"Soms lijken dingen menselijk gezien onmogelijk, maar hoe gaaf is het dat wij kunnen laten zien dat met God alles mogelijk is..."

“Binnen mijn kerk ben ik actief als jeugdleider. Op onze laatste jeugdavond hadden we het met de jongeren over het onderwerp ‘vergeving’. Binnen het christelijk geloof is dit een van de belangrijkste onderwerpen om goed tot je door te laten dringen, maar vaak ook een van de moeilijkste dingen om te ervaren. Het besef dat wij als imperfecte mensen, vol van zonde, telkens weer Gods genade mogen ontvangen en opnieuw mogen beginnen, gaat een menselijk verstand te boven. Dit wordt maar al te duidelijk als wij zelf anderen moeten vergeven, iets wat God toch van ons vraagt. Want wat als iemand jou nou zoiets ergs heeft aangedaan, dat het eigenlijk onvergeeflijk is? Hoe kun je iemand dan vergeven?

Inbreker

Ik realiseerde me dat dit moeilijke vragen waren. Ik kon deze vragen wel beantwoorden, maar wilde het ook echt laten landen. Om de jongeren te laten geloven dat het echt mogelijk was, wilde ik het niet alleen vertellen, maar ook laten zien! Daarom liet ik tijdens de jeugdavond een filmpje zien die mijzelf eerder al eens diep raakte. Het filmpje heeft te maken met een nieuwsbericht dat een jaar geleden viral ging, over de Amerikaanse politieagente Amber Guyger. Zij dacht haar eigen appartement binnen te lopen maar in plaats daarvan liep ze bij haar buurman naar binnen die ze aanzag als inbreker en vervolgens doodschoot.

Het onvergeeflijke vergeven

Niet de zaak zelf, maar de reactie van de broer van het slachtoffer zorgde ervoor dat dit verhaal de internationale media haalde. Hij deelt daar namelijk een van de meest bijzondere getuigenissen die ik tot op de dag van vandaag heb gezien. (Voor zijn volledige reactie, zie deze link) Je ziet in de video hoe de broer vergeving uitspreekt naar de vrouw. Maar hij gaat zelfs nog een stapje verder: hij vertelt haar dat hij van haar houdt en geeft haar zelfs een knuffel op het einde. Hij getuigt van zijn geloof door haar te vertellen dat God haar ook vergeeft als ze naar Hem toegaat en Hem dat vraagt. Hij vertelt haar dat het beste wat zij kan doen, en wat zijn broer had gewild, haar leven aan Jezus geven is.

Onmogelijk? Het kan...

Ik heb, als ik eerlijk ben, een traantje moeten laten bij het zien van de beelden en ik denk dat het op een bepaald niveau wat doet met een ieder die dit ziet. Ondanks dat het wellicht nog steeds op een persoonlijk niveau moeilijk is om te geloven, laat deze man zien dat je zelfs de ergste dingen kan vergeven. Het kan, mét God!

''Deze man laat zien dat je zelfs de ergste dingen kan vergeven''

Met God is alles mogelijk

Soms lijken dingen menselijk gezien onmogelijk, maar hoe gaaf is het dat wij kunnen laten zien dat met God alles mogelijk is? Ik denk dat dit een van de beste manieren is om van Hem te getuigen. Ook de mensen die niet geloven en dit zien, zullen denken:“Wauw, wat knap. Ik snap niet hoe hij dat kan.” En wie weet zet het hen dan aan het denken over de verklaring die hij zelf geeft aan zijn vergevingsgezindheid: zijn geloof.

God zien in mensen

In een zekere zin is dit wel wat mij (onder andere) tot het geloof bracht. Ik ging namelijk God zien in mensen, waardoor ik Hem op een dag niet langer kon ontkennen. Ik zag mensen om me heen die door hun geloof de kracht, rust en wijsheid hadden om ongelofelijke dingen te doen. Ik besefte me dat een mens alleen beperkt is, maar toch waren er mensen, gelovigen, die zich daar niet aan leken te conformeren. Zij lieten van alles zien dat menselijke beperkingen te boven gaan. Dit zorgde ervoor dat ik me open ging zetten voor de mogelijkheid dat de bron waaruit zij hun kracht beweerde te halen, hun God, écht bestond.

Inspiratie

En nog altijd zie ik zulke mensen. Het inspireert mij telkens weer als iemand iets ‘bovenmenselijks’ laat zien door zijn of haar geloof. Het is een bevestiging voor mijn geloof, want het laat zien dat God leeft, dat Hij bij ons is en met ons aan het werk is. Daarnaast wakkert het ook een vuur in mij aan. Want ik wil ook dat mensen van mij denken: “Wauw, wat is zij anders. Hoe doet ze dat?” En het antwoord op die vraag, licht ik natuurlijk met alle liefde toe 😉

Hoe laat jij zien dat je anders bent door je geloof? En ken jij ook mensen die God laten zien door iets onmogelijks te doen of te zijn? Hoe doen zij dat?