Omhoog kijkend door het leven heen gaan, lukt jou dat? Hoe ga jij rust vinden in de dagelijkse drukte?

Ik neem het me zo vaak voor: vandaag neem ik tijd om stil te zijn, vandaag zet ik tijd opzij voor God. En dan….komt dat berichtje binnen. ‘Oh ja, vergeten’. Snel even regelen. Duurt toch weer lang. Snel naar mijn afspraak en …en …en voor dat ik het weet is de dag voorbij en heb ik weer geen tijd opzij gezet voor mijn relatie met Jezus.

Hulp

Maar als ik mijn leven serieus aan Jezus geef, dan betekent dat meer dan een beetje hulp van boven vragen als ik het nodig heb. Het betekent Jezus voor alles. Dus ook Jezus in plaats van de drukte. Dat vraagt om nieuwe keuzes en een andere mindset.

Zondag

Die andere mindset begint bij mij op zondag in de kerk. In de momenten van aanbidding kom ik weer dichtbij het hart van God. De zang en muziek openen een ruimte in mijn hart waar God volop in kan werken. Er ontstaat rust. Hier ontmoet ik God.

Aanbidding is een belangrijke sleutel om de aanwezigheid van God in mijn leven tastbaar te maken. Maar misschien ben jij niet zo’n zangtalent. Wist je dat je ook kunt aanbidden in woorden, dans en creatieve uiting? Een vast moment in de week hiervoor, bijvoorbeeld de zondag, kan je helpen om je focus opnieuw scherp op God te stellen.

Doordeweeks

Dan de week weer in. Voordat de dagelijkse drukte begint, open ik mijn hart met woorden van aanbidding voor God. Soms alleen maar een ‘Heer u bent goed en uw trouw duurt voor eeuwig’. Een andere keer neem ik wat langer de tijd. Vanuit die aanbidding richt ik mijn ogen omhoog. Zolang ik omhoog kijk, zie ik niet wat er allemaal om mij heen gebeurt. Ik moet dan loslaten en vertrouwen dat, wanneer ik omhoog kijk, God voor mij oplet waar ik heen ga en wat ik doe.

Omhoog kijken

Ken je het verhaal van Petrus, die uit de boot stapt en naar Jezus toe loopt? Zolang zijn blik op Jezus is gericht, is hij oké. Maar zodra hij naar de golven kijkt, begint hij te zinken. Omhoog kijkend door het leven heen gaan, dat is wat Jezus van ons vraagt. Niet de dag door leven vanuit onze planning en organisatie, maar constant met onze blik op Hem gericht. Dát geeft dat leven in alle volheid.

Zo’n leven vraagt om moed en zelfsturing. Hierbij wat praktische Tips die je hierbij kunnen helpen:

Zet je wekkerradio of wektune van je telefoon op een christelijke zender. Ik zelf gebruik de app van K-Love. (www.klove.com)

Plak briefjes op allerlei plekken in huis met een reminder om omhoog naar God te kijken: spiegels, handtas, laptop etc. En verander die briefjes iedere week zodat er geen gewenning optreedt.

Probeer een ritme van aanbidding en gebed en Bijbellezen op te pakken: dagelijks en wekelijks. Voor mij werkt het om te bidden tijdens het opvouwen van de was of in de auto. Die telefoon gaat dus uit! De stille tijd-box van Lume kan je hierbij helpen.

Plan 1x per lange tijd (maand/kwartaal) een middag vrij voor jezelf en voor Jezus. Trek erop uit en zoek de stilte op.

Wees vooral genadig naar jezelf. Jezus geeft jou genade dus wees lief voor jezelf als het een keer niet lukt.

Zoek je inspiratie? Luister eens naar Look Up van Lauren Daigle.