"Misschien bedoelde Jezus in Markus 12:31 wel meer dan het opleggen van een nieuwe leefregel. Misschien was dit een uitnodiging om mijzelf te omarmen, vooral mijn lichaam..."

De uitspraak van Jezus in Markus 12:31 is een veel gebruikt thema op de zondagsschool. Je kan het zo makkelijk gebruiken om uit te leggen aan de kinderen: als je Jezus volgt, dan behandel je je naasten zoals je zelf behandeld wilt worden. Ook komt de uitspraak handig van pas in de opvoeding als de zoveelste ruzie aan tafel gesust moet worden.

Negatieve spiraal

Zonder dat ik er erg in had, werd deze uitspraak van Jezus in Markus 12:31 voor mij een wetmatigheid. Een regel die ik mezelf (en stiekem ook anderen) opleg. Heb je naasten lief! Ik doe daar vaak veel moeite voor. Het kost me energie en ik merk dat het helemaal niet vanzelf gaat. Als het dan niet lukt (soms zit iemand in mijn irritatiegebied) denk ik dat ik faal als Christen. En kijk, zo is de negatieve spiraal in werking gezet. Daarom ben ik blij dat ik er deze maand een blog over mag schrijven. Wat betekent dit vers voor mij, vroeg ik mij af? Het antwoord kwam verrassend snel.

Geen bff’s 

Op een avond na het douchen, bekeek ik mijzelf routine matig in de spiegel. Vanaf mijn pubertijd zijn mijn spiegelbeeld en ikzelf geen bff’s. Ook deze keer was ik niet blij met wat ik zag. Ik besloot door te gaan met business as usual, maar God sprak:

Hoe kun je een ander liefhebben, als je jezelf niet lief kan hebben?

Ik ging even zitten. Tranen in mijn ogen.

Uitnodiging

Misschien bedoelde Jezus in Markus 12:31 wel meer dan het opleggen van een nieuwe leefregel. Misschien was dit een uitnodiging om mijzelf te omarmen, vooral mijn lichaam. Een uitnodiging om mijn hart te openen voor dankbaarheid en liefde. Die dankbaarheid en liefde kan ik dan makkelijker uitdelen aan anderen. Het liefhebben van je naasten is dan geen onhaalbare opdracht meer, maar iets dan bijna helemaal vanzelf gaat. Deze gedachtestorm hield mij een paar dagen bezig.

Liefdesbetuiging

Ik struinde in de dagen daarna door de bijbel: de profeten, het boek Hooglied, de Psalmen. De ene liefdesbetuiging na de andere van God kwam binnen in mijn hart. Wat heerlijk om me te laten voeden door de bron van Liefde zelf. Waarom doe ik dat niet vaker? Gods liefde is zo groot aanwezig. Alleen Zijn liefde kan de gaten vullen die zijn ontstaan in mijn hart. Afwijzing wordt aanvaarding, donker wordt licht, niet gezien wordt de kroon op Zijn schepping. Is er makkelijkere manier om lief te hebben, dan te putten uit de bron van Liefde zelf?

Uitdelen

Michael W Smith zong ooit: Love isn’t love ‘till you give it away. Ik kan pas liefde geven, als er voldoende liefde in en voor mijzelf aanwezig is om vanuit weg te geven. Deze uitdaging neem ik mee voor de komende tijd. De volgende keer dat ik in de spiegel kijk, mag ik Gods grootheid zien. Zijn wonderbare werk in mij.

Wat heb jij nodig om meer van jezelf te houden?