"Moed te tonen en uit je comfortzone te stappen. Dat… is best een dingetje… Hoe doe je dat?"

“Je kent vast dat mooie verhaal wel van Jezus, die na zijn opstanding een ontmoeting heeft met enkele discipelen aan het strand. In Joh. 21: 2-18 lezen we dat Jezus vanaf het strand aan de discipelen vraagt of ze toevallig ook wat gevangen hebben, want Hij heeft honger. Ze hebben al de hele nacht gevist. Maar ze hebben niets. Jezus geeft dan een rare opdracht: ‘Gooi het net aan de andere kant van de boot in het water.’ Ze vangen zoveel vis dat ze de vangst nauwelijks nog aan wal krijgen. Daarna gaan ze samen ontbijten en ontvangt Petrus bevestiging, een opdracht en zoveel nieuwe kracht!

Superervaren

Wat een bijzonder verhaal. Vergeet niet dat de discipelen superervaren vissers zijn. Dus hoezo laten ze zich de les lezen door een vreemdeling? (Ze hadden Jezus nog niet herkend.) Toch is er genoeg vertrouwen, of misschien wanhoop, om de raad van ‘de vreemdeling’ op te volgen. Ze laten alles los wat ze weten over visserij en ze doen iets heel onlogisch. Ze gaan ver buiten hun bekende terrein. Het resultaat? Ze vangen ze meer dan ooit tevoren. Daar bovenop ontvangt Petrus nog eens quality time met Jezus waar je U tegen zegt.  

Wat mag ik loslaten?

Dit verhaal zette mij aan het denken. Want als businesscoach en ondernemer weet ik best wel hoe ik het ondernemen moet aanpakken. Toch ervaarde ik deze zomer dat Jezus mij uitdaagde. Durf ik echt het bekende los te laten, Hem te vertrouwen en het radicaal anders te doen?  

Van vasthouden naar overgave

Gelukkig is geloven een proces, een leerweg. Ik hoef het niet allemaal in 1x perfect te doen. Dit verhaal geeft mij de hoop dat loslaten en vertrouwen wordt beloond met dik resultaat. Maar zou dat echt de moraal van dit verhaal zijn? Ik denk het niet. Uiteindelijk draait het om het gesprek dat Jezus met Petrus heeft. Dit gesprek is het beginpunt van de bediening van Petrus en daarmee het begin van de kerk van Christus. Deze keer reageerde Petrus anders dan voorheen. Hij durfde los te laten en volledig over te geven. Hoe lang heeft hij erover gedaan om die les te leren. In de drie jaar dat hij met Jezus optrok, heeft hij zoveel kansen gehad en vaak net niet gepakt. Nu is hij er echt klaar voor.  

Hoe pak ik het aan?

Dat geeft mij rust. Ik mag oefenen en als ik faal, krijg ik een nieuwe kans. Dit stappenplan helpt mij daarbij: 

  • Wees lief voor jezelf, je mag leren 
  • Ga in kleine stappen 
  • Neem iemand mee bij je reis (zoek bijvoorbeeld een coach) 
  • Blijf in contact met Jezus en wees alert op zijn aanwijzingen 
  • Durf te gaan! 

Ik wens je toe dat jij mag ontdekken wat je mag loslaten en waar je nieuwe stappen in mag zetten.