"Kijk eens met een open blik heel bewust om je heen, en zie wat je al hebt ontvangen. Pak pen en papier en schrijf het voor jezelf op."

Adrenaline

“Ik zit met mijn laptop op schoot op de bank terwijl op de achtergrond het koffiezetapparaat pruttelt. Mijn gedachten dwalen af naar mijn oma; ze overleed een aantal jaar geleden. Mijn oma had het in haar leven vaak over optellen. Niet kijken naar wat je niet (meer) hebt, maar optellen wat je wel hebt. “Tel je zegeningen en vergeet ze niet op te tellen” zei mijn oma dan, met een intense blik in haar ogen.

Mopperen op van alles en nog wat…

Deze woorden poppen de laatste tijd met grote regelmaat weer op in mijn hoofd. Als het tegenzit, als de zaken niet gaan zoals je graag zou willen, als je niet de rust vindt waar je zo naar verlangt, of als je ongemerkt op van alles en nog wat zit te mopperen. Maar ook als het leven je juist volop toelacht, het heerlijk kabbelt en je je ineens realiseert hoe fijn alles loopt in jouw leven.

Dankbaarheid in het kwadraat

Hoe je leven nu ook loopt – misschien gaat het voor de wind gaat of gaat het juist even net wat minder – ik wil je uitdagen om vandaag een moment te kiezen waarbij je even rustig kunt gaan zitten. Kijk eens met een open blik heel bewust om je heen, en zie wat je al hebt ontvangen. Pak pen en papier en schrijf het voor jezelf op. Je zult ontdekken dat je altijd iets kunt opschrijven. Pas deed ik het zelf, en mijn lijst werd langer en langer! Ik schreef kleine dingen op, zoals koffie drinken bij de kachel, maar ook grotere dingen, zoals een weekendje weg naar het strand. Het was dankbaarheid in het kwadraat!

Optellen om dankbaar te worden

Juist als ik opgeslokt word door van alles en nog wat, kan ik de dingen en de momenten waar ik dankbaar voor ben vergeten, en verdwijnen ze naar de achtergrond. Daarom moet ik mijn zegeningen wat vaker tellen én optellen. Optellen, het is een simpel woord maar het is van grote waarde. Het zet je even stil om dankbaar te zijn.

Wat doe jij?

Nu zit ik met mijn laptop op schoot heerlijk op de bank. De koffie is ondertussen klaar en er komt een glimlach op mijn gezicht. De koffie smaakt spontaan nog lekkerder! En ik denk met liefde aan mijn oma.”

En jij? Wat doe jij? Ik hoop dat jij net als ik de rust vindt om op te tellen waar jij dankbaar voor bent. En dat je dit mooie lijstje op papier kunt zetten.