"Houdt God dan niet van schoonheid? Oh, zeker wel! Hij is de Schepper van schoonheid..."

“Schoonheid, een onderwerp dat bij veel vrouwen tegengestelde gevoelens oproept. We kunnen genieten van schoonheid, maar het kan ook onze grootste vijand zijn. Velen van ons streven er naar: Voldoen aan het ideaalbeeld dat deze maatschappij ons voorschrijft. Slank, strak, zonder rimpels, jong en stralend.

Dwangbuis

Maar in de praktijk betekent schoonheid voor veel vrouwen: een dagelijks lijden. Gevangen in een dwangbuis van niet eten, weinig eten, gezond eten, veel bewegen en de hele dag door water drinken of kauwgom eten om honger tegen te gaan. Het begint vaak onschuldig, maar heel langzaam veranderen je lichaam en geest. De mooie vrouw, het spontane meisje zoals God je bedoeld had, is weg. Je wordt een karikatuur van wie je ooit was. Vastgeketend in boeien van angst voor verlies van controle en wanstaltig dik worden, leef je je leven. Jouw uiterlijk en de controle daarover is bepalend geworden voor de manier waarop je jezelf beoordeelt.

Zelfvernietiging

Voor veel vrouwen een realiteit. Dagelijks lijden en streven naar perfectie. Alles er voor over hebben om gezien, erkend, aantrekkelijk, en geliefd te blijven. Maar de praktijk blijkt weerbarstig, want juist in dit streven naar perfectie blijk je steeds meer het tegenovergestelde te bereiken. Volledig gericht op jezelf, contacten vermijdend, manipulatief en onderhandelend zoek je de voor jou veiligste weg. Schoonheid zoals de wereld het voorschrijft!  Het leidt uiteindelijk tot totale zelfvernietiging. Die conclusie durf ik uit eigen ervaring te trekken. Maar God stak er bij mij een stokje voor. Mijn tijd hier op aarde in de persoon die ik was geworden, was niet wat Hij voor ogen had.

Schepper van schoonheid

Houdt God dan niet van schoonheid? Oh, zeker wel! Hij is de Schepper van schoonheid. Kijk naar de natuur en lees de bijbel er maar op na. In het oude testament worden veel mensen beschreven met een bijzondere schoonheid. David, Simson, Rebekka, Saul, om zomaar wat voorbeelden te noemen. Maar tegelijk lezen we dat het uiterlijk van deze mensen uiteindelijk niet bijdraagt tot een mooi en geslaagd leven. Dat lijkt vaak in eerste instantie wel zo, maar uiteindelijk komen ze allemaal diep in de problemen en blijkt hun uiterlijk van geen enkele meerwaarde te zijn.

schoonheid, lume, vrouw

"Ineens kreeg ik een inkijkje in haar ziel..."

Toonbeeld van onvolmaaktheid

‘Het  echte schone bevalt als je het ziet’ zei de filosoof en theoloog Thomas van Aguino ooit. En recent ervoer ik dat tijdens de verzorging van een cliënt. Deze gesloten en afstandelijke vrouw is het toonbeeld van onvolmaaktheid volgens de normen van onze maatschappij. Groot, grof gebouwd, in het bezit van een enorme bochel waardoor haar gezicht bijna in haar borst wordt gedrukt, strompelt ze met haar overgewicht op zware grote aangepaste schoenen door haar woonkamer! Niet bepaald het type waar je fijn even langs gaat.

Inkijkje

Op een avond vertelde ze me ineens haar levensverhaal. Getekend door pijn en afwijzing was ze geworden tot de persoon die ik nu zag. Maar was ze dat eigenlijk wel? Toen ze éénmaal goed in bed lag, keek ze me aan en wat ik zag raakte me diep. Ineens kreeg ik een inkijkje in haar ziel. Haar ware schoonheid. Weerspiegelt op haar gezicht. Zacht, vrij van spanning, met vriendelijke ogen in een bijna verlegen gezicht, totaal zuiver en transparant.

Liefde geven maakt mooi

Die schoonheid trekt, bekoort en roept liefde bij de ander op. Maar omgekeerd gebeurt ook. Liefde geven maakt de ander mooi. Zij gaat stralen!  Die liefde is van een schoonheid waar geen plastisch chirurg tegenop kan. Als je éénmaal van die Liefde geproefd hebt, wil je meer zien en ervaren. Je gaat het uitdelen en zo kunnen we een bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Jezus is daarin ons grootste voorbeeld.

Onopvallend
Hij miste iedere vorm van schoonheid
Zijn aanblik kon niemand  bekoren
(Jesaja 53)

En toch in dat voor het oog van de wereld zwakke, onaantrekkelijke , ziekelijke uiterlijk van Jezus, lichtte Zijn schoonheid des te duidelijker op. Zijn liefde en genade en diepe compassie met ons.

Uitdaging: voor welke schoonheid ga jij?

De Wereldse schoonheid met als eindbestemming vernietiging en dood? Of de misschien niet direct zichtbare schoonheid die God in jou legde, maar die naarmate je jaren vorderen steeds mooier wordt en uiteindelijk van eeuwigheidswaarde voor jou en de ander blijkt?

Durf te kiezen en ga samen met God het gevecht aan om je ware schoonheid zichtbaar te laten worden.