"Door de liefde van God leerde zij om zichzelf lief te hebben..."

“Mijn vriendin Marthe woont samen met haar man Bart en zoontje Lukas (1,5 jaar oud) in Wolseley, Zuid-Afrika. In augustus verwachten zij hun tweede kindje. Marthe en Bart werken bij de vrijwilligersorganisatie Foundation for Cross-Cultural Education. Zij zijn daar betrokken bij het aanbieden van discipelschapscursussen voor ieder die meer wil weten over God en toegerust wil worden om het evangelie met anderen te delen. Marthe had altijd al het verlangen om mensen dichter naar Jezus te leiden. Haar eigen ervaring met Jezus veranderde haar. Door de liefde van God leerde zij om zichzelf lief te hebben. Dat leidde ertoe dat ze op 13-jarige leeftijd de keuze maakte om voor God te leven, omdat Jezus de Enige is die mensen kan vrijmaken van zonde, minderwaardigheid en allerlei andere leugens. Die boodschap wil Marthe graag met anderen delen.”

Van verlangen naar actie

Ik ben heel benieuwd hoe Marthe haar verlangen omzette tot actie, juist omdat ik daar zelf mee worstel. Op welke manier ervoer Marthe de rol van God in ‘haar beweging’? “God was de enige reden om naar Zuid-Afrika te verhuizen. Al zal mijn man zeggen dat hij er ook wel wat mee te maken heeft…. Toch was het niet vanzelfsprekend. Als kind had ik last van heimwee, zelfs een nachtje logeren bij een vriendinnetje was verschrikkelijk. Mijn vader of moeder hebben mij meerdere keren ’s nachts op moeten halen. Van huis gaan en avontuur beleven waren nou niet echt voor mij weggelegd. Het maakte mij bang. Maar God had andere plannen. Nadat ik drie maanden een tussenjaar in Zuid-Afrika overleefde, wilde ik niet meer naar huis! Ik besefte mij dat als God mij roept om te bewegen, ik het zal doen. Ook als dat betekend dat ik misschien wel voor de rest van mijn leven in het buitenland blijf wonen om Zijn licht door mij heen te laten schijnen. Hij zal mij toerusten. Dat ervaar ik nu nog steeds. Ook tijdens de Corona crisis. Ons land is in lockdown en er is zelfs geen manier om terug te gaan. Ik voel me volledig kalm want God is God. Ik wil zijn waar Hij mijn zendt.

Gemis

Angst en onzekerheid staat bij mij soms in de weg om stappen te zetten. Daarom ben ik benieuwd welke uitdagingen mijn vriendin ervaart: “Veel vrienden en al onze familie wonen in Nederland. Het lijkt erop dat onze ouders niet kunnen komen om hun nieuwe kleinkind te bewonderen en dat had ik ze zo graag gegund. Met vele mensen om ons heen voelen we ons nooit alleen, maar toch zijn er soms cultuurverschillen. Dan mis ik een nuchtere Nederlandse vriendin. Maar ook hierin mocht ik ervaren hoe God mensen bij elkaar brengt en ons een familie gaf op de plek waar we nu zijn. Als ik het even zwaar heb kan ik troost en moed vinden bij God, Hij is er altijd en overal.”

Wacht niet af

Voor vrouwen, zoals ik, die twijfelen een stap te zetten, heeft Marthe ook nog een boodschap:

“Wacht niet tot dat je er klaar voor bent, want dat ben je nooit. God is er klaar voor en Hij wil jou gebruiken om Jezus bekend te maken. Het mooiste vind ik dat God vaak mensen lijkt te kiezen die op het eerste gezicht niet geschikt zijn. Uiteindelijk schieten we allemaal tekort. Toch kiest God ervoor om ons te gebruiken om zijn Licht bekend te maken in een donkere wereld. Wat fantastisch dat Hij ons een Helper heeft gegeven, de Heilige Geest.”

Het verhaal van Marthe laat mij zien wat er mogelijk is wanneer we vol vertrouwen op God in beweging komen voor de ander. God wil ieder van ons op onze eigen manier gebruiken om zijn licht te laten schijnen.

Doe je mee? Waarvoor kun jij in beweging komen?