“Het is oké het niet te weten, en weet je waarom? Omdat de meest  betekenisvolle levens de kracht hebben je nog altijd te verrassen.”

Ik weet het nog goed. Ik was net afgestudeerd aan de Christelijke Hogeschool Ede en wilde maar één ding: mijn talenten inzetten om God s koninkrijk groot te maken! Via mijn broer kreeg ik een baan in HR die perfect aansloot. Maar dan moest ik wel bereid zijn op giften te werken. Was dit mijn roeping? De vraag knaagde aan mij…

Spannend

Ik startte met de baan. Vrienden en familieleden zocht ik op met de vraag mijn werk financieel te supporten. Wat was dat spannend! Op mijn kamer in mijn nieuwe stad las ik elke bijbeltekst over geld. Tot … de stoere verhalen van de zendelingen waar ik voor werkte mij niet meer raakten. Na één jaar stopte ik. Ik was uitgeput.

Aan de keukentafel

Fast-forward … drie jaar later. Met vier meiden van mijn kerk zit ik om mijn keukentafel. Ik geef een cursus over de start van je loopbaan. Alle vier zijn ze in de twintig. Twee studentes, één nog aan het solliciteren en één die net een jaar werkt.

Stop following your passion!

Ik deel over mijn loopbaan vanaf die eerste baan tot nu. Hoe ik de knoop doorhakte dat er geen geld was en hoe er tijdens een vakantie die nieuwe baan op mijn pad kwam. En ik vertel over Terri Trespicio. De hilarische Spaanse communicatie specialiste, waarvan je wilde dat ze je vriendin was. “Stop following your passion” zegt ze in haar TedTalk, en “Sometimes we are wrong, blissfully wrong”.

corinne, lume, vrouw

"Mijn verhaal en dat van Terri lijken op elkaar."

Begin!

Van alles wat ik deel tijdens de cursus raakt de boodschap van Terri altijd; “Het is oké het niet te weten, en weet je waarom? Omdat de meest betekenisvolle levens, de betekenisvolste banen, de kracht hebben je nog altijd te verrassen.” Terri zegt dit omdat de meeste mensen niet één passie of roeping hebben. Soms zijn het er wel vijf! Dus moedigt ze je aan om gewoon vandaag ergens te beginnen, en verrast te worden door wat achter de volgende deur op je wacht.

Grillige emotie

Mijn verhaal en die van Terri lijken op elkaar. Ik leerde dat hoe ik over roeping onderwezen was vergelijkbaar is met de manier waarop wij zeggen “Maak van je passie je werk”. Zo’n overtuiging klinkt leuk, maar kan je helemaal gek maken. Roeping of passie ervaren is namelijk zo grillig als onze emoties. Het komt en het gaat. En het zegt nauwelijks iets over Gods werk in jou. Hij is altijd al dichtbij.

Waar ben jij nodig?

Daarom wil ik je aanmoedigen niet geobsedeerd te zijn door de vraag “Is dit mijn roeping”? Zoek een werkplek waar jij nodig bent. Waar toevallig een probleem is dat jij kan oplossen. Waar jij wél wat mee kunt. Ontdek en geloof dat je vandaag met jouw talent al Gods licht kan zijn. Misschien is dat in een saaie baan, maar toon je inzet. Een beetje zoals Suzanna en Johanna in Lucas 8:13. “Ze dienden Jezus met wat ze hadden”. Je zult verbaasd staan door het licht dat je vindt.

Corinne is 27 jaar, HR adviseur voor kerken en loopbaancoach (@bubblywork en bubblywork.nl). Ze is ondernemend, creatief en scheurt het liefst te paard of in haar autootje door Nederland of ver daarbuiten.