"Soms weten kinderen nog wel te noemen dat Sint-Maarten iemand was die goed zorgde voor de armen, maar over zijn intieme relatie met God hoor je nauwelijks iets... En die relatie was juist zo inspirerend!"

Sint-Maarten, zo leert Wikipedia mij, wordt in 316 na Christus geboren in Hongarije. Hij heet dan Martinus van Tours en heeft Romeinse ouders. In die periode is het Romeinse Rijk al redelijk op z’n retour. Na veel gedoe met keizers en vervolgingen, komt er in 313 na Christus vrijheid van godsdienst. Het christendom groeit en wordt in de periode daarna de staatsgodsdienst in het oostelijk deel van het Romeinse Rijk.

In die tijd groeit Sint-Maarten op en gaat in eerste instantie het leger in. Hij voelt zich daar niet thuis, want vechten is niets voor hem. Hij helpt liever de armen en deelt zijn bezittingen en kleren uit.

Droom over Jezus

Na een droom waarin Jezus tot hem spreekt (“Ik was naakt en jullie kleedden mij”, (Mattheüs 25:36 NBV), gooit hij het roer helemaal om en sticht hij een klooster. Later wordt hij benoemd tot bisschop, terwijl hij dit zelf eigenlijk helemaal niet wil. Hij voelt zich niet waardig genoeg en verstopt zich tussen de ganzen. Uiteindelijk accepteert hij zijn benoeming en werkt hij actief aan de verspreiding van het evangelie. Jezus werkt krachtig door hem heen. Hij doet wonderen van genezing en bevrijding en mag zelfs bij de keizer optreden als bemiddelaar. In 397 na Christus sterft hij en hij wordt op 11 november begraven.

Getuigenis

Wat een prachtig leven om te herinneren! In de huidige tijd zou zijn leven nauwgezet gevolgd worden op christelijke social media en zouden zijn getuigenissen massaal worden gedeeld. Helaas is in het kinderfeest dit getuigenis niet meer terug te horen. Soms weten kinderen nog wel te noemen dat Sint-Maarten iemand was die goed zorgde voor de armen, maar over zijn intieme relatie met God hoor je nauwelijks iets.

Licht

Ik denk dat deze Nederland dit jaar op 11 november wel wat extra Licht kan gebruiken. Als de kinderen bij jou aanbellen, en voor de deur komen zingen dat hun lichtje mag branden, is dat toch de ideale uitnodiging om voor hen te bidden en ze zegenen? ‘Ja Heer, laat hun lichtjes branden in de nacht, zodat de duisternis verdwijnt en Uw licht verschijnt!’

Doe mee aan het Lume feest

Het Sint-Maarten feest is dus eigenlijk een echt Lume feest. Laten we daarom dit jaar op 11 november Nederland verlichten met onze lampionnen en het prachtige verhaal van Martinus vertellen. Dat kan bijvoorbeeld al door een klein kaartje met informatie / lichtboodschap of Bijbeltekst samen met het snoepgoed mee te geven. Doe je mee? Deel je foto van jouw Sint-Maarten Lichtmoment op de socials en tag @wijzijnlume