"Deze vrouw zit al jaren in de ellende. Maar wat is ze sterk, ze gaat maar door. Ik gun het haar zó dat ze God leert kennen en rust vindt in Hem."

Ze staat in een hoekje van het schoolplein, alleen, haar hoofd over haar telefoon gebogen. Gespannen stap ik op haar af. Ik haal diep adem en vraag enthousiast hoe het vandaag met haar gaat.

Zacht en verlegen

Ze begint te praten, met een zachte stem en verlegen als altijd. Toch vertelt ze me onomwonden wat haar bezighoudt. Ze moet binnenkort haar spullen pakken en zal intrekken bij haar moeder, twintig kilometer verderop. Haar ex-man trekt in bij zíjn moeder, samen met hun twee zoons, in een tweekamerappartement. Ze zal de jongens binnenkort nauwelijks meer zien. Het huis wordt geveild, ze moet op zoek naar een sociale huurwoning.

Bang

Er zit ook weer een nieuwe controle bij de cardioloog aan te komen; na het derde hartinfarct in amper een jaar tijd wordt ze streng in de gaten gehouden. Ze is bang dat haar hart het opnieuw zal begeven. Omdat haar drukke leven als moeder natuurlijk gewoon doorgaat. De jongens zijn nog te klein om voor zichzelf te zorgen en hun vader is er vaak niet voor ze. Ze is er zo klaar mee. Klaar met haar angsten, met haar falende hart, met het huis dat maar niet verkocht wordt, met haar ex-man, met alles wat geregeld moet worden. Ze kán niet meer.

Onwerkelijk

Ik slik en hoor haar verhaal aan. Wat zij vertelt klinkt me zo onwerkelijk in de oren, staat zo ver van mij af. Deze vrouw zit al jaren in de ellende. Maar wat is ze sterk, ze gaat maar door. Ik gun haar meer dan wat ook, dat ze haar leven op de rit krijgt en dat ze de moeder kan zijn die ze ooit had willen worden. Ik gun het haar ook zó dat ze God leert kennen en rust vindt in Hem. Dat ze weet dat ze het niet allemaal zelf hoeft te doen, maar dat Zijn sterke armen haar dragen, dat Hij voor haar jongens zorgt. Kon ze zich maar aan Hem overgeven. Maar ik heb sterk het vermoeden dat ze God helemaal niet kent.

Eline, baan, lume, smoezen

"Ik haal diep adem en vraag enthousiast hoe het vandaag met haar gaat..."

In mijn broekzak
Het flyertje van de Alpha cursus brandt in mijn broekzak. “Ik kan me voorstellen dat je al genoeg aan je hoofd hebt”, begin ik, “maar ik wil je tóch graag iets geven. Ik heb informatie voor je meegenomen over de Alpha cursus die ik binnenkort ga leiden, samen met anderen. Bij die cursus leer je een hoop mensen kennen. We eten gezellig samen en praten daarna over Wie Jezus is, Wie God is, en wat God voor je kan betekenen in je leven.” Ze luistert naar me, pakt de flyer van me aan en steekt hem in haar jaszak.” Oké, dank je wel”, zegt ze.

Doet u de rest?

Dat mooie lied van Sela schiet door mijn hoofd.

Heer U kent mijn verlangen om in vrijheid te leven
Niet gevangen tussen muren die mijn bange hart omgeven
Uw waarheid bevrijdt
Uw liefde geneest heel mijn hart door de Heilige Geest.

Ik fiets weg. “Heilige Geest”, fluister ik. “Wilt U de rest doen?”