"Bij het lezen van de Bijbel op deze speciale manier gaat het er niet om dat je alles snapt, maar dat er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten die God je kan geven..."

“Al langere tijd ben ik op een ontdekkingstocht, zoals ik dat zelf graag noem. Ik heb veel vragen over mijn geloof, en ook over het gebed. Om mezelf en jou uit te dagen, wil ik je graag laten kennismaken met een andere manier van bidden.

“Lieve God…”

Tijdens mijn ontdekkingstocht leerde ik dat gebed direct en indirect gesprekken met God zijn. Dit kan bijvoorbeeld een gebed zijn dat je begint met ‘lieve God’ en eindigt met ‘in Jezus naam amen’. Maar het kan ook anders; in deze blog wil ik een oude traditie met je delen die je kijk op gebed kan verrijken.

Goddelijk lezen

We gaan terug naar de tijd dat monniken in het klooster woonden en zij een vast ritme van gebed en Bijbel lezen hadden. Een methode die ze daarbij hanteerden was ‘lectio divina’, Latijns voor lezen (lectio) en goddelijk (divina). Bij het lezen van de Bijbel op deze speciale manier gaat het er niet om dat je alles snapt, maar dat er ruimte ontstaat voor nieuwe inzichten die God je kan geven.

Ter voorbereiding

Benieuwd hoe het werkt? Ik leg het je graag uit. Je begint met de voorbereiding. Kies een rustige plek uit, zonder afleiding. Je telefoon bij je? Zet ‘em op stil en leg ‘em weg. Een timer is handig. Heb je die alleen op je telefoon, zorg dan dat je niet gestoord kunt worden, maar wel de timer kunt zetten. Houd eventueel pen en papier bij de hand (als je het fijn vindt om dingen op te schrijven). Kies nu een Bijbelgedeelte uit dat je graag wilt uitdiepen (dat kan elke tekst zijn!) Nu ben je klaar om met jouw lectio divina te beginnen!

bidden, gebed, vrouw, Lume,

"Kies een rustige plek uit, zonder afleiding..."

Aan de slag

Lectio divina bestaat uit 4 stappen. Bij elke stap zet je de timer op 7 minuten. Heb je meer tijd nodig? Dat kan natuurlijk. Kijk wat voor jou het fijnste werkt.

  1. Lectio; lezen. Lees de Bijbeltekst langzaam en hardop voor, herhaal dit gerust een aantal keren. Wat gebeurt er met je als je de tekst hoort en wat gaat er door je heen? Welk gevoel komt er boven? En springt er een woord uit? Denk hier niet over na, maar merk het op.
  2. Meditatio; Mediteer over de tekst. Waaraan moet je denken bij het woord dat eruit springt voor je? Waar doet het gevoel dat bovenkwam je aan denken? Hoe komt deze tekst bij jou binnen?
  3. Oratio; Zet de gedachtes en gevoelens die bij jou naar boven kwamen tijdens je meditatie om in een gebed. Wees daarna een tijdje stil. Door die stilte stel je jezelf open voor wat God tegen je wil zeggen, buiten alles om wat je zelf hebt bedacht. Er ontstaat ruimte voor creatieve inzichten, voor iets wat ‘buiten jou is’ en je maakt jezelf beschikbaar voor God.
  4. Contemplatio; Misschien komt er iets bij je binnen, krijg je een ingeving: Een woord, een inzicht of een diep gevoel. Of misschien ook niets, blijf nog maar even in de stilte bij de Ene die je verstand te boven gaat.

Hoe was dit?

Jouw lectio divina is nu klaar! Kijk eens terug naar het afgelopen halfuur; hoe was dit voor je? Blijf gerust nog even zitten, of strek je benen; net welke overgang naar de dagelijkse bezigheden jij het fijnste vindt. Zelf deed ik dit onlangs met Psalm 62. En voor mij kwam door deze methode de Psalm helemaal tot leven. Het deed mij erbij stilstaan dat God er daadwerkelijk gewoon ís. Nu,  zo net en elke seconde. En eerlijk gezegd is dat besef precies wat ik nodig heb tijdens mijn ontdekkingstocht die vaak gepaard gaan met twijfels en onbeantwoorde vragen.

Past deze manier van bidden bij jou? Waarom wel of niet? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!