"Mijn ouders zijn gescheiden en dit blijft, tot op de dag van vandaag, ingrijpend..."

Als een stel besluit te scheiden, is dit alleen voor henzelf ongelooflijk pijnlijk en teleurstellend maar ook voor hun kinderen als die in het spel zijn, voor hun wederzijdse ouders, kerkgemeenschap, buren en vrienden.

Nooit meer compleet

Mijn ouders zijn gescheiden en dit blijft, tot op de dag van vandaag, ingrijpend. Omdat compleet nooit meer compleet is. Omdat zich situaties en omstandigheden voordoen die confronterend zijn. Omdat de loyaliteit van een kind nooit verdwijnt, ook als dat kind volwassen is.

Gebrokenheid

Ik wil je daarom in deze blog laten zien hoe jij er kunt zijn voor anderen als zij door een scheiding heen gaan. Hoe je licht bent in een situatie van gebrokenheid. Voor verschillende situaties geef ik je graag wat praktische tips:

Een vriend of vriendin:

Wees niet veroordelend maar luister naar haar. Durf tegelijkertijd eerlijk te zijn. Als er kinderen in het spel zijn en zij kan alleen maar negatief over hun vader praten, is dit verkeerd. Wijs haar daar dan liefdevol op en help haar dit te veranderen. Heb oog voor haar eenzame momenten en probeer dan met een fles wijn en iets lekkers voor haar deur te staan.

Het stel uit je kerk:

Laat hen weten dat je er bent, voor hen allebei. Stuur een kaartje, bid voor hen, bied praktische hulp of fiets een keer langs.

De kinderen:

Zorg dat je hen ziet. Stuur hen een kaartje op hun verjaardag. Ze kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Wat ik zelf (uit eigen ervaring) probeer te doen, is dat ik hen naar hun vader en moeder vraag als ik ze zie. Vaak wordt een van de ouders doodgezwegen of is het pijnlijk om over diegene te beginnen bij de schoonfamilie. Maar voor kinderen is het heel vreemd en moeilijk om te ervaren dat een van hun ouders ineens niet meer lijkt te bestaan. Vraag hen daarom wel naar die ouder. Anders vergroot je ook het gevoel dat ze in verschillende werelden leven.

Familieleden:

Als een familielid gaat scheiden is dat enorm ingewikkeld. Je kiest wellicht partij of hebt makkelijker contact met het familielid waarmee je door een bloedband verbonden bent. Toch is het belangrijk om de partner van je familielid ook te blijven zien. Ook als de ander dat niet lijkt te willen. Stuur een kaart, een bos bloemen, een mail. Als er moeilijke dingen zijn gebeurd, overweeg dan eens deze relatie af te sluiten met een brief. Wees je ervan bewust dat iemand verwijderen uit de familie-whatsapp echt pijnlijk is. Ga hier met tact en wijsheid mee om.

Heb je nog een aanvulling? Of een persoonlijke ervaring? Post ’em hieronder!