperfectie niet zouden bestaan. Hoe het zou zijn als we onze fouten niet negatief zouden bestempelen en onze zwakheden niet zouden typeren met ‘ik ben niet perfect’. Zouden we niet veel vrijer en luchtiger leven zonder die labels die hoe dan ook gekoppeld zijn aan schuldgevoel?

Mag het er zijn?

Een aantal jaar geleden, toen ik de opleiding tot coach deed, leerde ik om mijzelf in ongemakkelijke, kwetsbare of lastige situaties een bepaalde vraag te stellen, namelijk: ‘mag het er zijn?’ Mag het er zijn dat dingen niet gaan zoals ik had verwacht, mag het er zijn dat ik een fout maak, dat ik het even niet weet of dat ik me tekort voel schieten..? Mag het er zijn dat ik het allemaal niet trek, dat ik heb geschreeuwd tegen m’n kind en ga zo maar door…

Vrede of veroordeling?

Ik kwam erachter dat er heel veel niet mocht zijn en dat ik vaak de neiging had om mezelf gelijk aan te pakken of te veroordelen. Maar deze simpele vraag bracht rust omdat ik mezelf de ruimte gaf om te kiezen. Ging ik voor vrede of veroordeling?

Je kunt dus kiezen.

Je kunt kiezen om woorden als falen en imperfectie niet meer te gebruiken. Betekent het dat je dan niets meer fout doet? Nee, het betekent dat je ervoor kiest om weg te blijven van schuldgevoel.

Dan is het maar zo

Je zou bijvoorbeeld ook kunnen denken: als ik een fout maak, dan is dat maar zo. Het is niet altijd handig, maar ik ben daardoor niet minder en de volgende keer ga ik het anders aanpakken. Of: als ik in huilen uitbarst voor een volle zaal, dan is dat wat er gebeurt. Als ik er geen probleem van maak, dan is het ook geen probleem. Of: als ik de enige ben die niet hardop durft te bidden, dan is dat wat het is. Het mag er zijn.

Geen issue voor God

Kijk eens naar jezelf door Gods bril. Jouw falen of imperfectie is namelijk totaal geen issue voor Hem omdat daarmee allang is afgerekend aan het kruis. Hij weet niet eens wat je bedoelt als je zegt dat je gefaald hebt! Weet je welk label je wél draagt? Gods perfecte liefde (1 Joh 4:12). Een liefde die nooit faalt en nooit veroordeelt. Dát is wat jij jezelf, je kinderen en anderen meegeeft. Dus waar kies jij voor? Gun jij jezelf genade of ga je voor veroordeling?

Ik schrap in ieder geval een paar woorden uit mijn woordenboek. Doe je mee?