"Corona  bepaalt ons meer dan ooit bij onze basis. Waar leef ik voor? Wat geef ik door? Wat laat ik achter"

‘Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.’ (Matteüs 6:21)

Erfenis

Wat is jouw erfenis? Heb je daar al eens over nagedacht? En dan bedoel ik niet datgene wat je nalaat in je testament. Maar aan de erfenis die jij achterlaat in deze wereld.  Door wie je was als mens. En wat je te geven had aan een ander. ‘Daar waar jouw schat is, is ook je hart.‘ Dat geeft inhoud aan de erfenis die je achterlaat.

Schakels

Geen leven staat op zichzelf. Wij zijn schakels in een groter geheel. Jij geeft door jouw leven iets van jezelf door aan de volgende generatie. Jouw manier van leven maakt verschil in het leven van anderen. Wanneer jij moest dealen met de gebrokenheid van de scheiding van je ouders, heeft dat invloed op hoe jij nu in het leven staat. En aan wat je doorgeeft aan jouw kinderen of relaties. Jij bent verbonden met jouw verleden en jouw toekomst. Die erfenis hoeft niet negatief te zijn. Wanneer je leert van het verleden en het positieve ervan doorgeeft. Jouw SCHAT is dan: liefde. En je HART de drijfveer voor het onderhouden van een duurzame relatie. De ERFENIS die je dan doorgeeft is onvoorwaardelijke liefde. ‘Waar je schat is daar zal ook je hart zijn

Conflict

Corona  bepaalt ons meer dan ooit bij onze basis. Waar leef ik voor? Wat geef ik door? Wat laat ik achter? Als materie jouw schat is, dan doet dat wat met je geluksgevoel op het moment dat het land in crisis is. Als meer meer meer, minder minder minder wordt, kom je met jezelf in conflict. Wat houd je dan over? Natuurlijk mag je genieten van mooie dingen. Maar laat het niet het belangrijkste in je leven worden.

Lume, Woman, Called

"Voor mij bleven er 3 dingen overeind..."

Schijnzekerheid

Misschien heb je in de afgelopen weken ook wel nagedacht over wat je moet achterlaten. Wanneer ziekte en dood je bedreigen, zie je wat er echt toe doet en belangrijk is voor je. Soms kom je erachter dat jouw schat wel degelijk hier op aarde lag. En dat het je een schijnzekerheid bood. Daar mag je eerlijk in zijn. Ik denk dat dat menselijk is.

Geloof, hoop en liefde

De afgelopen periode bleven bij mij uiteindelijk drie dingen overeind: GELOOF, HOOP en LIEFDE.  Daar wordt je niet populair of rijk van. Maar dat is iets wat je altijd kunt geven. Als erfenis van jouw leven. Vanuit Corona wil ik die vraag vaker op me laten inwerken. En proberen om dat waar ik mee bezig ben ik dit licht te zien. Geloof hoop en liefde. Dat helpt om de erfenis, die ik wil doorgeven, voor mezelf zuiver te houden.

Jouw positie

Dan is het ene leven niet meer betekenis gevend dan het andere. Een alleenstaande moeder kan net zoveel erfenis achterlaten als een dominee met een volle gemeente. Ieder van ons kreeg een portie gaven en talenten. Die kreeg je niet alleen voor jezelf. Maar mag je inzetten op de plek die je inneemt. Staar je niet blind op wat een ander allemaal doet in jouw beleving. Maar deel vanuit jouw positie van de erfenis die jij te geven hebt.

Bron van licht

Jezus tijd op aarde was vol met geloof hoop en liefde. Hij liet daarmee een bron van licht achter. Bracht verandering in het leven van mensen. En wees ons er voortdurend  op dat dit volop te krijgen is bij onze Hemelse Vader. Hemelse schatten en Hemelse erfenis.

Hoe kun je deze week nog beginnen met het uitdelen van jouw erfenis?