"Ik gun je deze Kerst dat je een rustpunt mag vinden bij Jezus..."

“We herkennen het vast allemaal, die oh zo drukke dagen vóór Kerst. Op het werk is er het verplichte kerstdiner. Op school hebben de kinderen hun kerstviering. Je wilt je huis een beetje op orde hebben voordat de visite komt. De Kerstviering in de kerk moet voorbereid worden en – oh ja! – de boodschappen natuurlijk niet vergeten. Voordat je het weet, ren je je anderhalve week rot om vervolgens vlak voor of tijdens de Kerstdagen tot de conclusie te komen dat je eigenlijk te moe bent om nog te genieten.

Opbieden tegen elkaar

De maatschappij heeft van de feestmaand een uitputtingsslag gemaakt. We bieden tegen elkaar op wie de mooiste, lekkerste, duurste of gezelligste Kerst heeft gehad. Tegelijkertijd willen we ook zelf zo graag. We willen echt genieten van de kerstviering, de familie en het samenzijn. Hoever laten we ons meegaan in de drukte van de kerst? Ik heb de sterke indruk dat Maria en Jozef daar in die stal een heel andere beleving hadden, toen ze Jezus in hun armen hielden en de herders hoorden zingen.

Groot contrast

“Ere zij God in de hoge en vrede op aarde.” Ja, toen Jezus werd geboren was het feest in de hemel, de hemel werd verlicht. Want het Licht was op aarde gekomen om de wereld te bevrijden van de duisternis. De Vredevorst kwam in mensenvorm onder ons wonen, en leefde ons voor hoe wij vredestichters kunnen zijn. Hoe bijzonder en groot was dat! En wat een groot contrast met onze huidige tijd.

Stress-kookpannetje

Het was Jezus Zelf die ons uitlegde hoe we staande kunnen blijven in een veeleisende omgeving. Toen Hij op bezoek kwam bij een andere Maria en haar zuster Martha, ontstond er een klein stress-kookpannetje. Martha ging als een dolle aan het werk: huis poetsen, eten klaarmaken, dat soort dingen. Maria plantte zich comfortabel neer bij de voeten van Jezus om naar Hem te luisteren. Martha ontplofte bijna en vroeg Jezus om haar zus een standje te geven. Jezus antwoordde de bekende woorden: ‘Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het beste deel gekozen en dat zal haar niet ontnomen worden’ (Lukas 10:42). Mooi he. Aanwezig zijn in Jezus’ nabijheid, oftewel een relatie met Hem hebben, is noodzakelijk, het beste en zal ons altijd bijblijven. Dát noem ik nog eens een ander perspectief.

Rust

Dus als je jezelf ergens in de komende weken rennend door de winkel buiten adem aantreft omdat de boodschappentas te zwaar wordt, denk dan even aan deze Maria. Die boodschappen en de voorbereidingen voor de Kerstviering zijn misschien nodig, maar niet noodzakelijk, en ze hebben geen eeuwigheidswaarde. Daarin mag je zelf keuzes maken. Ik gun je deze Kerst dat je een rustpunt mag vinden bij Jezus.”

Voor mijn rust werkt het goed om mijzelf onder te dompelen in kerstaanbiddingsmuziek. Bijvoorbeeld deze prachtig versie van Mary did you know.