“Hoe kun je licht zijn voor buitenbeentjes? Onze Kirsten sprak met Lieke, die al van kinds af aan met psychische moeiten worstelt…”Β 

β€œLieke is 26 jaar; een fanatiek lezer en een groot liefhebber van koffie, honden, de kleur groen, olifanten, pindakaas, geiten en schommels. Ze werkt in een boekhandel.

Vrolijke, zorgeloze vrouwΒ 

Op het eerste gezicht lijkt Lieke een vrolijke, zorgeloze vrouw. Maar dan begint ze te vertellen.Β Ze vertelt me dat ze vroeger is ze gepest en dat ze verschillende traumatische gebeurtenissen meemaakte, waaronder seksueel misbruik. Ze ontwikkelde daardoor een conversiestoornis en een eetstoornis, en ze worstelde met zelfbeschadiging en depressiviteit. Haar zelfbeeld kreeg veel klappen.

TherapieΒ 

Lieke vertelt dat ze als kind al angstig was en dat ze al lange tijd psychische moeiten heeft. Ze heeft al veel hulp en therapie achter de rug, waardoor sommige dingen gelukkig zijn verbeterd. Maar ze worstelt nog steeds met depressie, suΓ―cidale gedachten, een minderwaardigheidsgevoel en een complexe post traumatische stress stoornis (ptss). Deze ptss zorgt soms voor nachtmerries en het herbeleven van traumatische gebeurtenissen.

KnuffelsΒ 

Ik merk dat ik onder de indruk ben van alles wat ik voorbij hoor komen… Maar gelukkig vertelt Lieke dat ze ook mensen om zich heen heeft die haar ondersteunen. Vooral vriendinnen en haar broer zijn een licht in haar leven. β€œGewoon het idee dat ze er zijn, helpt. En knuffels, die helpen ook”, legt Lieke uit. Deze mensen helpen Lieke ook om bijvoorbeeld uit een herbeleving te komen, als dit haar zelf niet lukt. Ook al voelt Lieke zich dan vaak schuldig, ze is toch dankbaar voor deze hulp.

Gewoon ‘er zijn’

Voor Lieke is het vooral belangrijk dat mensen er voor haar zijn. β€œZe hoeven mijn problemen niet op te lossen, ze hoeven me ook niet helemaal te begrijpen. Maar ik wil gewoon niet alleen zijn.” Een statement van Lieke dat me raakt! Het doet me beseffen: je hoeft niet teveel na te denken over wat je kunt doen, gewoon er zijn is genoeg. Lieke vertelt dat ze soms haar zorgen kwijt wil, en daarom gewoon even iets leuks wil doen. Een film kijken, spelletjes doen, wandelen, dat soort dingen, zodat ze niet alleen is. En naast de mensen om haar heen, vindt Lieke ook troost in dieren, de natuur en muziek. β€œSoms voelen dieren veiliger dan mensen.”

De plank misslaanΒ 

Toch slaan mensen ook bij Lieke de plank soms behoorlijk mis als ze haar willen helpen. Sommige goedbedoelde opmerkingen vallen verkeerd. Opmerkingen die voor Lieke heel confronterend kunnen zijn, zijn bijvoorbeeld β€˜Alles gebeurt met een reden’, β€˜What doesn’t kill you makes you stronger’, β€˜God geeft je nooit meer dan je kunt dragen’, of β€˜Kop op, gewoon de negatieve gedachten aan de kant zetten’.

TipΒ 

Tot slot heeft Lieke een mooie tip voor iedereen die zelf met psychische problemen worstelt. β€œIk hoop vooral dat mensen die te maken hebben met psychische moeilijkheden het aandurven om te praten met mensen in hun omgeving, en om, als dat nodig is, hulp te zoeken. Ik vind het leven nog steeds een flinke uitdaging en voel me regelmatig heel hopeloos, maar als ik het allemaal voor mezelf had gehouden was ik er sowieso niet meer geweest.”

Ik bid voor jeΒ 

Worstel je zelf met psychische moeiten? Dan hoop ik dat het verhaal van Lieke je kracht mag geven en dat je, zoals Lieke tipt, het durft te delen met je omgeving. Weet dat ik voor je bid!

Misschien worstel je zelf niet met psychische moeiten, maar ken je wel iemand die dit wel heeft. Dan wil ik je oproepen voor hem of haar te bidden, en er β€˜gewoon’ even te zijn.”

Wat leer jij uit het verhaal van Lieke? Laat het ons weten in de reacties!