"Bij mij brengen angst en onzekerheid mij soms tot stilstand, Daarom ben ik benieuwd welke uitdagingen mijn vriendin ervaart."

“Mijn vriendinnen, Marieke en Marthe, zijn twee heel verschillende vrouwen die op twee totaal verschillende plekken wonen. Op hun eigen unieke manier vol avontuur, humor en doorzettingsvermogen. Twee dingen hebben ze gemeen: beiden zijn ze Fries en beiden delen zij het verlangen om Gods licht te delen met de mensen om hun heen. Voor mijn blogs vroeg ik Marieke en Marthe om hun verhaal met ons te delen. Hun verhalen inspireren mij in mijn eigen beweging voor God. Misschien jou ook? Vandaag het verhaal van Marieke.”

Zij is licht: Marieke

Mijn vriendin Marieke is verloofd met Jesse. Ze woont in Leeuwarden en is in deze stad netwerkcoördinator bij Netwerk Time to Connect. Ongeveer twee jaar geleden ontdekte Marieke hoe simpel het is om, door iets kleins te doen voor de ander, je van grote betekenis kunt zijn. Tijdens haar studie in Ede was zij vrijwilliger bij het jongeren vrijwilligersnetwerk Dien je Stad. Eenmaal afgestudeerd kreeg Marieke een groot verlangen om in Leeuwarden jongeren te inspireren om van betekenis te zijn voor de mensen in hun eigen stad. Op hun beurt kunnen deze jongeren ook weer andere jongeren inspireren. Ondanks de Friese roots van Marieke was Leeuwarden een onbekende stad. De keuze om te verhuizen en om weer een nieuw leven op te bouwen was erg spannend, maar juist omdat Marieke in deze periode vol nieuwe uitdagingen Gods leiding mocht ervaren, durfde ze het aan.

Volledig afhankelijk

En juist daar wil ik meer over weten. Op welke manier ervoer Marieke de rol van God in ‘haar beweging’? “Ik kreeg een diep verlangen om naar Leeuwarden te gaan”, vertelt Marieke, “Ik merkte sterk dat dit een verlangen was dat God in mijn hart legde. Als ik terugkijk, ben ik zo dankbaar dat ik samen met God dit avontuur mocht aangaan. Met vallen en opstaan leerde ik om God te vertrouwen. Ook op momenten wanneer ik het zelf niet meer zag zitten. God bleef voorzien in alles wat ik nodig had.” Juist door die ervaring leert Marieke om weer terug te gaan nar de kern: “Door uit te stappen was ik volledig afhankelijk van God en dat bracht mij terug bij de kern. Dat geeft ontzettend veel vreugde en nederigheid voor God. De stichting die ik voor, door en met God mocht opzetten in Leeuwarden is tot Zijn eer. Als team zijn wij ons dan ook bewust van het feit dat God dit leidt en dat wij zowel afhankelijk van Hem willen zijn maar ons ook proactief opstellen. Het geeft zoveel energie om jongeren te mogen inspireren om voor een ander van betekenis te zijn.”

Offers

Bij mij brengen angst en onzekerheid mij soms tot stilstand, Daarom ben ik benieuwd welke uitdagingen mijn vriendin ervaart. “Ik twijfelde vaak of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Uitstappen betekent niet dat alles op rolletjes zal verlopen, God gehoorzamen en Hem dienen kost offers. In mijn geval was dit financiële onzekerheid, opnieuw beginnen in een onbekende stad en een lange zoektocht in het vinden van huisvesting. Het opzetten van de stichting kost veel tijd en energie. Momenteel liggen er veel activiteiten stil vanwege het coronavirus.” Dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt: “Ik zie mooie initiatieven van jongeren. Zo heeft een jongere speciaal een mandje op zijn fiets laten monteren zodat hij de boodschappen voor de hulpvrager makkelijker kan vervoeren. Je belangeloos voor de ander inzetten werkt aanstekelijk dat zien we ook bij onze jongeren terug en dat is erg tof om te zien!”

Durf

Voor vrouwen, zoals ik, die twijfelen een stap te zetten, heeft Marieke ook nog een boodschap: “Durf uit te stappen! God zal het zegenen. Als het offers kost dan vormt dat je als mens en dat is enorm waardevol. God zegent soms ook in andere gebieden. Door de stichting heb ik Jesse leren kennen en wij hopen in dit najaar te gaan trouwen.”

Het verhaal van Marieke laat mij zien wat er mogelijk is wanneer we vol vertrouwen op God in beweging komen voor de ander. God wil ieder van ons op onze eigen manier gebruiken om zijn licht te laten schijnen.

Voor wie of wat wil jij graag in beweging komen?

* De vrouw op de foto is niet Arianne of Marieke.